Deelnemersveld NK-Algemeen schaken Amsterdam

HAARLEM – De Nederlandse Kampioenschappen schaken worden van 5 tot en met 11 juli in Amsterdam gehouden.

Vorige week (klik hier) werd het deelnemersveld van het NK-Vrouwen al bekendgemaakt. Inmiddels is ook duidelijk welke acht mannelijke grootmeesters om de NK-titel gaan strijden in het Science Park.

NK Algemeen (met FIDE rating)

 1. Ivan Sokolov (2643)
 2. Jan Smeets (2639)
 3. Erwin l’Ami (2634)
 4. Robin van Kampen (2588)
 5. Dimitri Reinderman (2585)
 6. Sipke Ernst (2561)
 7. Wouter Spoelman (2550)
 8. Roeland Pruijssers (2540)

gemiddelde rating: 2593

Favorieten voor de titel zijn de oud-kampioenen Ivan Sokolov (1995 en 1998) en Jan Smeets (2008 en 2010). Maar een spannende titelrace ligt in het verschiet waarin ook Erwin l’Ami, de 18-jarige Robin van Kampen en de Amsterdammer Dimitri Reinderman zich zullen willen mengen. Het deelnemersveld is dan ook zeer aan elkaar gewaagd zoals wel blijkt uit het geringe ratingverschil tussen de nummer 1 en de nummer 8.

De gemiddelde rating van het NK 2013 ligt iets lager dan die van de editie van vorig jaar. Dat komt met name door het ontbreken van Anish Giri op de deelnemerslijst. De Nederlands Kampioen is niet in staat zijn titel te verdedigen vanwege zijn deelname aan de FIDE Grand Prix cyclus.

De eerste zes spelers op de startranglijst namen allen ook vorig jaar al deel in Amsterdam. Wouter Spoelman keert terug op het hoogste podium na eerdere NK-deelnames in 2010 en 2011. Roeland Pruijssers debuteert op het NK, maar is geen onbekende in het Science Park. De jonge grootmeester won immers het eerste Science Park toernooi in 2011.

De spelers verblijven tijdens het toernooi in het NH Hotel Tropen. Van 6 tot en met 14 juli vindt op het Science Park ook een internationaal open schaaktoernooi plaats.

Sponsoren:

Science Park Amsterdam (www.scienceparkamsterdam.nl)

Universiteit van Amsterdam (www.uva.nl)

NH Hotel Tropen (www.nh-hotels.com/nh/en/hotels/the-netherlands/amsterdam/nh-tropen.html)

KNSB (www.schaakbond.nl)

13 Reacties

 1. Avatar
  Leo Kranenburg 17 april 2013

  Jammer dat de nummers 1, 2, 3 en 7 van ons land ontbreken. Wat mij betreft mogen ze nu na de eerste 4 namen op deze lijst willekeurig wie dan ook omwisselen met een andere schaker uit de FIDE top-25, ik zie weinig verschil.

  Maar dat is natuurlijk wél olie op het vuur om eens opnieuw te kijken naar het format van dit NK. Ik voel daarom nog altijd meer voor een groot kwalificatietoernooi waaraan ieder lid van de KNSB mee mag doen. Wat mij betreft eerst via playchess of iets dergelijks om kosten te drukken en het kaf van het koren te scheiden. Daarna één of twee voorrondes met een leuke formule om zo uiteindelijk een stuk of 10 namen over te houden. Als schaker zou ik dit veel interessanter, vermakelijker en spectaculairder vinden. En zou dat niet juist het uitgangspunt moeten zijn van de schaakbond, het de leden zo leuk mogelijk maken?

 2. Avatar
  Titos 17 april 2013

  Eens met Leo, elke Nederlandse schaker zou zich moeten kunnen plaatsen voor het NK. Ik pleit voor het terugbrengen van de regionale kampioenschappen als voorrondes. Waarom is dat in het verleden afgeschaft? Het is toch mooi als alle regionale kampioenen elkaar bestrijden en de top x toegevoegd wordt aan het NK?

 3. Avatar
  Johan Hut 17 april 2013

  Regionale kampioenen plus nationale subtoppers, ongeveer de top-30, dat was de formule van de laatste halve finales. Het afschaffen was puur een bezuiniging. Die wedstrijden kostten toch wat geld, al was er per persoon niet veel prijzengeld. De verliezers van de eerste ronde kregen 200 euro, de verliezers van de tweede ronde 400 euro, alle spelers van de derde en laatste ronde 800 euro. Bij elkaar toch een flink bedrag.

  Daar kwam bij: toen het deelnemersveld van 12 via 10 naar 8 ging, wilde het KNSB-bestuur waarschijnlijk niet meer dat een outsider zich daarvoor zou plaatsen. Maar dat is een aanname van mij.

 4. Avatar
  Johan Hut 17 april 2013

  Het knock-outtoernooi begon met 32 deelnemers en leverde vier (!) plaatsen op.

  Dus: 16 x 200 plus 8 x 400 plus 8 x 800 = 12.800 euro.

  Als je dan bedenkt dat het NK 2012 een prijzenpot van 17.200 had, dan is 12.800 voor de voorronden natuurlijk veel te veel.

 5. Avatar
  Titos 17 april 2013

  Tsja, dat is natuurlijk achterlijk veel geld voor een paar amateurs. De mensen die aan een dergelijke halve finale meedoen zijn geen broodschakers denk ik. 200 euro om twee potjes te verliezen in de halve finale lijkt me wat te makkelijk verdiend.

  Ik begrijp niet waarom bezuinigen meteen afschaffen betekend. Is onderzocht dat zonder prijzengeld niemand meer mee wilde doen? (prijs = NK-deelname).

 6. Avatar
  Lucas 17 april 2013

  Jammer dat de discussie over het NK en voorrondes altijd maar weer over geld gaan. Zonder voorrondes, zonder halve finales, en zonder de top-3, mag het huidige NK die naam eigenlijk niet meer dragen.

  Wat nu NK heet, is in feite gewoon een invitatietoernooi.

 7. Avatar
  Johan Hut 17 april 2013

  Een deelnemer maakte me erop attent dat ik me de bedragen verkeerd herinner. Even opgezocht in mijn archief: het was 100-200-300 euro. Dus 100 voor de eerste afvallers.

  Maar in mijn archief zie ik ook dat de zeven grootmeesters elk 300 euro startgeld kregen. Daar heb ik de halve finales bij de vrouwen bijgeteld en daarmee kwam ik op een totaal van 10.500 euro. 7.700 voor de mannen en 2.800 voor de vrouwen.

  Nog steeds veel ten opzichte van de totale prijzenpot van vorig jaar. Maar individueel voor de amateurs minder dan ik schreef.

 8. Avatar
  Hendrikom 17 april 2013

  Het wordt tijd voor een NK voor amateurs, of is dat er al? We kunnen het allemaal wel geweldig vinden dat we met voorronden kunnen kwalificeren voor het NK, maar daar zijn we dan vervolgens kansloos! Dus een NK organiseren met de winnaars van de regionale bonden plus een paar vrijplaatsen en geen prijzengeld! En hoppaaaaa, het NK voor amateurs is geboren!

 9. Avatar
  duberry 18 april 2013

  Over voorronden gesproken,welke heeft de nr. 5 van bovenstaande lijst vorig jaar gewonnen,zodat hij zich voor dit NK heeft kunnen plaatsen?Wie heeft een idee?

  Nou,de eerste 5 zijn dus terechte deelnemers.Van Wely doet s’zomers liever een ander spelletje ver van huis.

  Het is beter dat de KNSB bepaalde toernooien laat meetellen voor NK-plaatsing.

  Dat kost de bond nul Euros.

 10. Avatar
  duberry 18 april 2013

  Ik heb mij vergist,het was Jan Smeets die Open Dieren won.Reinderman won het Hogeschool schaaktoernooi in Walcheren.

  Bijv. de eerste drie met de hoogste Fide-rating plaatsen zich automatisch,de rest kunnen dit doen via toernooien,waarbij zich er één per toernooi kan plaatsen door de beste Nederlander in dat betreffende toernooi te zijn.

 11. Avatar
  Lucas 18 april 2013

  Voor de afwezigheid van Giri wordt in dit bericht een verklaring gegeven. Maar voor andere opvallende afwezigen niet: Waarom doen Van Wely, Tiviakov, Stellwagen, Van Den Doel, Timman en Nijboer niet mee?

  In tegenstelling tot Hendrikom ben ik van mening dat een onderscheid tussen profs en amateurs niet realistisch is. Een aantal professionele grootmeesters heeft daarnaast nog ander werk. Omgekeerd zijn er ook niet-grootmeesters die aan het schaken een (deel van een) boterham verdienen. Het is dus onmogelijk om daar een grens tussen te trekken.

  Ook bij de door Hendrikom genoemde kansloosheid zet ik vraagtekens. Naast de afwezige grootmeesters die ik al noemde, zijn er nog een stuk of 10 andere grootmeesters die niet meedoen. Daaronder ook enkele kampioenen van eerdere NK’s. Waarom zouden die bij voorbaat kansloos zijn?

 12. Avatar
  Hendrikom 18 april 2013

  Lucas, de voornaamste reden voor het niet deelnemen zal geld zijn. Het prijzengeld is er door de jaren heen niet hoger op geworden, voor de profs al helemaal niet sinds de btw-kwestie (prijzen van ex- naar inclusief btw). Daarnaast zijn de startgelden afgeschaft. Met Tivi is er een brouillement en Nijboer is geen prof meer, die kiest zijn vakanties uit!

  Ik trek verder geen grens, tenminste, een NK voor amateurs is voor iedereen toegankelijk, ook de grootmeesters. Zou me niks verbazen als niet-meer-beroeps grootmeesters, als misschien Paul vd S daar een keertje aan mee zouden willen doen. Die vraagtekens bij die kansloosheid begrijp ik niet. ik sluit niet uit dat oudkampioenen als vdWiel en vdSterren in enkele ronden nog een leuk resultaat neer kunnen zetten, maar dat ze winnen in bijvoorbeeld het veld van dit jaar is uitgesloten. Overigens deden de grootmeesters van weleer, muv vdWiel in de laatste jaren, nooit mee met de halve finales. Ook weer, in mijn optiek terecht trouwens, een geldkwestie. Dat speelt doorgaans niet bij nk’s voor amateurs en misschien worden die regiokampioenschappen dan weer leuker!

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.