HSB-competitie – 1e klasse A: DD 4 – WSC 3

Na twee matches die in een gelijke stand eindigen ontstaat er donderdag 11 oktober iets meer spreiding in de puntenverdeling: het derde van de Westlandse Schaakcombinatie gaat op bezoek in het Nationale Schaakgebouw om het vierde van DD achter het bord aan te treffen en bridgehome Zoetermeer vormt de arena van de clubderby tussen thuisploeg Botwinnik 3 en de bezoekers Botwinnik 2.

De strijd tussen DD 4 en WSC 3 is geopend met een vooruitgespeelde partij tussen Wim Reimer en Jan van der Heiden, waarbij de teamcaptain van het vlaggeschip van DD aanvankelijk een betere stelling weet te produceren. Doch een ontnuchterende zet brengen de strijdkrachten weer in evenwicht, waarna het remise-voorstel van de bezoekers aanvaard wordt.

Op bord 8 komt er een Siciliaan op het bord, waarbij de bezoekende, zwarte koningsvleugel een vroege opmars van de witte pionnen te verwerken krijgt. Waar DD de stukken in stelling brengt om de zwarte pionnenketen open te breken, komt een effectieve tegenstoot van WSC te traag op gang. Met een witte toren die de open g-lijn beheerst, is het meteen mat als ook de h-lijn veroverd wordt en DD 4 op 1½ – ½ voorsprong komt.

Bord 7 is het strijdtoneel van twee deelnemers aan het Persoonlijk Kampioenschap van de Haagse Schaakbond. André van der Weide confronteert Frans van Kampen van de thuisploeg met de Bird, waarbij Frans een witte pion verovert. André weet subtiel stukkenruil af te dwingen, totdat er voor beide ploegen een gelijkveldige loper overblijft. Een pionnenstructuur waar beide koningen niet meer kunnen passeren resteert na bijna drie uur strijd met ruim een halfuur meer bedenktijd voor de bezoekers. Het staat 2 – 1.

Jaap van Eesteren (DD) wordt op bord 3 geconfronteerd met een bezoeker die de b-pion twee velden vooruitschuift om de partij te openen. De a-lijn komt open, waar twee zwarte torens beslag op leggen. Doch staan voor een witte vesting die stevig verankert ligt en die standhoudt: 2½ – 1½. De witte formatie van Peter Kievoet opent in blitztempo en verovert op bord 6 een pion van de stelling van André Duijvesteijn van WSC. De bezoekers benutten de na de lange rokade verkregen ruimte goed en nemen de stelling met zware stukken stevig in de greep. Nadat de pion terug veroverd is en er vervolgens geen fouten gemaakt worden die de in stelling staande aanval tot uitvoering kunnen laten leiden wordt de vrede ook op dit bord geketend. Er volgt nog één onbesliste partij nadat DD-webmaster Stefan Boeters en Wilco Oversloot niets weten te forceren in de onderlinge strijd der stellingen en wordt er nog op bord 2 en 4 gestreden.

In het Engels krijgt DD op bord 4 aanvankelijk controle over de damevleugel, maar Douwe Pietersma van de bezoekers weet een witte pion te veroveren. Om een opmarcherende pionnenketen na ruim drie uur strijd te saboteren levert wit de dame in, maar krijgt daar met twee torens onvoldoende compensatie voor doordat er ook een witte toren aangaat. De bezoekers komen op gelijke hoogte, waarna de langst lopende partij beslissend gaat worden over de verdeling van de matchpunten. Dirk van Nieuwkerk beantwoordt de opening van Lothar van der Sluijs met de Pirc, waarbij de DD-er het ene actieve witte stuk zelf afruilt en de WSC-er de activiteit van een ander wit stuk volledig lamlegt. Het voordeel in bewegingsvrijheid wordt gehandhaafd, waardoor de zone van de witte koning onveilig gemaakt kan worden en een dame te paard de klus klaart. WSC wint de match met 3½ – 4½. Doordat Botwinnik 2 met dezelfde cijfers bij Botwinnik 3 wint, zijn er twee koplopers in de 1e klasse A en volgen alle overige ploegen op maximaal één bordpunt.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.