Oegstgeest ’80 – De Pion II

De stand na de vorige ronde: De Pion II, Shah-Mata, Goes en de drie Torens stonden gedeeld onderaan met 3 matchpunten. Ons enige voordeel ten op zichte van de andere teams was de karrevracht aan extra bordpunten door de monsteroverwinning op Shah Mata. Het degradatiespook was in zicht, vooral omdat we een zware match voor de boeg hadden. Oegstgeest ’80 heeft met IM Nebojsa Nikolic en IM Fred Slingerland twee stevige eerste borden. Niet de eerste keer dat we tegen dit team speelden, ik toverde uit mijn computer een oud verslag van februari 2011 toen we nog in de tweede klasse speelden. Toen werd er ook van Oegstgeest gewonnen maar speelden oa Stefan, Peter Dankers en Bart nog in ons team.

Alik en Jos traden aan tegen de twee IM’s en konden helaas niet stunten. Alik leek iets minder uit de opening te komen, maar daarna wel wat rommelkansjes te kunnen creëren. Zijn ervaren tegenstander speelde het echter gedecideerd uit. Ook Fred Slingerland liet zich niet verrassen door Jos’ openingsrepertoire en zette een sterke aanval op poten die direct materiaal kostte. Hiermee kwam de stand op 2-0 voor het thuisteam, maar dit was enigszins ingecalculeerd. Op de andere borden ging het zeker niet slecht, maar het binnenhalen van 2 punten blijft lastig. Op de laatste borden hadden Ted en Bo minieme voordeeltjes, Cees wees dapper een remiseaanbod af om voor het teambelang te gaan. Maar dan Ivo! Ivo, de vorige jaren onze Kopman, speelt een ongelukkig seizoen en zat nu op bord 3 tegen de oude baas Joop Piket (inderdaad, de vader van). Gisteren was hij weer ouderwets op dreef. Zijn tijd nemen om te beslissen welke opening hij dit keer gaat spelen en dan foutjes van de tegenstander genadeloos afstraffen. We laten de partij op een cruciaal moment zien. Piket speelde hier Pb4?, na Pc7 was hier nog niets aan de hand geweest. Wit speelt en wint …

Uiteraard wordt dit gevolgd door Pxg6! De tegenstander kan niet slaan vanwege c5, met aanval op de dame en loper op e6. Hierna volgde nog een aantal zetten maar was het voor Ivo een koud kunstje om het punt binnen te halen. 2-1, met niet snel daarna 2-2. Cees stond al ietsjes beter ten tijde van het remiseaanbod, maar na wat mindere zetten van de tegenstander wist hij vakkundig de koning te omsingelen. Toen werd het pas interessant. Bo was in een toreneindspel beland waarin hij weliswaar iets actiever stond, maar de kans op remise zeer groot was. Ted verging het beter; hij maakte gebruik van de stellingszwaktes van de tegenstander om (bijna) te promoveren. Benny had een pion voorgestaan en zat nu in een torendeindspel met ongelijke lopers, zoals gewoonlijk ging hij voor de "langste" partij van de dag om zo het beslissende halfje binnen te halen. Die eer was deze keer gegund aan de Kap’tein. Eerst wist Bo nog op sneaky wijze te promoveren, waarna het dame tegen toreneindspel een eitje was. Ik stond ondertussen een vrijpionnetje voor in een zware stukken eindspel, maar omdat deze geblokkeerd werd door de toren was het niet gemakkelijk om verder te komen. Wie wil er nou winnen als remise genoeg is? Ik ruilde torens af, waarna mijn tegenstander eeuwig schaak had maar de matchpunten binnen waren: 4.5 – 3.5! Ook de tegenstander van Benny hield het voor gezien en deze partij werd eveneens remise, de eindstand werd hiermee op 5-3 bepaald.

Deze uitslag werd gevierd zoals een Kampioenschap, met een rondje in Merks en een aantal biertjes (alleen matchwinner Ivo wilde een warme chocomel). De stand in 3F na ronde 6: het blijft spannend! Stonden we na ronde 5 op een "veilige" 7e plek, na ronde 6 staan we … dit nog steeds. Het verschil met de degradatieconcurrenten is wel groter geworden. Goes verloor weer en bengelt onderaan met 3 matchpunten. Met nog een aantal sterke teams voor de boeg, waaronder de Pion II, gaat het moeilijk worden voor dit team. Shah Mata heeft na het dramatische verlies in de eerste ronde vier maal gelijkgespeeld en staat zo op de 9e plaats met 4 punten. Behalve de Pion II wist ook de drie Torens te stunten, zij wonnen van nummer 2 Promotie. Hiermee komen ze op 5 matchpunten en staan ze op stek 8. De Pion II heeft nog een gunstig programma, we moeten alleen nog maar tegen teams uit het "onderste rijtje", zoals Rijswijk, Krimpen aan de IJssel en Goes.

Om dit verslag glorieus af te sluiten, de eindstelling van Ivo na Lxf7. Een beetje nagenieten van je overwinning kan geen kwaad…

Een viertal partijen kun je naspelen.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.