KNSB beker: DD bekert verder

Na vrijgesteld te zijn in de voorronde kwam de eerste test voor het Haagse DD in de strijd om de KNSB-beker op 20 november in het Nationaal Schaakgebouw tegen Woerden.

Zowel vanwege het klasseverschil (DD komt uit in klasse 1B en Woerden in klasse 3D) als vanwege het verschil in Elo mocht een ruime overwinning van de thuisclub worden verwacht. Die is er uiteindelijk ook wel gekomen, maar daar ging een harde strijd met – zo leek het – wisselende kansen aan vooraf.

Het begon relatief rustig met een tot op het bot afgekloven viertoreneindspel tussen Gerrit Prakken en Marcel Schroer aan bord 3 waar ondanks beider inspanningen de remisemarge niet werd overschreden. Inmiddels gebeurde er aan bord 2 van alles en nog wat en verwachtingen en prognoses wisselden voortdurend. Vanuit een Siciliaanse opening had Arie Werksma afgewikkeld naar een licht voordelig eindspel en de verwachting was dat hij dat op de hem bekende bedachtzame wijze rustig naar winst zou voeren. Hij liet nu echter een tegenaanval toe die veel gevaarlijker was dan op het eerste gezicht leek. Na spannende wendingen waarbij beide partijen beurtelings in het voordeel leken te komen eindigde de partij tenslotte in remise.

Ronald Dickhoff haalde vervolgens de eerste winst binnen. In de Tartakowervariant van het damegambiet ontstond een taai positioneel gevecht en pas na lange tijd begon er iets te kraken in de Woerdense vesting. Er brokkelde wat pionnen vanaf en ondanks venijnige matdreigingen van Jim Reed bleek dat in het eindspel beslissend. Aan bord 1 duurde de strijd het langst.

In een Schotse opening had Edgar Blokhuis, die zijn naam op het notatieformulier van zijn tegenstander verbasterd zag tot Klokhuis, een zo op het oog wankel pionnetje gewonnen. Na enig combinatoir geweld kwam daar nog een tweede pion bij, maar in het ontstane eindspel waren wel lopers van ongelijke kleur. Jelle Wiering zag echter geen kans om een vesting op te bouwen en moest als laatste Woerdenaar na lange strijd capituleren.

Al met al een spannende avond met interessante partijen en een uiteindelijk verdiende overwinning van DD.

BordresultatenEdgar Blokhuis (2330) - Jelle Wiering (2085) 1 - 0

Arie Werksma (2215) - Sten Goes (2191) ½ - ½

Gerrit Prakken (2207) - Marcel Schroer (2167) ½ - ½

Ronald Dickhoff (2123) - Jim Reed (1954) 1 - 0

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.