Veel debutanten in Grootmeestergroep C 75e Tata Steel Chess Tournament

December 2012,

Aan de Grootmeestergroep C van het Tata Steel Chess Tournament doen in 2013 liefst negen debutanten mee. De organisatie heeft inmiddels dertien van de veertien spelers vastgelegd. De uitnodiging voor de veertiende speler is gereserveerd voor de winnaar van het Groningen Open, dat van 19 tot en met 30 december 2012 plaatsvindt. Het jaarlijkse schaakfestival in Groningen viert net als het Tata Steel Chess Tournament een lustrum (de toernooien bestaan respectievelijk 50 en 75 jaar).

Met de komst van de debutanten Krikor Mekhitarian (Brazilië) en Fernando Peralta (Argentinië) is het Zuid-Amerikaanse continent goed vertegenwoordigd. Het is alweer enige tijd geleden dat er schakers uit dit werelddeel aan het Tata Steel Chess Tournament deelnamen. Een andere opmerkelijke nieuwkomer is de jonge grootmeester Salem Saleh, afkomstig uit de Verenigde Arabische Emiraten, niet bepaald een land met een rijke schaaktraditie.

De zes overige debutanten zijn Igor Betinsky (gepromoveerd uit de tienkampen 2012), de Italiaan Sabino Brunello, de jonge IJslander Hjörvar Steinn Gretarsson en de Nederlanders Twan Burg, David Klein en Miguoël Admiraal. De laatste plaatste zich als beste Nederlander via het Cultural Village Toernooi, dat in november in Wijk aan Zee werd gespeeld. Admiraal is woonachtig in Velserbroek, waarmee het TSCT een regionale speler mag begroeten.

Onderhandelingen met twee andere rechthebbenden in de Grootmeestergroep C liepen spaak. Met BDO-winnaar Yaroslav Zherebukh kwam de organisatie niet tot financiële overeenstemming, terwijl CVT-winnaar Rozentalis in januari tot zijn spijt verhinderd is. De nummers twee in deze toernooien (respectievelijk Burg en Brunello) hebben hun plaatsen ingenomen.

Het 75e Tata Steel Chess Tournament vindt plaats van 11 tot en met 27 januari 2013 in sporthal De Moriaan in Wijk aan Zee. De toegang voor het publiek is gratis.

Zie voor de deelnemers in de Grootmeestergroepen A en B, alsmede veel toernooi-informatie: www.tatasteelchess.com

2 Reacties

  1. Avatar
    Hanzel 18 december 2012

    Ik mis onze Belgische EP’er : Tanguy Ringoir. Belgisch kampioen en slechts 18 jaar oud.

  2. Avatar
    Guido de Romph 18 december 2012

    Inderdaad jammer, ruikt al een tijdje aan een GM norm.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.