HSB-competitie – Promotieklasse: Promotie 2 – SHTV 1

In de eerste ronde van de Promotieklasse hielden twee ploegen elkaar in evenwicht en leverden de overige vier matchen een winnende ploeg op. Dinsdag 16 oktober opent de tweede ronde van deze competitie zich, waarbij het Zoetermeerse Promotie 2 het vlaggeschip van SHTV uit Loosduinen ontvangt.

SHTV zal dit seizoen opnieuw een poging doen weer terug te keren naar de KNSB-competitie, waar het in 2011 uit degradeerde. De ploeg kende een prima start door in de eerste ronde van het tweede van SHTV te winnen. Promotie wist één matchpunt weg te kapen bij het op papier iets sterkere Botwinnik.

Harry Boerkamp en Peter Vorstermans treffen elkaar in een vooruitgespeelde partij, waardoor de thuisploeg deze avond met een 1 – 0 voorsprong begint. Een gevuld schaakbord met een zwarte koning in het midden ter hoogte van bord 3 wrijft dat er alvast goed in, met de overige stukken keurig in rijen van twee opgesteld. Op de overige borden ontwikkelen zich strijden die het schaken leuk maakt om naar te kijken.

Op bord 8 bereikt Ruurd Kunnen vlot een stelling met een gepasseerde vrijpion op de a-lijn. Maar enkele stukken staan enigszins passief en daar maakt Ton Bodaan van de bezoekers goed gebruik van. Met een aanval op de witte dame wint SHTV een pion, opent en bezet daarmee belangrijke diagonalen en de open lijn. De zwarte formatie creëert een gedekte vrijpion op de 5e rij doch drukt iets te traag door, waardoor wit zelf een gepasseerde vrijpion kan creëeren die meteen op de zesde rij staat. Met zettenherhaling maken beide spelers duidelijk zich te kunnen vinden in remise: 1½ – ½.

Wong Tsai neemt de witte stelling van Mike Hoogland vroeg onder vuur met een dameschaak op b6 en een paard die vroegtijdig op de koningsvleugel de middellijn oversteekt. In menig partij levert zo’n aanval de kwaliteit op, maar SHTV vindt het begin van de grote weerlegging. Er waagt zich nog een tweede zwarte paard bij het aanvallende gezelschap over de middellijn, maar dan worden de zwarte stukken geleidelijk teruggestuurd. Subtiele dwangzetten maken ruimte voor het creëeren van een vrijpion op de d-lijn, die nog tegengehouden kan worden door de c-pion. Bij een kwaliteitsoffer gaat een zwart paard meteen op stal en maakt een witte toren ruimte voor de witte veldenloper. Daarmee wordt de zwarte dame definitief ingesloten, wat slechts gepareerd kan worden door nog een paard op stal te zetten. Waardoor wit twee stukken voor zijn toren gewonnen heeft. Een witte toren, een loper en twee paarden leiden de d-pion naar de overzijde, waar de twee zwarte torens en een loper alleen maar toe kunnen kijken. SHTV komt hiermee op gelijke hoogte met 1½ bordpunt voor elke ploeg. Ondertussen ziet Han Baas meer in een stelling waar de bezoekers genoegen wilden nemen met remise. Dit wordt waargemaakt, waardoor de thuisploeg weer de luxe van een voorsprong kent: 2½ – 1½

Waar uw verslaggever onderweg met de fiets slechts geconfronteerd wordt met een open ophaalbrug wegens passeren van vrachtvaart is het niet rijden van Randstadrail vanaf station Zoetermeer voor de bezoekers een serieuzer probleem. Doch Sander Pauw weet denksportcentrum Olympus te vinden en begint met zo’n 20 minuten minder bedenktijd aan zijn partij tegen Gerhard Eggink. De witte formatie neemt het initiatief met zijn tijdvoordeel, maar de bezoekers weten de aanvallen op de zwakke plekken in de zwarte linies goed te pareren. Zo, dat het tijdsvoordeel zich omkeert en er voor Gerhard geen doorkomen aan is: 3 – 2.

Bauke Hoogland produceert na ruim 3 uur strijd een stelling met matdreiging, die door wit slechts te pareren is met het inleveren van materiaal. De thuisploeg komt op 4 – 2 en weet zich verzekert van hun tweede matchpunt. Op bord 4 lijkt de pionnenopmars van de bezoekers met vier breed iets overtuigender dan de pionnen van Bert Ouwens op de damevleugel met dezelfde missie. Maar de thuisploeg weet een aanval op de witte koning prima te combineren met het verdedigen van de eigen koningssteling, waardoor Maarten Stolte niet weet te profiteren van zijn pionwinst eerder in de partij. Na een elementair toreneindspel eindigt de partij in remise en weten de bezoekers van SHTV dat er geen matchpunten aan deze reis naar Zoetermeer overgehouden worden. Hans Segers zet de stelling van Maarten Wichhart vanaf het begin onder druk en verovert vroeg een pion op de witte formatie. Middels fraai combinatiespel wordt er nog een pion gewonnen en staan de zwarte stukken goed opgesteld om de b-pion eeen rode loper voor te leggen om de overkant te bereiken.

Promotie 2 wint de match met 4½ – 3½, komt op drie matchpunten en is gedurende 10 dagen koploper in de Promotieklasse.

Resterende wedstrijden tweede ronde

25 oktober: SHTV 2 (0)- WSC 2 (0)

26 oktober: Scheve Toren 1 (2) – Schaakhuis 1 (2)

29 oktober: DSC 4 (2) – Botwinnik 1 (1)

29 oktober: RSC Belgisch Park 1 (0) – DD 3 (0)

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.