Vechtjas Nakamura verslaat Giri na 64 zetten

Elk jaar weer stellen de bezoekers van het Univé-toernooi zondagmiddag om twee uur vast dat het nu echt is begonnen. De eerste twee ronden van het Univé open zijn onderhoudend en soms spectaculair, maar het hart van het toernooi klopt pas echt als ook de vier deelnemers aan de Kroongroep achter het bord zitten.

Nu dachten we even dat die eminente grootmeesters ditmaal de zondagrust wilden respecteren, zo kalm zetten zij hun partijen op. Nakamura koos tegen Giri een tamme openingsvariant, die in honderden partijen tot een vlotte remise heeft geleid, al was er onlangs een frappante uitschieter toen de Engelsman Luke McShane met dat onschuldige variantje Vladimir Kramnik versloeg.

Hoe het ook zij, Nakamura was beslist niet van plan genoegen te nemen met een korte remise. De vechtjas bleef trekken en sleuren aan een bijna gelijke stand en wist rond de 30ste zet Giri in kleine problemen te brengen.

De Nederlandse kampioen was vooral ontevreden over 29 … Df5, een volgens hem ondoordachte zet die beslist had moeten worden vervangen door 29 … De6.

Giri belandde in een vervelend eindspel dat met optimaal spel verdedigbaar was, maar in de praktijk te hoge eisen stelde. Een allerlaatste kans op verdediging miste hij misschien kort voor het einde, nadat Nakamura al eenmaal verzuimd had de doodklap toe te dienen. Met 61 … f3+ 62. Kxf3 Th4 kan zwart nog vechten, na het door Giri gekozen 61 … Le7 62. g6 was alles voorbij. Lees verder

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.