HSB-competitie – 2e klasse: SHTV 3 en Schaakhuis 2 promoveren

Het was weer gezellig druk in het Stedelijk College in Zoetermeer. Zestien teams van acht schakers waren aanwezig om het kampioenschap en de degradatieplaatsen met elkaar te betwisten in de 2e klasse A en de 2e klasse B.

Foto’s Cissy Caljé-Ong

2e klasse B

Om met die laatste te beginnen: Het kampioenschap ging nog tussen Schaakhuis 2 en Promotie 5. Schaakhuis koesterde een voorsprong van 2 matchpunten en 4½ bordpunt. Maar ze waren er toch niet helemaal gerust op… Promotie deed tegen DSC 7 wat het kon om het uiterste er uit te halen. Maar Schaakhuis nam tegen Haeghe Ooievaar 2 al snel een voorsprong. Toen het 2-0 werd, was al duidelijk dat Promotie 5 met 7-1 moest winnen en dat dat er niet in zat.

Promotie 5 – DSC 7

Uiteindelijk werd met een 5½-2½ de verdiende tweede plaats veroverd. Schaakhuis toonde zich de sterkste door ook te winnen met 5-3. WSC 6 was in deze klasse voor het begin van deze laatste ronde al gedegradeerd. Maar ze waren strijdlustig aanwezig om nog een visitekaartje tegen DD 6 af te geven in de trant van: We will be back! En natuurlijk om gewoon een gezellige laatste ronde te beleven, want DD won met 5½-2½.

Haeghe Ooievaar 2 – Schaakhuis 2

WSC 6 – DD 6

De laatste wedstrijd in deze klasse ging om de eer tussen het andere team van WSC en Rijswijk 4. Wie zou boven wie eindigen? WSC had voor het ingaan van de laatste ronde een matchpunt meer verzameld. Bij een gelijkspel of winst op Rijswijk zouden ze er dus boven blijven. Bij verlies steeg Rijswijk een plaatsje. Het werd bijzonder spannend en uiteindelijk won Rijswijk met het kleinst mogelijke verschil: 4½-3½.

WSC 5 – Rijswijk 4

Slotronde 2e klasse B
Promotie 5
DSC 7
5½ – 2½
Haeghe Ooievaar 2
Schaakhuis 2
3 – 5
WSC 5
Rijswijk 4
3½ – 4½
WSC 6
DD 6
2½ – 5½

2e klasse B

Klasse 2A was dit jaar echt absurd. Bij het ingaan van de laatste ronde stonden 4 teams met evenveel matchpunten gedeeld bovenaan. SHTV 3 had op bordpunten de beste papieren, maar moest nog tegen een andere kanshebber, de nummer 4 in de stand RVC 2. WSC 4 en Rijswijk 3 leken het relatief gemakkelijker te hebben met respectievelijk RSC-Belgisch Park 2 en Lierse 1 als tegenstander. Tenslotte was er nog een heuse degradatiewedstrijd tussen Promotie 4 en DCSV1. Weliswaar had Promotie 4 een op het oog comfortabele voorsprong van 2 matchpunten en 1,5 bordpunt, maar dat is niet onoverbrugbaar. Bij 5-3 of meer voor DCSV zou Promotie degraderen. Kortom alle ingrediënten voor een spannend slot.

RSC Belgisch Park 2 – WSC 4

Als allereerste werd duidelijk dat WSC afhaakte in de strijd om de titel. Al vrij snel prijkte een 2-0 voorsprong voor RSC-Belgisch Park 2 op het scorebord. Bij SHTV 3 ging het juist crescendo. 1-0, 2-0, 2½-½. Angstvallig werden de verrichtingen van de andere teams in de gaten gehouden. Vooral bij Rijswijk en Lierse stonden interessante stellingen op het bord, waar het evenwicht nauwelijks of niet verbroken was. Dat kon dus nog alle kanten op.

Bij WSC liep de achterstand inmiddels op naar 4-0. Voor hen was daarmee de kans op de titel verdwenen. Bij Lierse 1 – Rijswijk 3 waren de eerste resultaten 2 remises. SHTV 3 bleef echter goed gaan. Tegen het einde van de avond werd wel duidelijk dat zij de wedstrijd gingen winnen. Zou dat met 4½-3½ of met meer zijn? En als het 4½ zou worden, zou Rijswijk dan wellicht nog met grote cijfers van Lierse kunnen winnen, om op bordpunten er voorbij te gaan?

SHTV 3 – RVC 2

Nee, SHTV 3 won uiteindelijk met prachtige cijfers een goede wedstrijd: 6-2. Terwijl Lierse ontzettend goed vocht en met maar 5-3 in het stof beet. SHTV dus een goede kampioen na een ontzettend spannend slot van de competitie. Dan tenslotte nog Promotie 4 en DCSV 1. Want die waren als laatste nog bezig en er werd op verschillende borden nog driftig op de klokken geslagen om te proberen het pleit in hun voordeel te beslissen. Halverwege de avond leek het er op dat DCSV best wel eens kon gaan winnen. Zou dat dan met maar 4½ zijn, wat niet genoeg zou zijn om er in te blijven? Of met 5-3 of meer om Promotie te laten degraderen? Als DCSV zou winnen zou dat betekenen dat er in de eindstand 2 teams op 10 matchpunten, 2 teams met 8, 2 teams met 6 matchpunten en 2 teams met 4 matchpunten zouden eindigen… In deze klasse een onmogelijk ordentelijkheid.

Lierse 1 – Rijswijk 3

In de slotseconden van de laatste partijen wist Promotie toch nog de benodigde bordpunten te sprokkelen om de wedstrijd te winnen met 4½-3½. DCSV dus degradant. Volgend jaar ongetwijfeld in de derde klasse een geduchte kampioenskandidaat! En na de champagne van Schaakhuis en even gezellig naborrelen in de kantine kwam zo een einde aan een zeer geslaagde spannende slotronde van de 2e klassen. Vanuit Botwinnik zeg ik: Graag allemaal weer tot volgend jaar!

Promotie 4 – DSCV 1

Slotronde 2e klasse A
Promotie 4
DSCV 1
4½ – 3½
Schaakcombinatie HTV 3
RVC 2
6 – 2
RSC Belgisch Park 2
WSC 4
6 – 2
Lierse 1
Rijswijk 3
3 – 5

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.