1001 schaakschilderijen

klik hier voor overzicht publicaties

Al meer dan tien jaar heeft de geheimzinnige Fransman JMRW, wiens identiteit we niet kunnen onthullen, een prachtige website. JMRW denkt en vertelt in beelden, teksten gebruikt hij alleen als het niet anders kan. Hij houdt van reizen, van kunst, van schaken en van go. Bij schaken (en ook go) probeert hij altijd een verbinding te leggen tussen schaken en schilderkunst. Zowel op Schaaksite.nl als op Schoolschaaksite.nl wordt aandacht besteed aan schaken en (schilder)kunst. Bij Rotterdamse schoolschaakprojecten is ook ervaring opgedaan met een module Schaken en Kunst.

Een mooi voorbeeld: JMRW publiceert van veel componisten studies en problemen. Bij iedere studie heeft hij een mooi schilderij uitgezocht en prominent naast de studie geplaatst. Bijvoorbeeld van Jan Timman presenteert hij meer dan honderd studies en bij iedere studie een prachtig schilderij. Hij laat in dit geval o.m. het werk van Rembrandt zien. Rembrandt, een supergrootmeester in de schilderkunst.

Klik hier voor de studies van Timman met schilderijen van Rembrandt

Van zijn vele reizen en bezoeken aan steden en internationale schaaktoernooien heeft hij prachtige beeldverslagen gemaakt ook vaak gelardeerd met schilderkunst.

Klik hier voor Wijk aan Zee/ Amsterdam 2007

1001 schaakschilderijen

De afgelopen maanden is er, in binnen- en buitenland , opnieuw veel belangstelling ontstaan voor zijn site. Hij presenteert zijn collectie afbeeldingen van schaakschilderijen nu in dia vorm. Inmiddels is dit de grootste collectie schaakschilderijen op internet die op deze wijze beschikbaar is en deze verzameling zal nog wekelijks groeien. Ook de grens van 1001 schaakschilderijen zal zeer binnenkort worden overschreden want JRMW plaatst zijn schaakschilderijen in chronologische volgorde en is hier nog lang niet mee klaar.

Op Schoolschaaksite.nl zal voor de Nederlandse en Belgische basisschoolkinderen een serie artikelen worden gepubliceerd over Schaken en Schilderkunst. De diaserie is reeds gepubliceerd omdat het leuk is op het digitale schoolbord de kinderen iets te laten zien van het vele moois dat er is. Schaken is meer dan alleen ‘houtjes’ schuiven.

Op Schaaksite.nl zal de serie Schaken en Schilderkunst deze winter weer worden voortgezet.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.