HSB-competitie – 1e klasse B, resterende wedstrijden eerste ronde

Eerder wist Pomar 1 in eigen huis met het kleinst mogelijke verschil afstand te nemen van Scheve Toren 2, de bezoekers uit Pijnacker. Dinsdag 2 oktober is Denksportcentrum Olympus in Zoetermeer het strijdtoneel voor de in potentie twee sterkste ploegen uit de 1e klasse B: het derde van de Zoetermeerse Promotie tegen het vijfde van DSC uit Delft.

Er ontwikkelen zich mooie strijden waarbij er na pakweg een uur spelen geen ongunstige ontwikkelingen zijn voor de thuisploeg. Maar de weg naar de beslissing is nog lang en vooral boeiend. Op bord 5 heeft Promotie de witte koningsvleugel redelijk in de tang, maar subtiele plaagstoten van de witte loper dwingen uiteindelijk stukwinst af voor de DSC-er, waarmee de bezoekers de score openen: 0 – 1. Op bord 7 komt het Hollands op het bord, waarbij Promotie het initiatief naar zich toe trekt en de ruimte benut voor een matcombinatie: 1 – 1. Kort daarna wordt op bord 8 remise overeengekomen. Op bord 6 confronteert DSC de thuisploeg met het Franse systeem, waarbij wit subtiel meer ruimte voor zijn stukken weet te creeëren. Na een kleine drie uur strijd brengt een koningsaanval de thiusploeg op 2½ – 1½ voorsprong. Op bord 3 resulteert de strijd om de open d-lijn in een gedekte vrijpion op de 5e rij voor beide partijen, waarna er remise overeengekomen wordt. Op bord 1 weten de bezoekers het hoofd koel te houden onder druk van de scherpe openingsaanpak van de thuisploeg. Subtiel worden de stukken in stelling gebracht en de flexibiliteit van de zwarte stelling te reduceren. Het openbreken van de zwarte pionnenstelling resulteert in stuk- en partijwinst, waarmee het weer gelijk staan: 3 – 3.

Op bord 2 krijgt Promotie een paard op het stevige steunveld c6 en lijkt DSC onder de voet te lopen. Doch zwart weet de h-lijn open te gooien, waarbij het beslissende mat-effect door de thuisploeg overzien wordt. De bezoekers komen op voorsprong en zijn verzekerd van één matchpunt. Tot slot weet DSC op bord 4 na een lange, boeiende strijd het pion voordeel te verzilveren zodat beide matchpunten mee kunnen naar Delft.

In het clubhuis van Scoutinggroep Pé-Pé neemt Bobby Fischer Wassenaar 1 de volle buit mee naar Wassenaar door Haeghe Ooievaar met 5 – 3 te kloppen en DD 5 doet goede zaken voor de bordpunten door in Zoetermeer Botwinnik 4 met ½ – 7½ te verslaan.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.