Caruana aan kop, Naiditsch smaakmaker in Baden Baden

Voor de eerste keer wordt in de Duitse stad Baden Baden de Grenke Chess Classic gespeeld. De naamgever, Wolfgang Grenke, zelf een goede clubschaker, viert met zijn bedrijf Grenke Leasing grote successen op de nationale en internationale financiële markt. Grenke heeft een eigen stichting en ondersteunt daarmee meerdere culturele projecten in de stad, daarbij hoort ook de schaaksport. Het door hem gesponsorde Bundesliga team is al jaren lang de onaangevochten nummer 1 in Duitsland. Als er spelers met de naam Aronian, Anand, Svidler, Adams en Naiditsch op de leden-en loonlijst staan, is dat natuurlijk geen groot probleem. Door het organiseren van een internationaal schaaktoernooi in het eigen schaakcentrum met een aantal prominente clubleden, hoopt Grenke de naamsbekendheid van zijn bedrijf verder te vergroten, vooral internationaal.

Baden Baden is bekend als kuurstad, maar ook bij schakers is de naam van deze kleine, mondaine stad in het zuidwesten van Duitsland bekend. In 1870 werd hier het misschien wel eerste internationale „supertoernooi“ gespeeld, met spelers als Anderssen, Steinitz, Blackburne en Winawer. Adolf Anderssen won het toernooi. Veel later, in 1925 werd opnieuw een gedenkwaardig toernooi in Baden Baden gespeeld, dat door schaakhistorici als het startpunt van het hypermoderne schaak wordt beschouwd. Aljechin bleef ongeslagen en bleef kanonnen als Rubinstein, Bogoljubov, Sämisch, Tartakower en Nimzowitsch voor.

Terug naar het heden: de zes spelers in deze eerste Grenke Chess Classic zijn wereldkampioen Vishy Anand, Michael Adams, Fabiano Caruana, Georg Meier, Arkadi Naiditsch en Duits kampioen Daniel Fridman. Zij spelen een dubbelrondige zeskamp. Na de eerste helft staat Fabiano Caruana bovenaan. De smaakmaker van de eerste ronden is echter Arkadi Naiditsch, die onlangs de B-groep in Wijk aan Zee won. Hij won goede partijen tegen Adams en Meier, maar verloor ongelukkig van Caruana en in de vijfde ronde verloor hij kansloos van Anand. De wereldkampioen startte stroef met drie zwartpartijen in de eerste vier ronden, hoewel hij in de vierde ronde waarschijnlijk een winstkans tegen Fridman miste. De Italiaan Fabiano Caruana heeft zich na een onthutsend zwak toernooi in Wijk aan Zee, waar hij naar eigen zeggen de hele tijd ziek was, snel hersteld en gaat na vijf ronden aan kop met 3,5 uit 5. Dinsdag is een rustdag, woensdag begint de tweede helft van de Grenke Chess Classic.

Naast het grootmeestertoernooi wordt in Baden Baden een aantal open toernooien gespeeld. Interessant is het ELO Open, waar een aantal Nederlandse deelnemers in de startlijst te vinden zijn: Ludo Tolhuizen, Jaap Vogel, Gerard Welling en Lisa Schut, die in het damesteam van Baden Baden speelt. Vogel mocht het in de eerste ronde opnemen tegen wereldtopper Etienne Bacrot en stond huizenhoog gewonnen. In tijdnood verprutste Vogel echter zijn droomstelling en verloor zelfs nog (zie de analyse van Herman Grooten).

Alle informatie en livepartijen vindt u op de toernooiwebsite. Veel foto’s van de auteur staan op de Duitse sites Chess Tigers en Chess Tigers on Tour.

(De foto’s zijn van Eric van Reem)

Over Redactie

Schaaksite.nl is eind 2009 opgericht. Schaaksite.nl is een onafhankelijke en niet-commerciële Nederlandse website. Ons motto is: Schaaksite.nl is er vóór en dóór schaakliefhebbers. Iedereen die iets te melden heeft kan het (laten) publiceren op onze site.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.