Het Torentjesschaak 2013

Een impressie

Het Torentjesschaak is een simultaan die wordt gehouden op de woensdagmiddag na het Tata Steel Schaaktoernooi. Deze simultaan wordt georganiseerd door Tata Steel. Genodigden zijn (oud-) Tweede en Eerste Kamerleden, Haagse journalisten en personen die een verbinding hebben met het parlement. Het is de belangrijkste simultaan in Nederland en wordt gehouden in de Statenpassage van de Tweede Kamer in Den Haag. De simultaan vormt de ontmoetingsplaats tussen politiek, bedrijfsleven en schaken.

Op 30 januari 2013 is aan het eind van de simultaan de wisseltrofee de Toren uitgereikt aan de schaker die de beste partij heeft gespeeld tegen de simultaangever, dit ter beoordeling van de simultaangever, Hou Yifan. Zij wees dr. Gerrit Valk, oud-Kamerlid voor de PvdA, aan als winnaar.

Aan het eind van dit artikel doe ik een voorstel tot wijziging van de ongeschreven simultaanregels. De nieuwe regels kunnen worden genoemd ‘The Hague- Tata Steel Simul Rules’.

Uiteraard heeft ook dit jaar sir Francis foto’s gemaakt, zie www.sir-francis.eu/galleries/Schaken2013/20130130%20Torentjes%20Schaak%20Simultaan/index.html

De foto’s in dit artikel zijn van sir Francis.

Overzicht van aantekeningen

 1. De jongste oud-wereldkampioene
 2. De voorzitter van de Tweede Kamer
 3. Wat doe je tegen 1. c4?
 4. De toespraak van directievoorzitter van Tata Steel
 5. De burgemeester van Den Haag
 6. De borrel
 7. The Hague- Tata Steel Chess Simulrules

Op de rug oud-Kamerlid en oud-senator prof. dr. Bas de Gaay Fortman, Hou Yifan, senator prof. dr. Kees de Lange, rechtsboven dr. Sytse Faber, oud-burgemeester van Hoogeveen en oud-bestuurslid KNSB

Voorzitter Anouchka van Miltenburg en Eric van der Oest, organisator Torentjesschaak en manager public affairs Tata Steel Nederland

Toen Van Miltenburg bij mij kwam om de hand te schudden, deed ik haar de groeten van een bekende van haar. Dat gaf contact. Zij vroeg mij die persoon wat te vertellen. Dat gaf mij de gelegenheid een bruggetje te slaan naar schaakzaken. Zo ontlokte ik haar een toezegging. Hopelijk kan die al binnen één jaar worden nagekomen. Nu nog zoeken naar een passende gelegenheid. We zullen het zien. In het dagelijks leven (de politiek, het bedrijfsleven en de overheid) geldt: ‘Eerst contact, dan contract.’

De toezegging van de voorzitter van de Tweede Kamer

‘Don’t give up,

you’re not beaten yet,

don’t give up,

I know you can make it good’

Peter Gabriel

In een simultaanpartij tegen een grootmeester is omschakelen van belang. Na mijn vijfde zet schakel ik om en verander mijn doelstelling. Mijn nieuwe doel is zorgen dat ik niet voor de twintigste zet mat ga. Dat doel geeft mij plezier in het spel. Ik ben ook nieuwsgierig hoe Yifan mij gaat mat zetten, en wat ik moet doen om dit zo lang mogelijk tegen te houden. Op de 40ste zet geef ik op.

19. PxTa8. Ik moet wel offeren om snel mat te voorkomen

Staand in het midden Aart Strik, de arbiter

Eerste verdieping Tweede Kamer met uitzicht op de Statenpassage. Ambtenaren die hun bewindspersoon ondersteunen bij debatten. Wachten en nog eens wachten, om als het zover is razendsnel in de hectiek conceptantwoorden te schrijven op lastige vragen van Kamerleden. Op de achtergrond de deur naar vak K van de grote Vergaderzaal. Het vak waarin de bewindspersonen zitten tegenover de Kamerleden.

Na het einde van de partij een handtekening in het Chinees in het Tata Steel notatieboekje

Mr. Theo Henrar, directievoorzitter van Tata Steel Nederland

Toespraak mr. Theo Henrar

‘Dames en heren,

Het is met veel plezier, alvorens ik burgemeester Van Aartsen zal aankondigen, dat ik een kort woord aan u mag richten vandaag.

Tata Steel en schaken zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dit jaar vierden wij de 75ste editie van het toernooi, en ook voor komend jaar heeft Tata Steel zich weer aan het grootste schaakevenement ter wereld verbonden. Niet alleen Tata Steel is met schaken verbonden, maar ook politiek, zo is mij onlangs weer gebleken. Een bijzonderheid die ik graag met u deel. Zullen we wel afspreken dat we er geen Kamervragen over stellen dan wel het in de krant zetten?

Ik hoef u niet te vertellen dat het een politiek turbulent jaar was, dat na een spannende verkiezingsstrijd een nieuw kabinet opleverde, voor Nederlandse begrippen op een onconventionele wijze.

En dat heeft de premier geweten tijdens het debat over de regeringsverklaring. Veel kreeg hij van de oppositie voor zijn kiezen. Een interessante waarneming van één der fractievoorzitters wil ik u niet onthouden. Mevrouw Thieme duidde de totstandkoming van het regeerakkoord, dat overigens gesymboliseerd wordt door een prachtige stalen brug als toonbeeld van Nederlands vakmanschap. Laat ik dat hier nog maar eens gezegd hebben want mijn collega’s die staal voor dit technische hoogstandje hebben gemaakt, zijn daar best trots op. Maar mevrouw Thieme duidde het wel heel beeldig tijdens het debat over de regeringsverklaring. Zij zei:

‘Het was geen schaken dat tot dit regeerakkoord heeft geleid, het was kwartetten met kaartjes die formateur Bos eigenhandig in elkaar had gefröbeld.’

Als je niet schaakt, en ik vertel u niets nieuws, dan houdt een akkoord natuurlijk niet lang stand. En al snel bleek het liberale smaldeel van de coalitie in rep en roer en eiste dat de bakens verzet zouden worden als het gaat om de zorgpremie.

Dat kwartetten in de politiek moest verleden tijd zijn. Dat moet anders, moet zeker staatssecretaris Teeven gedacht hebben. Want hij heeft naar mijn stellige overtuiging vakkundig ingegrepen. Hoe?

Zoals u weet wordt bij het formeren van een regering nauwkeurig de taken tussen de bewindslieden verdeeld. Als we de portefeuilleverdeling tussen minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) en hem erop naslaan dan kunt u echt lezen dat de heer Teeven belast is met… SCHAKEN. Nu hoop ik dat hij kansspelbeleid niet verward met schaken, maar bijzonder is het wel dat we in feite een heuse staatssecretaris van Denksport hebben! Ik ben er van overtuigd dat hij daarin succesvol zal zijn!

Ik wil u ten slotte allemaal danken voor uw deelname en hoop u volgend jaar of in Wijk aan Zee of, als de voorzitter van de Tweede Kamer ons weer toestaat een simultaan te houden, hier in de Tweede Kamer. Voor nu geef ik graag het woord aan burgemeester Van Aartsen die de prijs zal uitreiken aan de winnaar van vandaag.’

www.rijksoverheid.nl/nieuws/2012/02/03/teeven-reikt-schaaktrofee-uit.html en zie ook het filmpje.

Dit jaar is het de burgemeester van Den Haag, Jozias van Aartsen. Hij begint zijn toespraak door Yifan aanstaande september veel succes te wensen met het heroveren van haar titel van Wereldkampioene bij de vrouwen. Hij spreekt over de Scheveninger variant in het schaken. Daarna reageert hij kort op de toespraak van Theo Henrar om tot slot de wisseltrofee de Toren te overhandigden aan dr. Gerrit Valk, oud-Kamerlid voor de PvdA. Yifan had namelijk Valk aangewezen als de speler die de beste prestatie had geleverd.

Tweede Kamer, 30 januari 2013, burgemeester Jozias van Aartsen zonder ambtsketen overhandigt Gerrit Valk de Toren (op de achtergrond Kees de Lange)

Merk op dat de burgemeester zijn ambtsketen niet om heeft. Daar staat tegenover dat hij op 28 januari 2013 zijn ambtsketen wel droeg in het Atrium van het Stadhuis van Den Haag bij de opening van de simultaans van Sergej Karjakin, Anish Giri en Sergej Tiviakov. Een simultaan georganiseerd door de Russische ambassade, de gemeente Den Haag en schaakclub DD. Is hij nu zijn keten vergeten, of is dit een aanwijzing dat hij het Torentjesschaak minder belangrijk vindt dan de simultaans in zijn Stadhuis?

Stadhuis Den Haag, 28 januari 2013, drs. Alexander Műnninghoff, burgemeester Van Aartsen met ambtsketen, en Anish Giri (foto sir Francis)

Nee, de burgemeester van Den Haag draagt zijn ambtsketen namelijk nooit in het gebouw van de Tweede Kamer. Ook niet in het Vredespaleis trouwens. Het zou ongepast zijn als hij dat wel deed.

Gerrit Valk, Hou Yifan, Julius Geukers (DD als oudste schaakvereniging van Den Haag kreeg een uitnodiging om een van haar jeugdleden mee te laten spelen), directievoorzitter Theo Henrar en burgemeester Van Aartsen

Yifan, Bas de Gaay Fortman en Theo Henrar

Alexander Műnninghoff, Jan Nagel en mr. Truus Valkering, director International Affairs of Tata Steel Netherlands

Aan het eind van de borrel sprak ik nog met burgemeester Van Aartsen over schaakzaken. Ook van hem wist ik een toezegging te ontlokken. Daarbij waren drie getuigen. We zullen het zien.

Over Pieter de Groot

15 Reacties

 1. Avatar
  Wiebe Cnossen 04 februari 2013

  Je moet een simultaan sowieso niet verpesten met meer regels – zelfs niet als ze redelijk zijn – maar regel 5 is de nagel aan de doodskist. Of is de bedoeling dat de grootmeester ook ‘ammehoela’ mag antwoorden op het verzoek (Zoudt u mijn 1.h4 met 1…g5 kunnen beantwoorden?)

 2. Avatar
  pascallosekoot 04 februari 2013

  Er komt maar een ding op als ik dit stukje lees: "You must be joking!" (are you?)

  FIDE regels lijken me niet van toepassing bij een simultaan. De regel: "simultaangever mag terugnemen totdat hij op het volgende bord niet heeft gezet" is algemeen geaccepteerd. De reden is dat een simultaangever snel rond moet gaan (tempo houden). Dan kan je in de snelheid een foutje maken.

  Verder is een simultaan een informele wedstrijd, dan moet je niet gaan zeuren over de regels.

  Verder is het de simultaan (vrouwelijk). De simultaanwedstrijd / partij. Zie oa. Van Dale.

 3. Avatar
  pascallosekoot 04 februari 2013

  "Tata Steel en schaken zijn onlosmakelijk met elkaar verboden.", is de moeite van het corrigeren wellicht ook waard…

 4. Avatar
  Pieter de Groot 05 februari 2013

  Ik heb niet geschreven dat de FIDE-regls van toepassing zijn, maar slechts ‘het eerste hoofdstuk van de FIDE-regels’.

 5. Avatar
  Dimitri 05 februari 2013

  chess.about.com/od/chesscommunities/a/Simultaneous-Exhibitions.htm

  "If you are not sure about your move yet, simply say pass: most simul givers are happy to allow players a limited number of passes during the game (three is customary in many areas)."

  Wat mooi dat wereldwijd de Zoetermeerregel overgenomen is! Wel stom dat op die site niet staat dat deze regel door Pieter de Groot bedacht is.

 6. Avatar
  duberry 05 februari 2013

  pascallosekoot,allereerst worden op internet veel taalfouten gemaakt- in landelijke dagbladen bijna na iedere drie zinnen.Ten tweede maak ik ook veel taalfouten op internet die ik op papier niet zo snel zou maken(vergelijk het met schaken thuis of in de wedstrijd).Ten derde, blijf jij ook niet verschoond van taalfouten.Zelfs in jouw bovenstaande commentaren staan taalfouten.Vind ik niet erg.Ten vierde is deze mooie schaaksite er voor schaakliefhebbers en niet voor liefhebbers der nederlandse taal.Ten vijfde,kijk jij weleens naar DWDD?In dit progamma kunnen velen zelfs geen afgemaakte zinnen uitspreken.Dat is wel een trieste ontwikkeling.Ten zesde spreken behoorlijk wat Nederlanders geen goed Nederlands meer.Deze groep gebruikt zowel Nederlandse als Engelse woorden in een zelfde woord en/of zin(bijv.kostendaling heet dan kostendown).Onze premier is daar erg "goed" in.Mijn moeder begrijpt deze taal niet.Zij is geboren en getogen in Nederland,een land waar men nu een voor haar vreemde taal spreekt.

  Jij krijgt van mij alle lof wat betreft jouw schaaklessen op school!

 7. Avatar
  pascallosekoot 05 februari 2013

  Pieter de Groot: Ik stel dat een simultaan een informele schaakwedstrijd is waar de FIDE regels helemaal niet van toepassing zijn. Hoe kom jij aan je stelling dat die (gedeeltelijk) wel van toepassing zijn?

  Duberry: Ik snap niet wat je wilt zeggen – ben je de auteur van dit artikel? Ik geef twee frappante zaken aan: het consequent verkeerd gebruiken van het geslacht van "simultaan" (het in plaats van de) en een tikfout. Die zijn inmiddels (grotendeels) verbeterd, dat is mooi toch? En dan krijg ik een heel betoog met zaken die helemaal niets van doen hebben met dit artikel; boodschap: "Ik moet mijn mond houden"?

 8. Avatar
  brabo 05 februari 2013

  Heel wat simultaanspelers vinden de score erg belangrijk. Ik herinner mij dat Kasparov +2000 spelers weigerde in een simultaan om er zeker van te zijn dat hij geen punten zou afgeven.

  Als organisatie moet je zelf bepalen welke rol de simultaan moet vervullen. Organiseer je de simultaan om de deelnemers een mooie kans op een interessante partij te geven of wil je er een show van maken waarin de simultaangever zijn dominantie maximaal moet tonen.

 9. Avatar
  Wiebe Cnossen 05 februari 2013

  Ik dacht dat Kasparov wel wat meer zelfvertrouwen zou hebben.

 10. Avatar
  Pieter de Groot 06 februari 2013

  @Dimitri,

  Ik heb die regel niet bedacht.Toen ik lid werd van Botwinnik bestond die regel al.

  @Pascal Losekoot,

  Je beweert iets dat niet waar is, ‘Die zijn inmiddels (grotendeels) verbeterd, dat is mooi toch?’

  Ík heb met uitzondering van een ander woord, dat niets met simultaan heeft te maken, niets in de tekst veranderd.

 11. Avatar
  Ruurd Kunnen 06 februari 2013

  Jammer dar zo’n mooie schaakhappening eindigt in een ordinaire woordenstrijd.

 12. Avatar
  Paul-Peter Theulings 06 februari 2013

  <i>Het wordt dan ook tijd hem dat voordeel te ontnemen en de schakers de witte stukken te geven. Het gevolg is dat de simultaanpartij voor hen interessanter wordt. Een speler kan dan in ieder geval zijn eigen opening uitproberen tegen de grootmeester. Op die manier kan hij zijn openingsrepertoire een klein beetje verbeteren. Daardoor wordt het voor schakers interessanter om deel te nemen aan een simultaanpartij. </i>

  Maar als je zwart hebt leer je je zwarte openingsrepertoire een klein beetje verbeteren. Voor iemand die tegen 1.c4 al na 5 zetten verloren staat is daar nog wel wat te winnen :D .

 13. Avatar
  Kees Schrijvers 06 februari 2013

  Cursief gaat met behulp van rechte haken.

  
  [i]tekst[/i]
  
  

  Dan krijg je dus: tekst

 14. Avatar
  Jan Willem Duijzer 12 oktober 2014

  Wel beschouwd een geweldig georganiseerde happening en een prachtig en boeiend verslag.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.