HSB-competitie – 1e klasse B: BF Wassenaar 1 – Promotie 3

De herfst heeft zijn draai gevonden als de tweede ronde in de competitie van de 1e klasse B in Wassenaar geopend wordt, waarbij het vlaggeschip van Bobby Fischer Wassenaar het derde team van Promotie uit Zoetermeer ontvangt. Een reportage van Timo Bottema vertelt over een meeslepende match.

Bijna exact een jaar geleden (het scheelt twee dagen) troffen deze teams elkaar voor het laatst, met als enige verschil dat Promotie 3 toen nog Promotie 4 mocht heten. Bekende gezichten dus. Vorig jaar werd de onderlinge wedstrijd pas in de laatste secondes beslist, toen Hielke Kuipers ternauwernood van Michaël Claushuis wist te winnen, met een 4 – 4 gelijkspel als gevolg. Het bleek voor beide teams een dure 4 – 4: zowel Promotie 4 als Wassenaar 1 miste het kampioenschap vorig jaar op bordpunten.

Dit seizoen gaat het vooralsnog anders, waar Wassenaar de eerste wedstrijd keurig de matchpunten binnen wist te slepen, moest Promotie toezien hoe DSC 5 de punten mee naar Delft nam. Tijd voor drastische maatregelen moet de Zoetermeerse teamleider hebben gedacht, en meteen werd supersub Arjen Schuurman Hess opgetrommeld om het team te versterken. Hij mocht echter wel aan de bak, want hij trof op bord 4 de sterke Wassenaarder Eric van der Marel. Opmerkelijk was ook de partij aan bord 7, waar Hielke Kuipers wederom met wit tegen Michaël Claushuis mocht aantreden. Een mooi moment om revanche te nemen?

Dan naar de wedstrijd. Na een rustige aanloop blijken beide teams inderdaad aan elkaar gewaagd, veel gelijke stellingen, hier en daar een pionnetje meer of minder. Op bord 5 speelt Erwin Guijt tegen Arash Hoseni. Hoseni heeft in de opening veel tijd nodig om de juiste zetten te vinden, maar vindt deze wel en brengt daarmee de tegenstander in moeilijkheden. Op een moment dat er niet zoveel aan de hand lijkt, snoept Hoseni een pionnetje op g2 waarna de ene na de andere pion opgeslokt kan worden. Met drie pionnen meer komt de Wassenaarder niet meer in moeilijkheden: 1 – 0.

Het duurt een tijdje voordat het tweede punt op het bord staat. In een boeiend duel tussen Eric van der Marel en Arjen Schuurman Hess, kiest de laatstgenoemde voor een opvallende opzet. Van der Marel lijkt prima te staan, totdat hij zich verslikt en een pionnetje aan de tegenstander moet laten. Een spannende strijd volgt, Schuurman Hess offert een kwaliteit voor een verbonden vrijpion, wat een goede keuze lijkt te zijn. In het vervolg geeft Van der Marel een kwaliteit terug, creëert een ijzersterk paard wat gevaarlijk samen met een toren de zwarte stelling infiltreert. Dit wordt zwart teveel: 2 – 0.

Het ziet er dus goed uit voor Wassenaar, maar de Zoetermeerders geven zich nog niet gewonnen. Hans Minnema is de eerste die wat terugdoet, Willem Groothuis verliest al snel een pion en moet in het vervolg toezien hoe zijn koning naar de andere kant van het bord wordt gejaagd, om daar vervolgens fraai mat gezet te worden. Aan bord 8 wordt ondertussen remise overeengekomen in een eindspel waarbij beide spelers enkel een koning en een dame over hebben. Het had ook anders kunnen lopen, Gerard Meijer (Wassenaar) wint in het middenspel een pion en heeft een kansrijke positie. Tegenstander Dirk Brinkman weet een pion terug te veroveren, maar moet wel afwikkelen naar een voor Meijer kansrijk toreneindspel. Laatstgenoemde loopt met zijn koning echter niet naar de handigste plek op het bord, en remise is dan nog de enige mogelijke uitslag: 2½ – 1½ voor de thuisploeg.

Aan het eerste bord een spannende strijd tussen kopmannen John Tan en Timo Bottema. De witte opstelling van Tan oogt in het begin prima tegen de wat passieve zwarte stukken. Als de zwarte stukken uiteindelijk in het spel komen, zijn ze echter uitstekend geposteerd. Een afwikkeling bewijst dit, na een dubbele ruil zit er voor de zwarte dame een eenvoudige dubbele aanval in, hetgeen een volle pion oplevert. In het vervolg dwingt een fout van Tan hem om een kwaliteit te offeren, waarna hij nog wat moeilijkheden probeert te veroorzaken. Bottema laat zich niet van de wijs brengen en weet het punt veilig te stellen. Promotie doet echter vrijwel onmiddelijk iets terug, Mildo van Staden jr. weet in de slotfase van zijn partij tegen Joop Beijersbergen een fraaie truc in te bouwen. In een stelling waar de paarden van Beijersbergen iets sterker lijken dan de lopers van Van Staden, verliest Beijersbergen een dame: 3½ – 2½.

De sterkste Wassenaarder op rating is dan nog bezig. Martin Voorn heeft zijn stukken keurig neergezet, en weet langzaam maar zeker een betere stelling te verkrijgen. Uiteindelijk wordt soepel een pion gewonnen en dan is het nog slechts een kwestie van techniek. Uiteindelijk capituleert Rens Minnema, en Voorn scoort daarmee een uiterst belangrijk punt: de matchpunten blijven in Wassenaar.

En wie zijn er dan nog bezig? Evenals vorig jaar is het slotstuk voor Hielke Kuipers en Michaël Claushuis. Claushuis kiest in het begin voor een minder nauwkeurige opstelling tegen het systeem van Kuipers en komt daardoor onder druk te staan. Dit kost uiteindelijk een pion. Kuipers komt nog wel in tijdnood, maar raakt daarvan niet in de war. 4½ – 3½ is een logisch resultaat van een zeer spannend duel. Wassenaar 1 laat hiermee zien dat ze wederom een gooi naar de titel kunnen gaan doen. Voor Promotie 3 rest helaas een rol in de marge, een daadwerkelijke promotie lijkt vooralsnog te hoog gegrepen.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.