Slot Cultural Village Schaaktoernooi

Een winnaar…een norm…het einde…

Zoals bijna gebruikelijk kan de organisatie met tevredenheid terugkijken op een geslaagd toernooi. Mede dankzij de uitstekende samenwerking met het Tata Steel Chess Tournament. Maar succes went nooit. Niemand weet van tevoren hoe een toernooi zal verlopen. De essentie ervan was/is altijd geweest om talentvolle schakers een kans te geven zich te profileren en een norm te behalen. Wat ons betreft is ook ditmaal aan beide voorwaarden voldaan.

Daarnaast hadden we ook dit jaar weer een prima groep deelnemers. Het is elk jaar weer verrassend hoe de buitenlanders prima integreren hier. De gezamenlijke maaltijden spelen daar een niet onbelangrijke sociale rol in. En Ad van Schie is er heel helder in: eten wat de pot schaft! Dus zit menig vreemdeling na een afmattende partij schaak onbekende fenomenen als bami/saté, spekpannenkoeken of stamppot naar binnen te werken.

Gisteren was de winnaar al bekend. Met twee punten voorsprong had de Litouwer Rozentalis de felbegeerde buit vroegtijdig binnen. Daarnaast was Miguoel Admiraal erin geslaagd om in de 8e ronde zijn eerste IM-norm te behalen. Vandaag ging het dus om andere, zeker geen onbelangrijke, zaken als: wie wordt de beste Nederlander? Wie wordt tweede en derde?

Na de vlotte remise tussen Jonkman en Rozentalis was Admiraal zeker van plaatsing in de C-groep in januari. Prompt speelden, uiteraard, Admiraal en Van der Lende ook maar gelijk. Toen ook Ris en Demuth weigerden elkaar naar de keel te vliegen waren deze drie partijen binnen drie kwartier beslecht. Op mijn opmerking dat we pas om 18.00 uur de slotmaaltijd en prijsuitreiking zouden hebben, reageerde Robert Ris: de bar is toch open?! Oké.

Twee partijen nog te gaan. Brunello kan bij winst gedeeld tweede worden, niet onbelangrijk. Local hero Plukkel zat behoorlijk in zwaar weer. En toen viel ook nog de vlag… Vreemde situatie eigenlijk. De zet was gespeeld en een fractie van een seconde voordat Plukkel de klok indrukte stond deze op 000. De werkelijkheid van het schaken werd hier door de tijd ingehaald. Rare situatie. Ondertussen probeerde Rob Schoorl uit alle macht iets te bereiken bij Castañeda. De getergde Peruaan (zie zijn partij van gisteren) was er echter eens goed voor gaan zitten. Schoorl probeerde een pat te forceren (Te8 wellicht?) maar het mocht niet baten.

Enfin, het toernooi zit erop en volgend jaar zien we weer verder. Dank aan iedereen, deelnemers, sponsors, enz., die dit toernooi heeft helpen realiseren.

 

Stichting Schaakpromotie IJmond

namens de organisatie,

Dennis Krassenburg

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.