Sterke schaakles van 'meester' Herman Grooten

Internationaal schaakmeester Herman Grooten was maandagavond in denksportcentrum De Commanderij weer present bij de Bennekomse Schaakvereniging BSV. De Eindhovenaar, al jaren vaste gast bij de club, gaf de eerste van zijn drie trainingen in 2012-2013. Een kleine dertig leden kregen instructie over de globale tweedeling in het schaakspel: tactiek en strategie, alsmede de basisbegrippen activiteit en kwetsbaarheid.

Volle bak in denksportcentrum De Commanderij bij de schaaktraining van Herman Grooten voor BSV

Grooten is in het geven van training een meester. Dat bleek opnieuw tijdens de jongste sessie bij BSV. Minutieus voorbereid, weet hij zijn ‘leerlingen’ te boeien en bezig te houden met het echte werk. Niet horen, zien en zwijgen, maar horen, zien en doen, is het motto. De uitleg van Grooten smaakt bijna altijd naar meer. Hij laat iedereen meedenken en dat altijd aan de hand van sterke opdrachten. En vooral ook kijkt hij zelf graag mee bij het uitvoeren daarvan. Het inspireert het schakersvolk extra dé oplossing te vinden.

De schakers bij BSV weten, voor zover nodig, sinds maandagavond dat de koning in het eindspel een sterk stuk kan zijn. Grooten liet het zijn ‘leerlingen’ zien aan de hand van prachtige matconstructies en winstcombinaties. En ze werden ook op dat front aan het werk gezet. Ondertussen doceerde de meester: ,,Het denken op lange termijn is van groot belang bij het bepalen van de strategie. Vooral kijken welk stuk niks doet en dan andere stukken erbij halen. Het is een andere manier van denken’’, vindt Grooten.

‘Meester’ Herman Grooten demonstreert aan de BSV-ers via het scherm en demonstratiebord wat strategie in het schaakspel betekent.

Elke zet die gespeeld wordt in een schaakpartij kan met de basisbegrippen activiteit en kwetsbaarheid worden verklaard, liet de Eindhovenaar de BSV-ers ook nog weten. En hij demonstreerde dat met enkele voorbeelden, zoals met een partij tussen de Engelsman Hodgson en de Nederlander Van der Wiel uit 1994. Duidelijk werd daarbij hoe ontwikkeling, lees activiteit, belangrijk kan zijn. Alle principes passeerden de revue en al snel bleek dat sterke staaltjes van activiteit op het bord, meer dan op het oog lijkt, kunnen leiden tot een wurggreep, die dodelijk is.

En tot slot van de leerzame avond, waarin schakers uit alle geledingen qua sterkte aanwezig waren en dus werden bediend, mocht worden gewerkt aan opgaven vanuit strategie bekeken. Oftewel de activiteit verhogen dan wel verlagen. Het leverde mooie stof tot praktisch praten op, waardoor het nut van de sessie opnieuw overduidelijk werd bewezen. Herman Grooten is op dinsdagavond 2 april, derde paasdag, weer present voor het vervolg. Wie eerder meer wil weten zie website: www.sterkspel.nl.

(De foto’s zijn van de auteur)

Over Redactie

Schaaksite.nl is eind 2009 opgericht. Schaaksite.nl is een onafhankelijke en niet-commerciële Nederlandse website. Ons motto is: Schaaksite.nl is er vóór en dóór schaakliefhebbers. Iedereen die iets te melden heeft kan het (laten) publiceren op onze site.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.