De klok

Een modern schaakfestival

Sinds 2002 organiseert de Russische Schaakbond in Moskou het Aeroflot Open, gesponsord door de Russische luchtvaartmaatschappij Aeroflot. Die maatschaapij bestaat overigens dit jaar 90 jaar. Naast andere deelnemers deden in 2002 alleen al 80 grootmeesters mee, een aantal dat in de jaren daarna toenam tot 150 grootmeesters. Het is een schaakfestival.

Dit jaar is de opzet van het toernooi ingrijpend gewijzigd. Er wordt geen klassiek schaak gespeeld, maar uitsluitend rapid en snelschaak. Wat de reden van deze wijziging is weet ik niet. Het kan te maken hebben met het aantrekkelijker maken van het spel voor bezoekers, of misschien ook wel als antwoord op het tegengaan van fraude met behulp van computers.

Overzicht van aantekeningen

 1. Het schaakfestival
 2. Modernisering
 3. De klok
 4. Claimen
 5. Chess-news.ru

2. Modernisering” name=”tekst2″>2. Modernisering

Behalve voorzitter van de commissie van beroep is Ilya Levitov ook vicepresident van de FIDE en algemeen directeur van het Russische Bondsbureau. Verder maakt hij deel uit van de commissie die belast is met het moderniseren van de FIDE, vgl.

schaaksite.nl/modernisering-van-de-fide-persverklaring-4

Ik denk dan ook dat de wijziging in de formule van het Aeroflot Open geen toeval is. De Russische Schaakbond en de FIDE zullen dit festival ongetwijfeld goed evalueren. Misschien wordt de formule wel nagevolgd. Als één schaap over de dam is volgen er spoedig meer.

Aan de hoogste borden zijn veel partijen op video opgenomen.

Peter Svidler, Ian Nepomniachtchi en de cameramensen (foto: organisatie)

Zie voor de video: video.russiachess.org/view/1642

Ik vond het lastig de partijen van een zijkant te volgen. En ook begreep ik niet waarom in een partij een speler de hand uitstak als teken van opgave. We moeten maar bedenken dat dit het eerste begin is van een verslag van een schaakfestival. De kwaliteit van verslaglegging zal in de loop der tijd wel verbeteren. En wie weet slaat deze formule aan.

In Noorwegen bestaat zelfs een televisiekanaal dat twaalf uur een brandend haardvuur laat zien. Snooker is in Engeland populair geworden omdat de BBC door bezuinigingen geen dure voetbalwedstrijden meer kon uitzenden, en daarom maar zeer goedkope snooker uitzond.

Hierna geef ik het commentaar met zijn foto’s van een anonieme persoon onder het artikel op ChessVibes

www.chessvibes.com/reports/nepomniachtchi-wins-aeroflot-blitz-after-failing-clock-incident

Op dit moment heeft wit nog 1 minuut en 26 seconden, zwart nog zeven seconden bedenktijd

1. Txd6 Pxd6 2. Pxh6 Tfb7 3. c4 De8 4. c5 De4 5. Da2 Kxh6 6. cxd6 Tb2 7. Dg8

7. … Zwart heeft nog 1 seconde bedenktijd en doet … Tb1+

8. Txb1 De vlag van zwart valt. Dat blijkt uit het symbool op de klok. Vervolgens doet zwart 8. … Dxb1+ Zwart krijgt twee seconden bedenktijd, wat leidt tot -2 seconden.

Zie voor een vergelijking tussen de twee momenten:

9. Kh2. Op dat moment heeft zwart -2 seconden bedenktijd.

9. … Dh7. De spelers ontdekken dat de vlag van zwart is gevallen.

De anonieme reactie meldt dat het niet mogelijk is dat er één seconde is verstreken tussen de derde en vierde foto. Zijn conclusie is dat klok een gebrek bevat.

‘Een vlag wordt beschouwd te zijn gevallen als de arbiter het feit waarneemt of als een der spelers dit terecht claimt’.

Over Pieter de Groot

2 Reacties

 1. Avatar
  Paul-Peter Theulings 17 februari 2013

  Ik vermoed dat er een programmatische onvolkomenheid in de klok zit.

  Bij 0.00 is het vlag volgens programma.

  Bij het indrukken van de klok is het + 2 seconden volgens programma.

  Als je deze twee gebeurtenissen op exact hetzelfde tijdstip laat gebeuren is dat mogelijk de oorzaak van wat er nu gebeurde bij dit klokincident.

  Ik heb zelf enkele malen geprobeerd met dit model klok ook dit te reproduceren, maar het lukte me niet.

 2. Avatar
  jan van os 17 februari 2013

  In de aanhangsel A bij het Fide-reglement (Regels voor Rapidschaak) staat:

  Artikel A4d1. "De vlag wordt geacht te zijn gevallen na een terechte, desbetreffende claim door een speler. De arbiter mag het vallen van de vlag niet melden, maar als beide vlaggen mag hij dit wel melden."

  Bij aanhangsel B (regels voor snelschaak) is geregeld dat bovenstaande regel geldt. Alleen bij één arbiter per partij zijn de normale wedstrijdregels van toepassing. artikel B2

  Daar ik géén arbiter bij elk bord zie staan geldt bovenstaand artikel A4 d1

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.