Wat moeten we hiervan denken?

Een van de meest gelezen artikelen op Nu.nl gaat over een slaande ruzie bij een schaakwedstrijd.

Zie Nu.nl, Volkskrant

9 Reacties

 1. Avatar
  Paul-Peter Theulings 03 februari 2013

  Hoewel dit toernooi niet door de KNSB georganiseerd is vind ik dat de KNSB hier wel tot ontzetting uit het lidmaatschap mag overgaan.

  Het gevolg van de mishandeling was een lichte hersenschudding, dat is ook genoeg om de dader te dagvaarden voor een rechter.

 2. Avatar
  Lucas 03 februari 2013

  Niet te snel oordelen. Het gaat om iemand met een verstandelijke beperking. Daarnaast zijn nog niet alle feiten bekend. Wat is er precies voorgevallen?

 3. Avatar
  Lucas 04 februari 2013

  Natuurlijk is geweld altijd af te keuren. Maar ik mis hier wel een precieze beschrijving van de gebeurtenissen. Het slachtoffer is ook niet erg duidelijk. Hij spreekt over vals spel, maar wat er exact is gebeurd blijft duister.

  Ik herinner me een geval waarbij een schaker ook beschuldigd werd van "vals spel" en daarna zijn tegenstander vol in het gezicht sloeg. Toch was deze schaker een respectabele heer, die echter door zijn tegenstander de hele partij (en daarvoor) zodanig was getergd dat hij zijn zelfbeheersing verloor.

  Het ging om een snelschaakpartij. De "dader" had zijn tegenstander overspeeld en een gewonnen stelling bereikt. Hij schoof zijn pion van de zevende naar de achtste rij, riep "dame" maar liet de pion op het bord staan omdat hij geen dame bij de hand had. Bij de volgende zet pakte hij zijn gepromoveerde pion, speelde deze alsof het een dame was en zette het "slachtoffer" mat. Waarop, je raadt het al, de tegenstander de winst claimde wegens een onreglementaire zet. Hierop volgde de vuistslag. Omstanders moesten de twee toen uit elkaar houden.

  Natuurlijk had het slachtoffer formeel gelijk en had hij nooit geslagen mogen worden. Toch vonden veel mensen zijn gedrag ook niet helemaal sportief.

  Daarom zou ik in het onderhavige geval ook wel graag precies willen weten wat er is voorgevallen en in welke volgorde. Verschillende bronnen spreken elkaar tegen over de gebeurtenissen. Er wordt gesproken over een broer, maar wat was zijn rol in het verhaal? Bevond het glas waarmee werd geslagen (op andere plaatsen worden gesproken over een mok), zich al in de hand of buurt van de dader, die zich dat bij zijn woedeuitbarsting misschien niet realiseerde? Is het glas aangereikt door de broer of speciaal gehaald voor de mishandeling?

  Naar mijn mening kun je pas een goed oordeel vellen als je alle feiten kent.

 4. Avatar
  Charles Kuijpers 04 februari 2013

  De video waarnaar Paul-Peter verwijst, is wel enigszins opmerkelijk. Het is een impressie van het LBV-jeugdtoernooi van gisteren in Roosendaal. Dat Ad Bruijns als voorzitter van de NBSB daar wordt geïnterviewd over het betreurenswaardige incident in Berkel-Enschot, is niet vreemd, maar dat er bij de beelden geen woord wordt gewijd aan het LBV-toernooi, vind ik jammer.

 5. Avatar
  m.v.niftrik 04 februari 2013

  Je ziet nu duidelijk hoe slecht het gesteld is met nieuwsverslaggeving!

  Een vechtpartijtje en de kranten,radio en TV springen er boven op.

  We hebben onlangs een TATA -toernooi gehad.Je moest zoeken naar enkele regels.

  Op TV heb ik niets gezien.

 6. Avatar
  Johan Hut 07 februari 2013

  Klopt. Ik schreef eens een ingezonden brief naar Trouw (die ook is gepubliceerd) dat voor de derde keer binnen een jaar groot aandacht werd besteed aan een schaker die niet meer schaakte:

  – Fischer die overleed

  – Kasparov die stopte met schaken

  – Timman die niet meer werd uitgenodigd voor Corus-A.

  In datzelfde jaar werd het Nederlandse team Europees kampioenschap. Dat leverde een klein nieuwsberichtje op.

 7. Avatar
  Johan Hut 07 februari 2013

  Overigens moet je met een gepromoveerde pion niet doorschaken. Als de tegenstander daartegen protesteert, vind ik dat niet onsportief.

 8. Avatar
  Johan Hut 07 februari 2013

  Mijn verhaal van 15:10 klopt niet helemaal. Het was niet Fischers overlijden, maar zijn arrestatie in Japan.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.