HSB-competitie – 1e klasse A: Rijswijk komt naast RVC

In de 1e klasse A is de eerste wedstrijd in de voorlaatste ronde gespeeld, waarbij Rijswijk 2 op bezoek gaat bij Botwinnik 2, om met twee matchpunten huiswaarts te keren en met één wedstrijd meer gespeeld in punten gelijk te komen met koploper RVC. Een verslag en een geanalyseerde partij.

Gespeelde wedstrijd zesde ronde

Botwinnik 2 Rijswijk 2 3½ – 4½

Botwinnik 2 – Rijswijk 2

een verslag van Hans Hulshof

Ik heb mijn wagen volgeladen…

….vol met oude schakers. Nou dat viel wel mee. Het leuke van schakers is (ook) dat ze van alle leeftijden zijn en van diverse pluimage. Op volgorde van leeftijd zaten er in mijn auto Hendrik (79), Carel (63), Hans (52), Ed (30), Jelle (18) en Thomas (15). Peter (63) en Frank (55) gingen op eigen gelegenheid. Op de diversiteit in pluimage zullen we hier niet verder ingaan. Natuurlijk allemaal jong van geest. Het zijn immers schakers. Reisdoel dit keer 2B-home in Zoetermeer, op weg voor het treffen met Botwinnik 2.

Aangename verassing was het bezoek van Tony (toch zijn team) en Harry, hulde! Mogelijk kan eigenlijk best Tony verhalen over de wetenswaardigheden van deze schaakavond, want zelf was ik weer heel lang bezig met dus beperkt zicht op wat erom mij heen gebeurde.

Na 2 uur toch even een rondje gemaakt langs de borden. Peter (1) stond goed. De tegenstander had Hollands gespeeld, en leuk natuurlijk dat mensen chauvinistisch zijn, maar dat is natuurlijk niet goed. Hendrik (2) stond wat onder druk, maar had in principe een goede stelling. Jelle (3) zat naast mij, en daar wierp ik dus af en toe een blik op, Jelle stond goed en ik zag hem ook alleen maar goede zetten doen. Zelf, ik, Hans (4) stond iets onder druk in een bijna symmetrische stelling waarin ik – zeer tegen mijn gewoonte in – in de opening een tempo had verspeeld en ik erg moest oppassen. Thomas (5) had een pionnetje minder, „niet echt geofferd” zei Thomas achteraf. Een eufemisme ben ik bang. De lezer mag dat zelf verder invullen. Optisch was er wel wat druk, maar het leek niet genoeg. Ed (6) leek mij een redelijke stelling te hebben, had ik alle vertrouwen in. Frank (8) stond ook niet slecht en ook Carel (8) leek redelijk te staan.

Wel ging het allemaal langzaam. Vooraankondiging van een spannende tijdnoodfase.

Aan tijdnood kwamen Thomas en Carel niet toe. Thomas profiteerde, op een moment dat het punt eigenlijk al door Botwinnik geteld was, van een onoplettendheid van de zwartspeler en hop, Thomas was er – zoals wij hem kennen bij kleine buitenkansjes – als de kippen bij. Zijn tegenstander kon alleen op straffe van heftig materiaalverlies een zetherhaling voorkomen en dus remise. Carel stond waarschijnlijk beter, maar nog wat roestig omdat ie niet zo heel veel heeft gespeeld, gaf remise.Tussenstand 1-1.

bord wit zwart uitslag

Botwinnik – Rijswijk

5
Thomas de Ruiter Peter Heek
½ – ½
½ – ½
8
Mischa van Spronsen Carel Gijsen
½ – ½
1 – 1

De rest kwam allemaal in een wederzijdse tijdnoodfase. Het eerst daarna klaar was Jelle. Jelle speelde zoals we onderhand gewend zijn, alweer een puik van een partij. „Volgend ronde maar weer een bordje hoger” kon ik hem op de thuisreis meegeven. Gaat zo door, gaat zo door……… 1-2, oftewel puntje voorsprong.

bord wit zwart uitslag

Botwinnik – Rijswijk

3
Jelle Bulthuis Arno Middelkoop
1 – 0
1 – 2

Wie daarna als eerste klaar was, weet ik niet meer zeker. Peter of ik. Ik, murw van het lange verdedigen en met angst voor de komende tijdnoodfase, deed een keer een zetje zonder na te denken, om tot mijn schrik direct daarop te ontdekken dat ik de manoeuvre van het witte paard naar het sterke veld d5 niet meer kon verhinderen. Nu stond ik echt slechter. Gelukkig zat ik wel iets ruimer in de tijd en kon ik met nog vier minuten op de klok tegenover mijn tegenstander een gevaarlijke lijkende counter op de koningsvleugel op zetten. Meer opportunisme dan gezond verstand ben ik bang, maar toen ik mijn tegenstander ook nog wist te verassen met een pion winnend schijnoffer dat hij denk ik had gemist, schok hij zo om meteen daarna – in denk ik nog wel een hele goede stelling voor hem – remise aan te bieden. Nog steeds een puntje voor: 1½-2½.

bord wit zwart uitslag

Botwinnik – Rijswijk

4
Dick de Witt Hans Hulshof
½ – ½
1½ – 2½

En dat werden er twee. Want Peter had zijn partij gewonnen. Weliswaar niet zoals ik dacht vanzelf vanwege de opening. Peter heeft lang gezocht naar winnende combinaties, die de computer er mogelijk wel uit zal halen thuis (Peter ?), maar kon die niet vinden, en zoals dat dan vaak gaat, dan wordt het tol betalen. Gelukkig bleef dat binnen de perken en kon Peter in tijdnood de tegenspeler verschalken. Hoe precies weet ik niet, maar vast was er vanuit de opening nog wel een belangrijke zwakte overgebleven die zwart alsnog de nek om heeft gedaan. 1½-3½. Dat ging de goede kant op.

bord wit zwart uitslag

Botwinnik – Rijswijk

1
Peter Gaemers Frank Michielen
1 – 0
1½ – 3½

En twee bleven het er bij de volgende uitslag terwijl het er drie hadden moeten zijn. Daar kwam Frank helaas pas achter in de nabeschouwing. In een dame-eindspel met twee pionnen meer liet hij een eeuwig schaak toe dat toch eigenlijk vrij simpel, zo constateerde hij zelf, te voorkomen was geweest. Maar ja, dat is achteraf. Dit halfje zette ons in ieder geval veilig. 2-4.

bord wit zwart uitslag

Botwinnik – Rijswijk

7
Frank van de Bos Dave Eijsbroek
½ – ½
2 – 4

Bleven over Hendrik en Ed. Beide onduidelijk. Ed was, nadat hij ergens de winst zal hebben gemist, een pion achter in een toren-paard (Ed, wit) tegen toren-loper eindspel, maar de zwarte koning stond er niet lekker bij. In tijdnood kon dat dus heel wel nog vreselijk misgaan. Hendrik was gedurende de partij steeds beter komen te staan maar ook onder tijdsdruk in een toreneindspel terecht gekomen dat er nog niet zo duidelijk uitzag. Kansen voor beide partijen. En met een tegenstander die gemakkelijk zijn kleinkind had kunnen zijn was ik er niet helemaal gerust op. Dat laatste bleek nu ten onrecht te zijn, want Hendrik wist de witspeler voor zodanige problemen te stellen, dat die meer last kreeg van de klok dan Hendrik. Dit resulteerde uiteindelijk in remise, en daarmee was Hendrik de facto onze matchwinner geworden. Proficiat! 2½-4½.

bord wit zwart uitslag

Botwinnik – Rijswijk

2
Wouter Bik Hendrik Steffers
½ – ½
2½ – 4½

Resteerde nog Ed. Daar waren onderhand alle jaargetijden over het bord getrokken, en dat een aantal keren achter elkaar. In de laatste herfst donderde en bliksemde het en zeek het van de regen. De winter kwam snel en hoewel ik niet over een nacht ijs wil gaan, Ed ging er met twee benen gestrekt door heen. Hij had er flink de pest in. Wij, wij zaten al aan het bier, en konden er wel om lachen want de wedstrijd was gewonnen, en Botwinnik 2 was toch een tegenstander om niet te onderschatten.

Uiteindelijk dus 3½-4½.

bord wit zwart uitslag

Botwinnik – Rijswijk

6
Gerard Arp Edwin Mulders
1 – 0
3½ – 4½

En met volgeladen wagen, goedgemutst, huiswaarts waar we klokslag twaalf Hendrik thuis konden afzetten. Daarna is de rest nog gaan biljarten of zoiets. Ik ging gewoon naar huis. Er moest immers de volgende dag weer gewoon gewerkt worden. De slotronde is op 17 april. We hebben, zei het een theoretische, nog steeds een kans(je) op het kampioenschap.

Jelle Bulthuis – Arno Middelkoop

Analyse door Jelle Bulthuis

1.d4 g6 2. c4 Lg7 3. Pc3 c5 4. Pf3 cxd4 5. Pxd4 Pc6 6. e3 f5?

Is al een vreemde zet, een flinke verzwakking.

7. Le2 Pf6 8. h4 d6 9. h5 Ld7 10. Ld2 Pe4 11. Pxe4 fxe4 12. Lc3 Db6

13. Th4? Hier mis ik al pionwinst en mogelijk meer: 13. Pxc6 Lxc3+ 14. bxc3 Dxc6 (of bxc6) 15. hxg6 etc. Gelukkig houd ik wel druk op de zwarte stelling na Th4.

13. … Lf5 14. g4 g5! 15. Th1 Ld7 16. h6 Le5 17. a4 Pxd4 18. exd4 Lf4?

18. … Lf6 is gelijk. De loper mag niet van de lange diagonaal af, omdat ik nu bijna altijd d5 heb.

19. Dc2 e3 20. fxe3 Lxe3 21. De4 Lf4 22. a5 Dc7 23. a6!

Ik wil d5 spelen, maar na 23. d5 e5! is de diagonaal dicht en heb ik geen 24. dxe6 E.P. vanwege 24. … Lc6. Daarom gooi ik het maar op een aanval over de damevleugel.

23. … 0-0-0 24. Lf3 b6

De zwarte stelling staat op instorten, maar de offers werken nog niet omdat de h1-toren steeds te laat op a1 komt, omdat de koning in de weg staat. Daarom:

25. Kf2! e5 26. c5 dxc5 27. Db7+ Dxb7 28. axb7+ Kb8 29. dxc5 bxc5 30. Txa7!!

Nu dus wel!

30. … Kxa7 31. Ta1+ Kb6 32. La5+ Kb5 33. Lxd8 e4

Biedt nog de meeste praktische kansen, al is het allemaal verloren.

34. Ta5+ Kb4 35. Ta8 Te8 36. La5+ Kb3 37. Txe8 Lxe8 38. Lxe4 Kxb2 39. Ld2 Le5 40. Lxg5 c4 41. Lf6 1-0.

Programma 1e klasse A – 6e ronde

11 maart 2013 WSC 3 Botwinnik 3
14 maart 2013 DD 4 HSV 1
14 maart 2013 RVC 1 DSC 6

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.