Schaakwonder Magnus Carlsen speelt eindspel voor de wereldtitel

De 22-jarige supergrootmeester en de beste speler ooit wil in Londen het kandidatentoernooi winnen en wil daarna de wereldkampioen uitdagen.

Het Noorse schaakwonder Magnus Carlsen is de Tiger Woods van het schaken, maar dan in de goede betekenis. Net als Tiger Woods voor zijn val heeft Carlsen een sterke greep op zijn sport. Als tiener veroverde hij de nummer 1 plaats op de wereldranglijst. Hij wordt nu al beschouwd als de sterkste schaker aller tijden.

Maar wereldkampioen is hij nog niet. Die titel is sinds 2007 in het bezit van de 20 jaar oudere Viswanathan Anand uit India, ook een geweldige supergrootmeester, die nu zesde staat op de wereldranglijst.

De tijd lijkt nu rijp voor het jonge genie om het drie weken durende kandidatentoernooi in Londen op zijn naam te schrijven. Aanstaande donderdag begint dit toernooi en met zeven andere grootmeesters gaat Carlsen de strijd aan om het recht te veroveren de wereldkampioen te mogen uitdagen en hem naar de schaakkroon te steken.

Magnus Carlsen wint Tata Steel Chess Tournament in 2013 en is voor de tiende keer in Wijk aan Zee. Foto: Ab Scheel

Sinds de hoogtijdagen van Bobby Fischer in de jaren zeventig en Gary Kasparov in de jaren tachtig is de schaaksport wanhopig op zoek naar een nieuw en aansprekend schaakicoon. Een botsing der generaties tussen Anand en Carlsen zou zo’n nieuw icoon kunnen opleveren.

Lees het uitgebreide artikel van Stephen Moss in de Guardian van zondag 10 maart. Met een bijzondere foto van Magnus Carlsen gemaakt door de fotograaf Fred Jonny.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.