De Botvinnik in Rotterdam bij De Oude Dame van Zuid

Dit weekendtoernooi in Rotterdam was goed georganiseerd door Charlois/Europoort. Al snel na het einde van een ronde kon je nieuwe ranglijsten en indelingen bekijken. In de kleine analyseruimte ontsteeg het geluidsniveau soms dat wat je er verwacht aan te treffen. Goede en slechte zetten werden tijdens het snelschaken, doorgeefschaak enzovoort elkaar toegeroepen. Het werd daar gaandeweg het toernooi steeds gezelliger. Men leerde elkaar kennen.

De speelzaal was hoog, met veel inval van natuurlijk licht en een goede ventilatie. Via Twitter was het toernooi actueel te volgen en de stilte was bijna rustgevend op een langslopende groep trommelende jongeren na. Het enige waarover men, buiten het schaken om, kon twisten was de dominante kleur groen. Een kniesoor die dat doet.

Naast de ervaren FM Marc van Overeem waren er veel jeugdspelers aanwezig. In de A-groep bijvoorbeeld: FM Etienne Goudriaan, Julian en Jan van Overdam, Marijn den Hartog, Mees van Osch, Ricardo Klepke en in de B-groep de gebroeders Mensing (Adrian and Andrew), de gebroeders Pols (Arne en Wiggert) en twee ChessCoolers: Bart Feltman en Wolf Mestrom.

Hier een partijstelling uit de derde ronde waarin ik zwart had.

Wit valt de gepende c-pion al tweevoudig aan, maar zwart heeft een sterke Dame (controle over de witte velden) en een sterke Loper richting g3 en h2. Ook kunnen de Torens snel meedoen met een eventuele koningsaanval. Het is voor beide spelers het moment om tot actie over te gaan. Wit moet het centrum van zwart afbreken en op de zwarte zwaktes spelen (Loper op a6 en de Koning op d7) of rennen met de h-pion (hoewel?!).

22. b3

Tja, de verleiding is groot en de stelling vraagt er om. Trouwens wat moet je anders doen? De Loper via f1 omspelen naar g2 om de witte velden over te nemen, of met de Dame naar e5 om lijnen te openen of de vrije h-pion dreigender opstellen? Hoewel zwart bijna klaar is met zijn voorbereiding op een koningsaanval (Th8 en Df5), vraagt een Botvinnik-partij met regelmaat om een combinatie.

22. …, Lf4.

De witspeler gaf op na 23.Nxb4 Bxe3 24.Nxd5 Bxf2+ 25.Kg2 cxd5 26.Rf1 Bxd4 27.Rxf6 Bxf6

Hij had echter ook kunnen kiezen voor 23.Qe5 Bxe5 24.dxe5 cxb3 25.Bxa6 bxa2 26.exf6 b3 waarna wit een Toren en Loper voor kan komen te staan. Desondanks staat zwart gewonnen dankzij zijn ver opgerukte vrijpionnen (juist typisch voor Botvinnik-stellingen).

De B-groep wist ik ongedeeld te winnen terwijl in de A-groep Etienne en Julian met de hoogste eer gingen strijken. De ChessCool jongens hebben goed gepresteerd. Bart (TPR 1824) mocht het podium op voor een geldprijs (gedeeld vijfde) en Wolf (TPR 1798) won er 3 van de 5.

Ton Mestrom

(als schaakouder gelieerd aan ChessCool).

In 2010 op het TATA steel had ik ook een Botvinnik op het bord. Zie het berichtje van toen.

Over wereldkampioen Michail Botwinnik vind je wat informatie op Wikipedia. Jammer dat helaas zijn fameuze en schaaktechnisch meest leuke variant er (nog) niet genoemd is. Een kwestie van tijd denk ik…

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.