Magnus Carlsen wil Tata 2013 winnen!

Het is geen vraag meer voor Magnus Carlsen wat zijn eerste grote daad in 2013 zal worden. Hij wil Tata 2013 winnen. Waarom? Omdat dit voor hem de beste manier is om zijn 10-jarig jubileum te vieren. Tata 2013 is het tiende achtereenvolgende toernooi in Wijk aan Zee waaraan hij meedoet en hopelijk niet zijn laatste.

Magnus komt altijd met veel plezier naar Wijk aan Zee en hij is er een graag geziene gast. Jeroen van den Berg, toernooidirecteur van het Tata Steel Chess Tournament , heeft hierbij de afgelopen tien jaar een belangrijke rol gespeeld.

Magnus Carlsen, Corus 2004, foto: Fred Lucas

We herinneren ons 2004 nog als de dag van gisteren. De jonge Magnus, net 13 jaar oud, deed mee aan de Corus C-groep, hij won en behaalde hiermee zijn eerste grootmeesternorm. Sinds dat optreden is hij de held van Wijk aan Zee. Hij kreeg prachtige bijnamen zoals The Mozart of Chess, de nieuwe Bobby Fischer etc. Het was ook de periode waarin Johan Hut Daniel Stellwagen had ‘geadopteerd’ en wij, in Rotterdam, Magnus Carlsen.

Begin 2004 had een delegatie van het RSB bestuur een bespreking met een delegatie van het KNSB bestuur en we hadden een grote foto van de jonge Magnus Carlsen afgedrukt. Men keek wat vreemd op dat wij aandacht vroegen voor de prestaties van deze jonge man en dat wij veel van hem verwachtten. Wij vonden dat hij een goed voorbeeld voor onze jeugd zou kunnen zijn. Schaken kon best een goede PR campagne gebruiken en we zagen in de jonge Magnus één van de iconen voor zo’n campagne. (Nu tien jaar later hebben we de dalende trend van het aantal verenigingsleden niet kunnen keren en er is ook nog geen zicht op zo’n trendbreuk.)

In de eerste jaren hebben we veel over Magnus Carlsen gepubliceerd, we volgden hem op de voet. Al in 2004 behaalde hij de grootmeestertitel door in april in Dubai zijn derde grootmeesternorm te scoren!

Hij werd de beste van de wereld, maar nog geen wereldkampioen. Maar daarin komt dit jaar misschien verandering.

Magnus Carlsen winnaar Corus Chess Tournament 2010, Foto: Ab Scheel

Vorig jaar deed Magnus Carlsen het rustig aan. Hij speelde veel minder dan de jaren daarvoor. In januari 2012 deed hij mee aan Tata (tweede plaats) en pas in juni deed hij weer mee aan een ander toernooi ,dat hij won, het Tal Memorial. In de tussentijd had hij gelegenheid voor ontspanning en andere interesses. In de tweede helft van het jaar kwam hij weer op stoom en won Sao Paulo/Bilbao en de London Classic. In 2012 speelde hij 50 klassieke partijen, won er 19, speelde er 29 remise en verloor er twee. Een score van 67% vond hij hoog, misschien wel zijn hoogste sinds 2006, rekening houdend met het feit dat hij sindsdien nagenoeg uitsluitend in elite-toernooien speelt.

Begin 2012 was zijn rating Elo 2835 en nu Elo 2861. De hoogste rating van oud-wereldkampioen Gary Kasparov was Elo 2851. In 2012 bleef Carlsen ononderbroken de nummer 1 van de wereld.

Voor Magnus Carlsen wordt 2013 weer een druk jaar. Na Tata vliegt hij naar Las Vegas voor de Parallels Summit 2013 in februari. Daarna moet hij zich voorbereiden op het kandidatentoernooi in Londen waaraan hij in maart meedoet. Hier kan hij de uitdager worden van de huidige wereldkampioen Viswanathan Anand. In mei staat het Norway Chess Tournament op zijn programma.

Mocht Carlsen zich in maart kwalificeren dan staat in november de match om het wereldkampioenschap gepland. Zou 13 voor hem een geluksgetal zijn?

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.