HSB-competitie – 1e klasse A: RVC kampioen!

De 1e klasse A begon als de spannendste competitie van de Haagse Schaakbond, waarin de ploegen elkaar nauwelijks ontstegen. Pas na de winterstop kwamen er in de vijfde ronde grote uitslagen op het wedstrijdformulier. In deze ronde onderstreept RVC dat er bij hen dit seizoen weinig te halen valt en deed de formatie van DD in Delft goede zaken door DSC met duidelijke cijfers in de degradatiezone te houden.

Rijswijk houdt de kampioenskandidaat tijdens de openingsronde in hun eigen Mantel op gelijkspel, maar staat in de tweede ronde beide matchpunten af aan DSC. Daarna wordt er alleen gewonnen en blijft er een verschil van twee matchpunten met koploper RVC die in de wedstrijd tegen HSV aan één matchpunt genoeg heeft om zich volgend seizoen te kunnen revancheren voor het seizoen 2011-2012. Terwijl Rijswijk in de wedstrijd tegen DD aan één matchpunt genoeg heeft om de tweede plaats veilig te stellen.

Martin Mellens en Fred van der Holst schrijven uitgebreid over de wedstrijd die leidt tot het kampioenschap van RVC, terwijl Hans Hulshof de definitieve tweede plaats van Rijswijk versiert met zijn schakelverslag, gevuld met diagrammen en analyses.

Het derde team van Botwinnik begint de slotronde met drie punten als hekkensluiter, maar mag het opnemen tegen de formatie van DSC dat één matchpunt meer heeft en daarmee op gelijke hoogte staat met DD.

Mischa van Spronsen doet verslag van deze meeslepende wedstrijd op de website van Botwinnik. De wedstrijd wordt gewonnen door Botwinnik, waarna het belang van de grote uitslag tussen DSC en DD in de 5e ronde tot uiting komt: DSC degradeert.

De enige wedstrijd die vooral draaide om een leuk avondje schaak is die tussen de stabiele middenmoters WSC en het tweede van Botwinnik. Een wedstrijd die gewonnen wordt door de Westlanders.

Gespeelde wedstrijden slotronde

Verslag
WSC 3
Botwinnik 2
5 – 3
Rijswijk 2
DD 4
4½ – 3½
van Hans Hulshof hieronder | Max van Herpen
HSV 1
RVC 1
2½ – 5½
DSC 6
Botwinnik 3
3½ – 4½

Rijswijk 2 wederom tweede

een verslag van Hans Hulshof

Na een enerverende slotronde waarin met 4½-3½ werd gewonnen van DD 4 is Rijswijk 2 overtuigend op de tweede plek geëindigd in de 1e klasse A van de HSB. Weliswaar met twee matchpunten minder dan kampioen en promovendus RVC 1, maar met vier matchpunten meer dan nummer drie HSV 1.

Eindelijk lente! De deuren en ramen hadden dus open gekund tijdens de slotronde van de promotie- en 1e klassen van de HSB. Maar niemand van de 208 schakers en een handjevol wedstrijdleiders greep woensdagavond in om het klimaatprobleem te tackelen. Terwijl je toch zou denken dat er een aanzienlijk aantal grijze-wollen-sokken-schakers aanwezig waren, die naar ik vermoed stemmen op partijen waar klimaatcontrole een serieuze issue is. Nu verwerd de slotronde tot een partijtje chemische oorlogsvoering.

Overigens natuurlijk prima georganiseerd wat mij betreft; zo’n slotronde met circa 20% van de HSB-leden is een geweldig evenement).

Gelukkig hadden wij geen groot belang meer bij de uitslag. Bij een eventueel verlies van concurrent RVC 1 met 4½-3½ van HSV 1 zouden wij DD 4 met maar liefst 8-0 moeten verpletteren om alsnog eerste te eindigen. Dat zat er niet echt in, nu wij door te veel invalbeurten in Rijswijk 1 het ook nog zonder Tony en Jelle moesten stellen. Daarbij kwam nog de afwezigheid van Frank en Hendrik. Gelukkig waren we oorspronkelijk met zijn negenen en hadden maar drie invallers nodig: Bart, Otto en Henk. Ik heb een ieder dan ook de vrije hand gegeven in de partij: remise na twee zetten, verlies in drie of poging tot een Herdersmat in vier; het mocht allemaal. Consultatie met de teamleider niet nodig, maak er maar wat van.

Goed, mijn woorden bleken aan dovenmansoren gericht. Of misschien juist niet, want er werd geschaakt of het leven er van af hing. We lopen de borden dan ook maar even langs, ongeveer in volgorde van de uitslagen.

Bord 1

Omwille van een evenwichtige wit-zwart verdeling had ik mezelf daar maar neergezet. Met zwart tegen Stefan Boeters. We beginnen vast:

1.c4 Pf6 3.Pc3 e5 3.g3 d5!? 4.cxd5 Pxd5 5.Lg2 Pxc3?! 6.bxc3 c6?! 7.Pf3.

Tja, wat moeten we daar van zeggen. Ik deed dus maar wat. Dat zou een zware avond worden.

Bord 2

Peter tegen Lothar van der Sluijs. Hier wel climate control. Remise na pakweg 20 zetten. Daar ging onze 8-0.

bord
wit
zwart
uitslag
Rijswijk – DD
2
Peter Gaemers
Lothar van der Sluis
½ – ½
½ – ½

Bord 3

Thomas met zwart tegen Jaap van Eesteren. In de warmte zag Thomas Pxh7! over het hoofd. Daarmee begon het vakkundige sloperswerk van de zwarte koningsstelling. Volgens Thomas was het allemaal niet nodig geweest. Hoe dan ook: hij kon het tij niet keren.

bord
wit
zwart
uitslag
Rijswijk – DD
4
Jaap van Eesteren
Thomas de Ruiter
1 – 0
½ – 1½

In the mean time aan bord 1:

7…Ld6 8.0-0 0-0 9.d4 Pd7 10.a4 h6 11.e4 Lc7 12.Dc2.

Zwart staat natuurlijk beroerd. Zucht, zucht… dorst. Op d4 ruilen geeft wit een geweldig centrum. Dat gaat dan vroeg of laat verkeerd. Na lang nadenken eindelijk een eerste goede move. Met de oplopende temperaturen besloot ik tot een vorm van zelf-vaccinatie. Ik offerde een pion en ging een biertje halen:

12…Pb6!?

Bord 4

Daar zat Ed met wit tegen Bilal Yalcin. Ed had er zin in en kon om verschillende redenen een opsteker wel gebruiken. De fik ging er dan ook goed in:

1.e4 c6 2.d4 d5 3.exd5 cxd5 4.Pf3 Lg4 5.Lb5+ Pc6 6.o-o Db6 7.Pc3 e6 8.Te1 Pf6 9.Lg5 Lb4?

Nu eerst een potje matten.

10.Lxf6 Lxc3 11.Lxc6+ bcx6 12.Lxg7 Lxe1 13.Lxh8 Lb4

De rook is opgetrokken en wit staat beter, maar de kooltjes roken nog.

14.Dd3 Lf5 15.De2 Le7 16.c4 f6 17.Lg7 Kf7 18.Lh6 Lg4? 19.cxd5 cxd5

20. Pe5+!

Zet de zwarte koning flink op de tocht waarna de wind de boel in lichterlaaie zet.

21…fxe5 21.Dxg4 Tg8 22.Df3+ Ke8 23.De2 exd4 24.b3 Tg6 25.Lf4 Lf6 26.Tc1 a6?

27.Dh5! e5 28.Lxe5 Lxe5 29.Dxe5+ De6? 30.Db8+ Kf7 31.Tc7+ Kf6 32.Dd8+ Kf5 33.Te7 Tg8 34.Dc7 Tc8

De zwarte toren probeert nog als vrijwillige brandweer de boel te redden. Ed stopt er nog twee lucifers in:

35.g4+! Kg5 36.h4+!

en de boel is afgebrand. 1 – 0, Ed weer happy en 1½ – 1½

bord
wit
zwart
uitslag
Rijswijk – DD
4
Ed Mulders
Bilal Yalcin
1 – 0
1½ – 1½

Terug naar eigen werk:

13.Pxe5 Lxe5 14.dxe5 Pc4 15.f4 b5!?

Zonder het allemaal precies gezien te hebben het beste er maar van hopend, was ik bij mijn vooruitberekening bij 12…Pb6 vooral angstig voor 16.f5 Pxe5 17.f6. Houdini ziet in ieder geval de zwarte stelling dan snel wegrotten.

Ik slaakte dan ook een zucht van verlichting na

16.Td1?!

en weer één na

16… Db6+ 17.Kh1?!

Beter 17.Td4, al is het wellicht een lastige beslissing om in de penning te gaan staan.

17…Lg4 18.Te1 Tad8.

Dat pionnetje was hiermee goed besteed, zwart kan weer adem halen.

Bord 8

Goed besteed ook bleek de kwaliteit bij Carel. Met wit tegen Piet Mulder. In ruil het loperpaar, een machtig wapen. Carel wist daar wel raad mee en zette ons op voorsprong en daar was ie zeer content mee.

bord
wit
zwart
uitslag
Rijswijk – DD
8
Carel Gijsen
Piet Mulder
1 – 0
2½ – 1½

Bord 5

Hier zat Otto met zwart tegen Wim Reimer. Ook bij Otto ging de vlam in de pan en de fik in de witte koningsstelling. Deze vluchtte uit zijn hol, en ging het hele bord over. Naar later bleek als een haas. Otto wist hem niet te vangen en kreeg het te kwaad met de klok. Tien seconden per zet extra bleek helaas niet genoeg. Weer gelijk.

bord
wit
zwart
uitslag
Rijswijk – DD
5
Wim Reimer
Otto Berger
1 – 0
2½ – 2½

We schakelen snel weer terug naar het hoogtepunt op bord 1.

19.h3 Lc8 20.Lf1 Dc5 21.Kh2?

Beter 21.Ta2 met de bedoeling 22.Df2 en wit weekt zich los. Met 21.Kh2, ongetwijfeld als profylaxe bedoelt, stapt de witte koning onbeschermd een dark room binnen.

21…Pd2!

Pats. Geef mij maar een dark horse. Het schaakbord was op lichaamstemperatuur gekomen. Het zwarte paard nestelt zich als een weerstandbrekend virus in de witte stelling.

22.Kg2

Gedwongen. Op 22.Lxd2 volgt natuurlijk 22…Df2 met winst. Met de koningszet wordt die eruit gehaald.

22…Pxf1

Jammer! Een praktische beslissing met beperkte bedenktijd. Met de afwikkeling hou ik de onderhand duidelijk betere stelling onder controle. Ik keek natuurlijk als eerste wel naar 22…Lxh3+!! 23.Kxh3 Dg1 maar kon het zo snel niet overzien. Vandaar de gespeelde zet.

Houdini thuis leert dat het loperoffer in alle varianten wint vooral ook door de rol van het paard welke de witte stelling compleet ontregelt en niet straffeloos opgeruimd kan worden. Een mooi voorbeeld: 24.Lxd2 Dh1+ 25.Kg4 f5+! 26.exf5 h5+ 27.Kg5 Df3 28.Le2 Dxg3+ 29.Kxh5 g6+ 30.fxg6 Kg7! 31.Lg4 Tf5+! 32.Dxf5 Th8+ 33.Kg5 Dh4#

Dat had ik natuurlijk graag op het bord gehad, maar ja… de lafaard durfde niet! Gemiste kans. Wit heeft na 23…Dg1 niets beters dan 24.Le2 Dxe1 en zwart staat bij overweldigende stelling materiaal voor.

23.Txf1 b4 24.Tf3 Dc4 25.Lb2? b3 26.Df2 Dxe4

En hier bood ik in gewonnen stelling remise aan, met het oog op de klok. Welk aanbod wijselijk werd aanvaard.

bord
wit
zwart
uitslag
Rijswijk – DD
1
Stefan Boeters
Hans Hulsof
½ – ½
3 – 3

Bord 7

Daar zat invaller Henk. En Henk deed het goed. Ik heb niet gezien hoe het allemaal precies zo is gelopen, maar Henk won in het eindspel van Frans van Kampen. 4-3. In ieder geval één matchpunt en daarmee zeker de tweede plek.

bord
wit
zwart
uitslag
Rijswijk – DD
7
Frans van Kampen
Henk van der Tol
0 – 1
4 – 3

Bord 6

Tot slot Bart, onze 3e invaller met wit tegen Frits Wentholt. Bart had nog speciaal verzocht met wit te mogen spelen en zich vast voorgenomen volgens Oordeel & lan Revisited van Jop Delemarre de partij op te pakken. Een terloopse blik op het bord leek erop te wijzen dat hem dat goed afging. Ruimte en velden op de damevleugel vielen als rijpe appeltjes in zijn mandje. Toen echter het zwarte tegenspel om de koningsvleugel op gang kwam bleek het ruimtevoordeel op de damevleugel slechts relatief te zijn. Tja, het gaat toch om de koning bij het schaken. Enfin, Bart kwam, in een naar mijn mening niet al te plezierige stelling, ook nog eens in verschrikkelijk tijdnood. Ik kon het niet meer aanzien. De teamleden van DD als aasgieren collectief om het bord heen om het lijk van de witte koning kaal te pikken. En net toen ik op weg was om het wedstrijdformulier van 4-4 te voorzien en te ondertekenen werd ik op mijn arm getikt door de teamleider van DD 4 om mij te feliciteren. Hù..? Hij schudde wat meewarig zijn hoofd. Ach, er stond niets meer op het spel, het was warm en zijn speler zag het niet meer en had dus maar remise aangeboden. Bart kneep eerst even in zijn arm om te zien of dit alles werkelijkheid was en aanvaardde daarna, nog wat beduusd, het aanbod in dank en werd daarmee onze matchwinnaar! 4½ – 3½ en wij leefden nog lang en gelukkig.

bord
wit
zwart
uitslag
Rijswijk – DD
6
Bart van Strien
Frans Wentholt
½ – ½
4½ – 3½

Zo werd de laatste pot toch nog gewonnen. Zo’n onverwacht succes is des te leuker. En nagriffelend over deze merkwaardige afloop togen wij met een goed gevoel huiswaarts. P romotie komt wel volgend jaar (dat zeggen we elk jaar, maar is dit niet de 5e tweede plek op rij?!).

Oh ja, voor ik het vergeet. Dank aan onze invallers: Henk, Bart en Otto! En niet te vergeten onze supporters. Ik heb in ieder geval waargenomen: Roel, Bas (vd Berg), Doeke, Harry, Tony, Paul (Koks) en good old (speciaal over uit de Philipijnen) Frits. Al met al, ondanks de temperatuur, een mooie afsluiting van de HSB-competitie 2012-2013.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.