“Iedereen een gelukkig 2013 toegewenst!’’

Ofschoon het moeilijk is tijd te vinden om het afgelopen jaar te overzien – want de toernooien volgen elkaar snel op en in die cyclus heb je amper tijd om erbij stil te staan – wil ik toch proberen in het kort een overzicht te geven van het afgelopen schaakjaar, waarin ik vele ups en downs kende en fascinerende partijen speelde.

Het begon allemaal met een verrassende overwinning in Reggio Emilia, waar ik erin slaagde terug te komen na een povere -2 start. Na twee overwinningen met mijn Petroff (wat heeft die me al niet voor diensten bewezen) en twee degelijke winstpartijen met wit, bleek mijn +2 genoeg te zijn voor een ongedeelde toernooizege. Toen volgde een goede start in Wijk, waardoor mijn rating steeg tot ongeveer 2740… het was te mooi om waar te zijn. Mijn toernooi ging de mist in met vijf nederlagen op rij.

In mijn ijver om het verloren terrein snel terug te winnen verloor ik nog eens 20 elopunten in het Europees persoonlijk kampioenschap dat daarop volgde. Mijn bescheiden optreden in de Russische liga (+1=2) en een degelijk Malmö (+1) brachten de zaak weer wat in evenwicht.

In de Franse liga, waar ik al twee seizoenen achtereen goed speelde, wilde ik goed voor de dag komen. Ik speelde goed, maar door een gebrek aan zelfvertrouwen kon ik desondanks niet verder komen dan een +1.

Voor het Nederlands kampioenschap had ik een nuttige periode waarin ik mijn schooljaar afsloot en door een uitstekende trainingssessie met veel oefening vond ik mijn vorm terug. Het toernooi leek wel een sprookje door mijn herstel met 6/7, meer dan genoeg voor een overtuigende zege in een toch behoorlijk sterk deelnemersveld. Als in een roes volgde een toernooi in Biel, waarin ik tot de laatste ronde meedeed om de hoogste plaatsen en me met een +2 weer meldde voor een topnotering.

De Olympiade was een interessant gebeuren, waarin ik de start niet kon meemaken door het ongelukkige paspoortprobleem. Uiteindelijk kwam alles op zijn pootjes terecht voor het team. Ik kan niet beweren dat mijn optreden wonderen verrichtte, integendeel: het was tamelijk middelmatig, maar het team veerde plotseling op. Het uiteindelijke resultaat, een plaats bij de eerste zes, was een groot succes voor het team en ik hoop dat we in de komende jaren met deze teamgeest voor meer van dergelijke uitzonderlijke resultaten kunnen zorgen.

Mijn eerste Grand Prix ervaring, in Londen, was nogal weerbarstig. De score van -3 was wat overdreven, maar het was moeilijk. Bij iedere partij kreeg ik te maken met iemands openingsvoorbereiding of ik kwam in een onaangename stelling terecht. In enkele partijen (zwart tegen Adams, Leko en Gelfand; wit tegen Ivanchuk en Grischuk) verdedigde ik taai, maar ik kreeg niet eenmaal de kans om werkelijk een partij te winnen. In 2013 zijn er nog drie Grand Prix toernooien. Ik hoop daarin goede ervaringen op te doen.

De European Club Cup verliep niet slecht voor ons Russische team dat de bronzen medaille won. Mijn eigen spel was grillig, maar niet al te slecht.

In Univé zette ik deze wat ongelukkige stijl voort. Ik verspilde kansen en scoorde een magere -1. Gelukkig slaagde ik erin terug te komen door een goed toernooi in de Spaanse liga. Niet alleen wonnen we de nationale titel, maar zelf had ik ook een uitstekende score. Eindelijk weer een plusscore in een toernooi en vele interessante partijen.

In Beijing nam ik voor de tweede keer deel aan de Sport Accord World Mind Games. Ditmaal scoorde ik een halfje beter in zowel rapid als blindpartijen en dezelfde rampzalige -5 in het snelschaken. In menige partij kwam ik goed voor de dag en ik was er in het algemeen tevreden over, maar het spreekt vanzelf dat ik op een betere score had gehoopt.

Direct na Beijing reisde ik naar de Arabische Emiraten, waar ik het schaakjaar op gepaste wijze besloot door het World Cities Championship aan het eerste bord van het team Hoogeveen te winnen, waarin verder Ivan Sokolov, Sergei Tiviakov en Jan Smeets speelden.

Zoals ik al opmerkte wordt mij niet veel rust gegund. Wijk komt eraan en daarna nog meer mooie evenementen. In het komende jaar moet ik ook weer de nodige aandacht schenken aan mijn schoolstudie (examenjaar, duimen dus!) maar hoe druk bezet mijn agenda ook is, ik beleef de tijd van mijn leven en ik heb plezier in alles wat ik onderneem.

Iedereen een gelukkig 2013 toegewenst!

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.