Sipke Ernst wint Open NHSB kampioenschap snelschaken + filmpje

(Verslag geschreven door onze clubgenoot en speciale reporter, de altijd geheel objectieve en waarheidsgetrouwe Sjoerd Kelder)

Het Noord-Hollands kampioenschap snelschaken zit er weer op.

In de grote zaal van cultureel centrum de Huesmolen Hoorn speelden 77 schakers 570 potjes om te bepalen wie de titel en 1e geldprijs van 350 euro in ontvangst mocht nemen.

Het deelnemersveld was dit jaar ongekend sterk. Er waren maar liefst 5 GM’s en 4 IM’s aanwezig. Daarnaast was er een assortiment aan WGM’s, FM’s, WIM’s, WFM’s en CM’s. Het leven werd ze zuur gemaakt door een groot aantal sterke jeugdspelers en snelschaakspecialisten.

En hoewel de grootmeesters favoriet waren, lieten ze al snel steekjes vallen. Zo verslikte Van den Doel zich in de derde ronde tegen Tobias Kabos en won Sjoerd Plukkel in de vierde ronde van Reinderman. Een ronde later hadden alleen Smeets en Ernst nog een score van honderd procent. Terwijl die de enige remise in de zesde ronde speelden verloor Reinderman van Dragan Skrobic. Voor Ernst was dat klaarblijkelijk pas het startschot want met een enorme spurt van 6 winstpartijen en 3 remises ging hij ervan door. Niemand kon dit tempo bijbenen en al één ronde voor het einde was duidelijk dat Ernst de titel zou winnen. Ongeslagen werd Ernst kampioen. Reinderman en Van den Doel wisten, mede door overwinningen op concurrent Smeets, nog wel gedeeld 2/3e te worden, maar dat was dan wel op twee volle punten afstand. De vierde prijs werd gedeeld door de IM’s Bosboom en Van Assendelft.

De 1e prijs bij de jeugd werd gewonnen door Hing Ting Lai die twee grootmeesters versloeg en met 10 punten een halfje meer had dan Tycho Dijkhuis.

Henk-Jan Visser, één van de drijvende krachten achter het toernooi, haalde 9,5 punten en was de meest succesvolle speler van de gastvereniging Caissa-Eenhoorn, maar, dat zul je dan net zien, daar was dan weer geen prijs voor.

Het toernooi verliep dankzij de perfecte organisatie bijna vlekkeloos. Er werd op strategische plekken bittergarnituur geserveerd en voor de jeugd waren er ook nog eens vers gebakken muffins. Voor 1 uur viel er weliswaar met name op de lagere borden nog wat gemor te horen (de tap ging pas open na 1en), maar dat was slechts een kleinigheid. Slechts een paar keer was de wedstrijdleider nodig en hij bleek goed op de hoogte van alle regeltjes. Een claim bij een wederzijds gevallen vlag – een jaarlijks terugkomend fenomeen bij het NHK- werd bijvoorbeeld in no time opgelost en remise verklaard.

Het enige echte minpuntje was misschien wel dat Jan Poland, ondanks de eerdere geruchten en toezeggingen op het web, niet aanwezig was. Maar ook zonder hem waren de deelnemers uiterst vechtlustig; het remisepercentage bedroeg uiteindelijk slechts 11 procent.

Het was veelzeggend dat aan het eind van de dag, na 15 rondes, veel deelnemers door bleven gaan totdat de zaal gesloten werd.

Op de website:

sfeerfilmpje en eindstanden

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.