Schaakrubrieken weekend 24 november 2012

Schaaksite.nl is een site voor iedere geïnteresseerde in het schaken. Daarom mag aandacht voor de schaakrubrieken in de landelijke bladen niet ontbreken. Wekelijks publiceren of verwijzen wij naar deze schaakrubrieken. Wij streven naar publicatie op de woensdag na het verschijnen van de veelal zaterdagse schaakrubrieken.

Hans Ree Gert Ligterink Hans Böhm Bab Wilders Johan Hut Rini Kuijf Henk Prins

Hans Ree

Aan tafel met de adel

Wat kan het leven nog mooi zijn na een voltooide schaakcarrière. Lees maar mee.

„Lunch gisteren met Lady Cholmondeley, Lord en Lady Belhaven, Prins Moshin Ali Khan. Vanavond weg om het schaakboksen te zien in de Royal Albert Hall.’’ En een paar dagen later: „Vandaag lunch met Viscount Monckton en Lord en Lady Pearson. We willen een schaakpartij met levende stukken spelen waar de stukken speciaal getrainde honden zijn. Hondenschaak – de honden zullen mini-microfoontjes aangehecht krijgen. Door simpele instructies op te volgen zullen de honden lijken te schaken.” Later op die dag: „Kwam Lady Rose Cholmondeley tegen en schaakte met haar. Ze speelt heel goed, wat je ook zou verwachten van zo’n groot Chopin expert.”

Je waant je in de wereld van Oscar Wilde of van de vrolijke Engelse schrijver P.G. Wodehouse (1881 – 1975), maar het zijn recente tweets van de Engelse grootmeester Raymond Keene, die je de godfather van het Engelse schaak kunt noemen. Hij schaakt nog wel tegen Lady Cholmondeley, maar al bijna twintig jaar niet meer tegen zijn soortgenoten. Hij is een schaakondernemer geworden, met als motto ‘Live long and prosper.’

Een biograaf van de Spaanse schaker Roman Toran schreef: „Op een gegeven moment begreep Roman dat het beter is om te leven als een markies, dan om een goede schaker te zijn.” Het had ook over Keene geschreven kunnen worden. Een goed schaker was hij zeker, toen hij nog echt schaakte. De enige keer dat ik van hem won was in een toernooi in Madrid waarvoor hij mij zelf had uitgenodigd. Na de partij klaagde hij dat hij een grote fout had gemaakt met die vriendendienst. Ik voelde me een beetje schuldig, maar ja, hij had twee keer van mij gewonnen en dat moest worden goedgemaakt.

Ik dacht aan die oude dingen door de website van het Remco Heite toernooi in Wolvega, bekend als ‘het toernooi met het paard’ doordat de winnaar behalve zijn geldprijs ook een paard krijgt, dat hij vervolgens vrijwillig aan een liefdadige instelling moet schenken. Gert Ligterink schreef op die site over de oude rivaliteit tussen de Engelse en Nederlandse schakers, waarvan het dieptepunt de 4-0 overwinning van Engeland op Nederland was op de Olympiade van Luzern 1982. Al zullen de jonge schakers daar geen boodschap aan hebben, de vernedering werd in Wolvega enigszins goedgemaakt. De Nederlanders Loek van Wely en Sipke Ernst deelden de eerste plaats met de Duitser Daniel Fridman en de Engelsen Matthew Sadler en Luke McShane eindigden smadelijk onderaan.

Toen de blije Sipke Ernst zijn partij tegen McShane aan het publiek ging tonen, maakte hij volgens de website eerst een vrolijk dansje, gevolgd door een paar pirouettes. Het was misschien om de bevallige bewegingen van zijn zware stukken in de slotfase uit te beelden.

Luke McShane – Sipke Ernst, Remco Heite toernooi 2012

1. c4 c6 2. Pf3 d5 3. e3 Lg4 4. Db3 Dc7 Wits laatste zet was niet nauwkeurig en als hij nu nog op voordeel had willen spelen, kon hij dat het best met 5. Pe5 proberen. 5. cxd5 cxd5 6. Pc3 Of hier misschien nog met 6. Lb5+, wat Kramnik eens in een vluggertje deed. 6…Lxf3 7. gxf3 Wit zal last krijgen van zijn dubbelpion, al lijkt het hier nog niet ernstig. 7…e6 8. d4 Pc6 9. Ld2 Pf6 10. Tc1 Le7 11. Pa4 0-0 12. Lb5 Tfc8 13. Ke2 Tab8 14. Dd3 e5 15. Lxc6 bxc6 16. dxe5 Dxe5 17. Lc3 Dh5 Zwart heeft een gevaarlijk initiatief tegen wits koning. 18. Lxf6 Dit maakt het erger. 18…Lxf6 19. b3 Tc7 20. Da6 Te8 Een pionoffer voor een aanval waarvoor hij twee zetten later ook nog een stuk zal geven. Met direct 20…d4 kon zwart zonder offers een bijna even sterke aanval krijgen. Dan zou 21. Txc6 meteen verliezen voor wit wegens 21…d3+ en 21. e4 Te8 met de dreiging 22…Txe4+ zou ook heel goed voor zwart zijn.

21. Txc6 Tce7 22. Txf6

Dit lijkt nog goed voor wit, want na 22…gxf6 23. Tg1+ Kf8 24. Dxf6 zou hij ruim compensatie voor de kwaliteit hebben. Maar Ernst was iets anders van plan. Hij laat de toren gewoon staan. 22…d4 23. Tf4 dxe3 24. Dd3 De beslissende fout. Na 24. Dc4 exf2+ 25. Kxf2 Te1 26. Th4 T8e2+ 27. Kg3 zou zwart eeuwig schaak moeten geven. Een andere goede verdediging was de computerzet 24. h4, waarna Houdini onder meer de volgende variant geeft: 24…Dd5 25. fxe3 Txe3+ 26. Kf2 h5 27. Dc4 Dd2+ 28. Kg3 T8e6 29. Kh3 Tg6 30. Dxf7+ Kh7 31. Tg1 Txg1 en nu geeft wit eeuwig schaak. Mooi, maar te diep voor een mens. 24…exf2+ 25. Kxf2 Te1 Nu wint zwart. 26. Te4 Ook 26. Txe1 Dxh2+ gaat niet voor wit. 26…T8xe4 27. fxe4 Dh4+ Even het mat op d8 er uit halen. 28. Kg2 Dg5+ Nu wint zwart materiaal. Wit mag kiezen of het zijn toren of zijn dame wordt. 29. Dg3 Dd2+ 30. Kh3 Dd7+ Damewinst met 30…Te3 is zwart nu al te min. 31. Kg2 Te2+ 32. Kf3 Dd3+ 33. Kg4 Dxe4+ 34. Kh5 Df5+ Wit gaf op.

Gert Ligterink

Zonder zorgen over de rating

Met negen winstpartijen en zes meestal zwaarbevochten remises kreeg de vierde Remco Heitezeskamp in Wolvega alom lovende recensies. Het organisatiecomité had een verstandig invitatiebeleid gevoerd en de deelnemers lieten zich van hun beste zijde zien, maar er was nog een factor die ertoe leidde dat het toernooi verstoken bleef van risicoloos spel. De resultaten werden niet doorgegeven aan de Wereldschaakbond FIDE, zodat de spelers zich te buiten konden gaan zonder zorgen over hun Elo-rating.

Het is vaker gebleken dat schakers van een last bevrijd lijken als hun resultaten niet meetellen voor de wereldranglijst. Het eveneens niet gerate ACP Golden Classictoernooi, dat in de afgelopen zomer in Amsterdam werd gehouden, leverde ook een schat aan boeiende partijen op.

‘De gedachte aan mogelijk ratingverlies speelt een rol bij je beslissingen’, zei Ivan Sokolov in Wolvega na een door hem onnodig verloren partij tegen de Engelsman Luke McShane. ‘Ik nam risico’s die ik waarschijnlijk niet zou hebben genomen als mijn rating punten op het spel hadden gestaan.’ Het toernooi in Wolvega werd gewonnen door de Duitse kampioen Daniel Fridman, die in een snelschaakplay-off Loek van Welyen Sipke Ernst versloeg. Dat het tot een play-off kwam, mag een wonder worden genoemd. Met een vol punt voorsprong leek Van Wely het toernooi na drie ronden te hebben beslist, maar daarna kwam weinig goeds meer uit zijn vingers. Eerst verzuimde hij een gewonnen stand tegen McShane naar behoren af te werken en in de slotronde liet hij zich in enkele zetten overspelen door Ernst.

Het was een opmerkelijk matige afsluiting van een door Van Wely slagvaardig begonnen toernooi. In de eerste ronde spande hij tegen Fridman de boog te ver, maar geen nood, in wederzijdse tijdnood maakte hij het zijn tegenstander zo lastig mogelijk.

Van Wely – Fridman na de 45ste zet van zwart. Van Wely begreep dat hij weinig goeds te verwachten had van 46. Dh2 Dh4 47. d6 Ld7 of 47. e6 Lc4. Een verraderlijke aanvalspoging zou misschien een betere kans bieden.

46. Pd4 h2 47. Pe6 g6?

Van Wely’s praktische beslissing bij de vorige zet wordt beloond, want na de tekstzet is wit buiten gevaar. In tijdnood was het niet zo gemakkelijk te zien dat 47 … Dh6 de enige weg naar de winst is. Na 48. Pg5+ Kg8 49. d6 (49. Df4 Dg6 50. Dxh2 Dd3+ 51. Kb4 Dd4+ 52. Ka5 Ld3 geeft zwart een mataanval) 49 … Dh5 50. Pe6 g6 heeft zwart alle gevaren bezworen.

48. Df4! Dh3+ 49. Kb4 h1D??

Nu verliest zwart zelfs nog. Na 49 … Dh6 50. Df7+ Kh8 51. 51. Df6+ Kg8 52. Dd8+ geeft wit eeuwig schaak.

50. Pg5+ Kg7 51. Df6+ Kh6 52. Pf7+ Met mat op de volgende zet. Zwart geeft op.

Sipke Ernst won tegen McShane de mooiste partij van het toernooi.

McShane – Ernst Wolvega 2012

1. c4 c6 2. Pf3 d5 3. e3 Lg4 4. Db3 Dc7 5. cxd5 cxd5 6. Pc3 Lxf3 7.gxf3 e6 8. d4 Pc6 9. Ld2 Pf6 10. Tc1 Le7 11. Pa4 ·0-0 12. Lb5 Tfc8 13. Ke2 Tab8 14. Dd3 e5 15. Lxc6 bxc6 16. dxe5 Dxe5 17. Lc3 Dh5!

Sterker dan 17 … De6, wat in.Vrijwel dezelfde stand eens gespeeld werd door de Fransman Fargere tegen Joesoepov. Wit moet nu rekening houden met 18 …Pe4.

18. Lxf6 Lxf6 19. b3 Tc7 20. Da6 De dame waagt zich (te) ver weg van de witte koning. Sterker is 20. Pc5. 20 … Te8 21. Txc6 Tce7!

22. Txf6 d4! Natuurlijk niet 22 … gxf6 23. Tg1 + Kf8 24. Dxf6, waarna zwart degene is die op zijn koning moet letten. 23. Tf4 dxe3 24. Dd3 Een vraagteken zou onterecht zijn. Voor een schaker van vlees en bloed is het een te zware opgave om in tijdnood de computerzet 24. h4 te vinden. In een lange variant laat Houdini zien dat na 24. h4 Dd5 25. fxe3 Txe3+ 26. Kf2 h5 remise onvermijdelijk is.

24 … exf2+ 25. Kxf2 Te1! 26. Te4

De taaiste verdediging. Maar Ernst laat niet meer los. Vanaf nu kiest hij steeds de nauwkeurigste zet.

26 … T8xe4 27. fxe4 Dh4+ 28. Kg2 Dg5+ 29. Dg3 Dd2+ 30. Kh3 Dd7+ 31. Kg2 Te2+ 32. Kf3 Dd3+ 33. Kg4 Dxe4+ 34. Kh5 Df5+

Wit geeft op. Het is mat in drie.

Hans Böhm

Toch weer Gary Kasparov

Vorige week ontving ex-wereldkampioen Gary Kasparov de Martin Buber-plaquette, een onderscheiding voor mensen die zich inzetten voor het thema dialoog. Eerder ontvingen deze onderscheiding in de teruglopende jaren van 2011 tot 2002: Peter Maffay, Prinses Irene, Hugo en Liesie Tempelman, Michael Gorbatsjov, Waris Dirie, Klaus Maria Brandauer, Karl Heinz Böhm, Richard von Weizsäcker en Helmut Schmidt. Bij allen is de naam verbonden aan een Stichting die opkomt voor de medemens opdat wij een betere wereld krijgen. Martin Buber zelf (1878-1965) was een Joods filosoof en groeide uit tot een bemiddelaar tussen de bedreigde traditionele joodse wereld in het Oosten met zijn mystiek en symbolische vertellingen en de rationalistische, wetenschappelijke, moderne levenswijze en filosofie van het Westen. Buber schreef vele boeken waarvan de belangrijkste Ich und Du is, waarin de verhouding van de mens tot God en tot de medemens wordt behandeld. De dialoog in optima forma: spreken en luisteren. Opmerkelijk genoeg (of misschien juist niet) was Buber een tegenstander van de oprichting van de Staat Israël, hij prefereerde een gemeenschappelijke Arabisch-Israëlische Staat. Die problematiek is tot op de dag van vandaag nog steeds pijnlijk aanwezig en zal nog lang actueel blijven.

Dat Kasparov een prijs krijgt in het kader van het thema ‘dialoog’ zal bij een ieder die hem van nabij heeft meegemaakt de wenkbrauwen doen fronsen. Zijn kracht en waarde als schaker zijn onomstreden maar van het dialoog model is hij geen toonbeeld. Kasparov denkt en handelt volledig vanuit zijn eigen ik, zoals bijna alle wereldkampioenen.

Alle professionele grootmeesters zagen wel de waarde van een vakbond dus kwam er in 1986 de Grand Master Association (GMA), waar sociaal denkende schakers in het bestuur zaten als Jan Timman en Yasser Seirawan.

Natuurlijk ook wereldkampioen Kasparov maar die bleek in de vergaderingen meer het model monoloog aan te houden in de communicatie. Dat wrikte. Toen ook de wereldschaakbond FIDE niet conform zijn wensen opereerde, richtte hij in 1993 een eigen Bond op, de Professional Chess Association (PCA) waarin twee leden zaten: zijn uitdager Nigel Short en Kasparov. Dat bracht natuurlijk een scheuring in de schaakwereld teweeg, we kregen twee kampioenen en een hoop ellende. Kasparov vond dat geen probleem maar de invloed van dat ene andere PCA-bestuurslid wel, dus richtte hij vervolgens de World Chess Association (WCA) op, waarvan hij het enige lid was. Hier kreeg hij ruzie met de sponsors en uiteindelijk vielen al die eigen Bonden van Kasparov om en kwam hij rond 2000 weer in de armen van de wereldschaakbond FIDE. Toch kon hij zich niet blijvend neerleggen bij de besluiten van de FIDE en in 2005 trok hij, op dat moment nog steeds de beste schaker, zich voor goed terug uit de schaaksport. Daarna ging hij vechten tegen politieke Russische stromingen.

De Martin Buber-plaquette komt Gary Kasparov toe omdat hij een Stichting heeft opgezet met als doel de schaaksport te gebruiken als lesmateriaal voor intellectuele ontwikkeling, en dat wensen we ieder kind toe. Die filosofie werd overigens al veel eerder her en der uitgedragen en in praktijk gebracht maar Kasparov heeft er een wereldomvattende dimensie aan gegeven.

Toch blijft het verschrikkelijk, ontzettend, hemelschreiend jammer dat hij nooit meer schaakt.

G. Kasparov – V. Topalov, na 21…d5-d4.

Een interessante stelling in Wijk aan Zee 1999 bij het laatste Hoogovensschaaktoernooi, dat vanaf 2000 Corus werd en vanaf 2011 en hopelijk nog lang Tata-toernooi. Wit zet hier een aanval in die hij zowel op rekenkracht maar ook op gevoel moest schatten op waarde. Er wordt zoveel materiaal geofferd dat er geen weg meer terug is. Topalov was in die tijd een wereldkampioenskandidaat maar Kasparov regeerde.

22.Pd5! Pbxd5 23.exd5 Dd6 24.Txd4! cxd4 25.Te7+!

Wat heerlijk om zulke zetten te mogen spelen. Ook aan de motoriek van Kasparov kon je zien dat hij een beetje schaakgeschiedenis aan het schrijven was. 25…Dxe7 26.Dxd4+ Kb8 27.Db6+ leidt tot dameverlies of mat, daarom

25…Kb6 26.Dxd4+ Kxa5

Een toren en een stuk achter maar Kasparov had goed beoordeeld dat de zwakke positie van de zwarte koning meer dan voldoende compensatie bood.

27.b4+ Ka4 28.Dc3 Dxd5 29.Ta7 Lb7

want op 29…Td6 30.Kb2 zit er een matbeeld op b3 in.

30.Txb7 Dc4 31.Dxf6 Kxa3 32.Dxa6+ Kxb4

Zwart dreigt nu op zijn beurt ook mat en staat nog steeds materiaal voor. Je moet er vanuit de diagramstelling op vertrouwen dat, ook al heb je de grootmeesterlijke prestatie geleverd deze stelling vooruit te zien, wit niet is uitgepraat.

33.c3+! Kxc3 34.Da1+ Kd2 35.Db2+ Kd1 36.Lf1!

het houdt niet op! 36…Dxf1 37.Dc2+ Ke1 38.Te7+ en wint.

36…Td2 37.Td7! Txd7 38.Lxc4 bxc4 39.Dxh8

en wit won niet alleen deze partij maar ook het toernooi oppermachtig net zoals in 2000 en in 2001. Wat eeuwig zonde als je zo’n talent ongebruikt laat.

Bab Wilders

Dat elk nadeel z’n voordeel heeft werd weer eens bewezen: mijn vervelende gewoonte allerlei zaken als boekenlegger te gebruiken zodat ze nooit meer worden teruggevonden heeft ook soms een blije afloop: zo vond ik in het boek van Raymond Chandler The big sleep een oud krantenknipsel met aan de ene kant Marilyn Monroe (ook nooit weg) en aan de andere kant de partij Lombardy-Quinteros. Ik ga er van uit dat ik dit knipsel bewaarde vanwege de partij(een deel van Marilyn ontbrak nl) maar de partij bleek weer heel leuk: 1. e4 c5 2. Pf3 d6 3.d4 exd 4. Pxd4 Pf6 5. Pc3 a6 De Najdorf-variant, nog altijd populair 6. Lg5 e6 7.f4 Le7 8. Df3 h6 9. Lh4 Pbd7 10. 0-0-0 Dc7 11. Le2 Tb8 12. Dg3 Tg8 13. Thf1 wil de opstoot f5 nog meer gewicht geven 13..b5 Maar Lombardy speelt geen f5 maar 14. Pxe6! Het vervolg is vrijwel geforceerd: 14..fxe 15. Dg6+ Kd8 (Kf8 is te gevaarlijk) 16. e5 dxe 17.f5 exf 18. Lxf6 Lxf6 19. Pd5 Dc6 20. Txf5 Tf8 21. Lg4 Het ziet er allemaal dreigend uit voor zwart maar wit staat natuurlijk wel een stuk achter en de aanval moet wel doorslaan…21..Tb6? Dit is niet goed en dat kun je je in zo’n stelling niet veroorloven, nodig was Tb7 en dan komt wellicht 22. Txf6 gxf 23. Dh6 Dd6 24. h4 met veel witte dreigingen al is er nu een toren achterstand. De partij verder: 22. Txf6 gxf 23. Dg7 Tb7 sportief 24. De7 mat.

Eén van de pijlers van het schaakleven in ons land, de uitgeverij New In Chess uit Alkmaar, www.newinchess.com , voorziet de schaakliefhebbers all over the World van fraaie boeken en laten we vooral ook niet vergeten het superieure schaakmagazine New In Chess waarin niet alleen de actualiteit wordt behandeld maar waar we ook van literair hoogstaande artikelen kunnen genieten. In deze en volgende rubriek stellen we een paar boeken voor: Voor de belijders van de Catalaanse opening zorgde Victor Bologan met The Powerful Catalan (isbn 978-90-569-1401-1). Op grond van de huidige toernooipraktijk levert de auteur grondige analyses van de zwarte antwoorden op 1.d4 Pf6 2.c4 e6 3.g3, genoemd naar Catalonië waar het voor het eerst,in Barcelona, gespeeld werd. Zowel de tactische als de strategische mogelijkheden komen ruimschoots aan bod. En dan een schitterend boek van schaaktrainer Vladimir Tukmakov Modern Chess Preparation(978-90-5691-377-9) waarin we alles te weten komen over de manier waarop de grootmeesters zich in het computertijdperk voorbereiden op hun tegenstanders. Veel tips ook voor de mindere goden en daarbij is verrassend dat hij wel aanraadt eigen partijen na te spelen en te analyseren maar dat zonder computer. Belangrijk is vooral jezelf te leren kennen uit de partijen en zo te weten wat voor stellingen je moet nastreven en welke openingen je moet kiezen. Alle fases van de partij komen aan bod en daarbij aandacht voor strategische maar ook tactische motieven want in tegenstelling tot wat vele amateurs denken komen die allebei ook in het eindspel voor. Een uitstekend leerboek voor iedere schaker die verder wil komen.

Probleem 2400 is een driezet van Biscaier:

En de sleutelzet van probleem 2398 : 1. Dg4!

Johan Hut

Gevechten om een levend paard

Onvoorspelbaar, dat is een woord dat me te binnen schiet bij Sipke Ernst. Maar ook goed bezig de laatste jaren. Gedeeld winnaar in Hoogeveen 2010, tweede in Oslo 2011, gedeeld eerste in Belgrado 2011, gedeeld eerste in Leeuwarden 2011, tweede in Maastricht 2012. Vorig jaar won hij de open groep van het Remco Heite Toernooi in Wolvega en verdiende daarmee promotie naar de kroongroep, een zeskamp die vorig weekend werd gespeeld. Het toernooi wordt sinds 2006 om de twee jaar gespeeld als afscheidscadeau voor Remco Heite, die zeventien jaar burgemeester was van de Friese gemeente Weststellingwerf, waar Wolvega onder valt. Op schaakgebied is hij vooral verzamelaar, hij heeft zijn schuur omgebouwd tot een bibliotheek waar hij zijn meer dan tienduizend schaakboeken bewaart.

De trots van Wolvega is de internationaal vermaarde drafrenbaan, wat het organisatiecomité ertoe bracht om als hoofdprijs, naast een mooi geldbedrag, een paard uit te loven. Althans, dat was de opzet, maar de Nederlandse wet verbiedt het uitloven van ‘levende have’ als prijs. De Algemene Inspectiedienst (AID) was er snel bij om dit onrecht tegen te houden. Daarop kwam het comité op het briljante idee om de eerste prijs te omschrijven als: ‘een geldbedrag ter waarde van een paard, waarvoor bijvoorbeeld een paard kan worden gekocht’. Toen vond de AID het goed.

Alle winnaars tot nu toe stemden in met de bijzondere bepaling dat ze het geldbedrag alleen ontvingen als ze er een paard voor kochten. De winnaar van 2006, Loek van Wely, nam het paard mee naar huis omdat zijn vrouw van paardrijden hield. De volgende winnaars bestemden het dier voor een instelling voor verstandelijk gehandicapten.

Terug naar Sipke Ernst. In de tweede ronde, zaterdagmorgen, verscheen hij te laat aan zijn bord, omdat het openbaar vervoer hem tussen Groningen en Wolvega deels in de steek liet. Hij verloor van Daniël Fridman. De toernooileiding boekte direct een hotel voor hem voor de zaterdagnacht. Ernst was op grote afstand de laagste ratinghouder, naast Fridman waren Loek van Wely, Ivan Sokolov, Matthew Sadler en Luke McShane vele maten te groot voor hem. Althans op papier, maar halverwege boekte hij een keiharde overwinning op McShane, de nummer één van Engeland en nummer 29 van de wereld.

McShane-Ernst

1.c4 c6 2.Pf3 d5 3.e3 Lg4 4.Db3 Dc7 5.cxd5 cxd5 6.Pc3 Lxf3 7.gxf3 e6 8.d4 Pc6 9.Ld2 Pf6 10.Tc1 Le7 11.Pa4 0-0 12.Lb5 Tfc8 13.Ke2

Met deze pionnenstelling is het logisch dat wit niet rokeert. Dat de koning hier in gevaar komt, is wijsheid achteraf.

13…Tab8 14.Dd3 e5 15.Lxc6 bxc6 16.dxe5 Dxe5 17.Lc3 Dh5 18.Lxf6 Lxf6 19.b3 Tc7 20.Da6 Te8 21.Txc6 Tce7 22.Txf6

Lijkt correct. Na 22…gxf6 23.Tg1+ Kf8 24.Dxf6 heeft wit twee pionnen en aanval voor de kwaliteit. Ernst komt echter met een verrassing.

22…d4 23.Tf4 dxe3

Zwart heeft voldoende aanval, na 24.fxe3 Txe3+ 25.Kf2 Te1 wint hij. Die wending volgt ook in de partij.

24.Dd3 exf2+ 25.Kxf2

25…Te1

Want na 26.Txe1 Dxh2+ 27.Kf1 Dh1+ 28.Kf2 Dxe1+ 29.Kg2 Te2+ is het snel afgelopen voor wit.

26.Te4 T8xe4 27.fxe4 Dh4+ 28.Kg2 Dg5+ 29.Dg3 Dd2+ 30.Kh3 Dd7+ 31.Kg2 Te2+ 32.Kf3 Dd3+ 33.Kg4 Dxe4+ 34.Kh5 Df5+

Het was even zoeken naar het matnet, maar dat is nu gevonden. Wit geeft het op.

McShane, die het toernooi in 2010 won, presteerde met 1,5 uit 5 ver onder zijn kunnen. Maar voor Ernst bleef het niet bij deze zege. In de laatste ronde versloeg hij koploper Van Wely, waardoor hij samen met hem en Fridman op de eerste plaats eindigde met drie punten uit vijf partijen. Een prestatie die hij met gouden letters op zijn palmares zal bijschrijven. De geldprijzen werden gedeeld, maar voor het paard – althans het aankoopbedrag daarvoor – werden beslissingsvluggertjes gespeeld. Daarin was de Duitse kampioen Fridman het handigst.

Sokolov was de enige die had aangekondigd bij winst een paard te kopen voor zichzelf. Althans een pony, voor zijn elfjarige dochter. Maar de Bosniër uit Lelystad kwam een half punt tekort. Fridman doneerde het door hem gekochte paard aan een door de organisatie uitgezocht goed doel. Fridman speelt veel in Nederland en staat net onder de absolute wereldtop. Kan hij die nog bereiken, vroeg Lennart Ootes in een filmpje op de toernooisite. Fridman: “Jawel, ik weet ook waar ik aan moet werken. Om te beginnen moet ik mijn luiheid overwinnen.”

Rini Kuijf

Voor beginners A5952

Wit heeft maar 1 winnende zet, welke?

Voor gevorderden B5952

Wit aan zet wint, met?

Henk Prins

810 – Mw. Rowland, tweezet

868 – Mw. W.J. Baird, tweezet

In het partijschaak doen vrouwen volop mee, al zijn het mannen die de dienst uit maken.Maar In de wereld van het schaakprobleem kom je niet vaak een vrouwelijke liefhebber tegen. In de 19e eeuw was dat anders. Het leek er toen op dat schaken een mannensport was en dat de vrouwen van die schakers met de schaakstukken aan het puzzelen waren. De componiste van tweezet 810, Mw. T.B. Rowland is afkomstig uit een fanatieke schaakfamilie. Haar man schaakte en componeerde problemen en schreef een aantal boeken over schaakproblemen.

Mevrouw Rowland laat ons genieten van een mooi en-passant probleem. De compositie werd geplaatst in Wesley College Quarterly in 1889.De sleutelzet is 1. e4! Wit dreigt dan met 2. Td5 mat en dat komt ook na 1. …Kd7. Zwart kan pion e4 via en-passant op twee manieren slaan. Op 1. …dxe3 e.p. komt 2. Dd1 mat en op 1. …fxe3 e.p. 2. Dxd4 mat. Op 1. …Te5 volgt 2. Ta6 mat en op 1. …Txe4 is 2. Pxe4 mat. Leuk is nog 1. …Te8 waarop de minorpromotie 2. fxe8P mat is.

Ook tweezet 811 is van een componiste: Mw. E.J. Winter-Wood. De tweezet werd geplaatst in 1886 in “voor Land en Water”.

Stelling: Wit: Kc6,De1,Ta4,Te3,Lh3; Zwart: Ke5,a5,b4.e4,f5,f6,f7.

Oplossing is 1. Tb3! Tempodwang. Op 1. …Ke6 zet wit mat met 2. Dxe4., een leuke pionpenning. Dit idee komt ook na 1. ….Kd4 2. Dc3 mat. Na 1. …Kf4 komt 2. Dg3 mat. 1. …e3 2. Dxe3 mat, is niet zo interessant als 1. …f4, waarop het mooie mat 2. Da1 volgt.

Partijstelling 809: Wit: Kh1,Td2,Tg2,Lb1,Pe3,a2,f2,h2; Zwart: Kh8,Tf3,Tf8,Lc5,Ph6,a6,b2,d6,h7. Opgave: hoe wint zwart? Oplossing: 1. …Txe3! 2. fxe3 Tf1+ 3. Tg1 Txg1 4. Kxg1 Lxe3+ en 5. Lxd2.

Nieuwe tweezet 868.

Een tweezet van Mw. Baird (1859-1924) die maar liefst 2000 problemen componeerde. Oplossingen zijn welkom tot over drie weken bij Henk Prins, Reinenweer 42, 3363 XR Sliedrecht, . Er zijn twee punten te verdienen.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.