HSB-competitie – Promotieklasse: RSC Belgisch Park – Promotie 2

Op de eerste maandag in het nieuwe jaar staan er vijf competitiewedstrijden van de Haagse Schaakbond op het programma en wordt de bekerstrijd WSC – Scheve Toren gespeeld. In de promotieklasse betreft het RSC Belgisch Park – Promotie 2, de openingswedstrijd van de vijfde ronde.

In de Ichtuskerk in Scheveningen zorgt een oefenend koor voor een bepaalde rust op de achtergrond als mooie houten borden de arena’s van deze competitiewedstrijd vormen.

Wong Tsai en Dennis Ramondt presenteren een Ruy Lopez, waarbij de zwarte formatie de invloed op het centrum vrijwillig opgeeft door de e5-pion af te ruilen. Een brede witte pionnenformatie rukt op, terwijl de zwarte stukken niet in de gelegenheid komen zich goed op te stellen. De koningsstelling wordt opengebroken, zodra een witte pion f6 bereikt, waarna de bezoekers snel op 0 – 1 staan.

Peter Monté confronteert Maarten Wichhart met de bird in een partij waarin beide formaties zich goed en gezond ontwikkelen. Wit krijgt een mooi paard op e5, maar de lichte stukken worden geleidelijk van het bord geruild. Een witte toren legt beslag op de open d-lijn, maar heeft geen stukken meer ter beschikking om daar wat mee te kunnen doen. Het is tegen half tien als Peter en Maarten het eens worden over remise.

Gerhard Eggink houdt met een loper en een paard de koningsstelling van Jan Wuister in de tang, zodat de zwarte formatie alle tijd heeft overige stukken in stelling te brengen. Nog voor wit kan rokeren komt bij ruil van de zwarte velden loper f2 open te liggen. Met tempo-winst wordt er een tweede paard bij de aanval betrokken, waarna schaak met de dame op h4 een inleiding van een ravage zal zijn. Zover laat Jan het niet komen, waarmee de bezoekers op ½ – 2½ komen.

Hans Baas en Bart Verbaan komen een Najdorf overeen, waarbij op gegeven moment de diagonaal a1-h8 helemaal open ligt, terwijl er geen zwarte veldenloper meer te bekennen is. Zodra de dames van het bord zijn duurt het niet lang voor de beheerder van de zwarte formatie remise aanbied. Na bestudering van de stellingen op de vier andere borden wordt het aanbod geaccepteerd en staat het 1 – 3..

Harry Boerkamp en Ton van der Zijden presenteren een doorschuifvariant van de caro-kann, waarbij er een zwarte loper op f5 beland. De zwarte pionnen vormen een stevig blok, maar belemmeren de flexibiliteit van de eigen stukken. De witte formatie van de bezoekers hoeft daardoor niet te rokeren en kan aan een pionnenopmars over de koningsvleugel beginnen, voor de beheerder van de zwarte formatie bij de verslaggever informeert naar zijn kansen op het bord. Met een lange rokade is de druk aan de koningsvleugel even van de ketel, maar het levert wit de a-pion op en een loper op a7 die er niet meer weg te krijgen is. Nadat de zwarte b-pion op avontuur gaat kan ook een dame en een paard bij de aanval betrokken worden en weten de bezoekers zich verzekerd van één matchpunt na ruim twee uur spelen.

Ruurd Kunnen gaat in op het schots gambiet waar Peter Ingenhoes de gelegenheid toe biedt en speelt spoedig met een pion voorsprong. Er wordt veel tijd geïnvesteerd in dwarsbomen van het benutten van de lichte ruimte- en ontwikkelingsvoorsprong voor wit en zodra de torens van de witte formatie zich kunnen verdubbelen gebeurt dat op de verkeerde lijn: Een toren op f2 en een koning op g1 levert zwart de kwaliteit op, waarna het een kwestie van verder vereenvoudigen is om een zwarte pion naar de overkant te kunnen begeleiden. Na een kleine drie uur spelen is duidelijk dat beide matchpunten mee naar Zoetermeer gaan.

Tegelijkertijd wordt de strijd tussen Gerard Milort en Bauke Hoogland op bord twee beslist. Na een intro middels de caro-kann afruilvariant weet wit ruimtevoordeel te creëeren en krijgen beide formaties twee lichte stukken op de vijfde rij van de koningsvleugel. Na het neutraliseren van het opspelen van de zwarte g-pion biedt een witte loper op h2 een serie prachtige steunvelden voor het paard, wat de kwaliteit op gaat leveren. Pogingen de kwaliteit terug te winnen zijn vergeefs, want telkens komt zwart een tempo te kort. Gerard scoort hiermee een nuttig bordpunt.

Hans van der Zijden kiest voor de scandinavische verdediging in zijn partij tegen Bart Ouwens en heeft zijn paard drie keer gespeeld als wit een mooie basis in het centrum heeft. De ontwikkelingsvoorsprong wordt benut met het oprukken van de pionnenformatie aan de damevleugel, waarbij een pion op c5 twee prachtige steunvelden op de zesde rij in het vooruitzicht stellen. Er komt een witte toren op de open d-lijn, waarmee deze lijn de rode draad van de strijd zal vormen. Na twee uur en drie kwartier hebben beide formaties uitzicht op kwaliteitswinst, met het verschil dat wit het stuk terug kan trekken, waarmee deze formatie een stuk wint. Waarna het een kwestie van benutten van steunveld d6 is, om de rode loper voor de c-pion uit te rollen. Hiermee komt de eindstand op 2 – 6. Promotie komt hierdoor op gelijke hoogte qua matchpunten, maar heeft één vol bordpunt meer.

Hans van der Zijden schrijft een verslag op de site van RSC Belgisch Park, die u kunt vinden door op ‘verslag 7 januari’ te klikken.

Van de overige wedstrijden in deze ronde wordt

DD 3 SHTV 1 deze week nog gespeeld en volgt volgende week:
WSC 2 Botwinnik 1
Schaakhuis 1 DSC 4
Scheve Toren 1 SHTV 2

HSB Beker

WSC Scheve Toren 3 – 1

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.