Jan van Elburg overleden

Rotterdam, maandag 27 mei 2013

Mij bereikte het verdrietige bericht dat na een ziekbed van enkele maanden, Jan van Elburg op 79 jarige leeftijd op maandag 27 mei jl. is overleden. Jan genoot veel bekendheid in de Rotterdamse regio als sterke schaker. Bijna iedere week was hij deelnemer aan in het land georganiseerde (rapid-) schaaktoernooien.

Jan van Elburg was verder ook bekend door de tientallen jaren dat hij voorzitter was van de schaakvereniging Shell. Daar was hij een stuwende kracht bij de organisatie van simultaanseances tegen wereldtoppers, snelschaaktoernooien en zogenaamde interlokale schaakwedstijden tegen schakers van Shell locaties in Nederland.

Bij de fusie van de voormalige schaakverenigingen HVO en SHELL een aantal jaren terug, bedacht hij de nieuwe clubnaam CHESS: Combinatie HVO En Shell Schakers. Briljant bedacht gezien ook de betekenis van Chess in de Engelse betekenis van het woord.

Zijn initiatieven met propagandistische waarde voor de schaaksport zijn talrijk en hier zeker niet compleet. Twee activiteiten wil ik er nog uitlichten: het verzorgen van schaaklessen op basisscholen en met propagandamateriaal aanwezig zijn bij gemeentelijke activiteiten.

Als schaker was Jan bedreven in het eindspel en een uitgesproken vechtjas. Slecht staande partijen wist hij door deze kwaliteiten alsnog naar remise of winst te brengen. De laatste maanden werd steeds duidelijker dat de kansen op een volledig herstel, medisch gezien, geen goede prognose kende. Zijn conditie was sterk afgenomen door een zware hartoperatie vorig jaar en een gecompliceerde beenbreuk, opgelopen na een val. Toch bleef Jan lang gemotiveerd om ook dit eindspel tot een goed einde te brengen. Hij was nog niet klaar met het leven en vocht als een leeuw voor zijn levenskansen. Maar deze partij kende complicaties die een goed resultaat helaas niet mogelijk maakte.

De schaakwereld verliest een markante ambassadeur, maar het verlies van Jan treft vooral de meest dierbaren in zijn leven. Mijn deelneming gaat dan ook uit naar zijn echtgenote Bep, zoon Hans en zijn kleinkinderen.

De begrafenis van Jan van Elburg vindt plaats op maandag 3 juni, 13.45 uur, Uitvaartcentrum Holy, Olmendreef 160 te Vlaardingen. Het is de wens van de familie dat veel schakers Jan begeleiden op zijn laatste tocht.

Gerard Kastelein

schaakvriend van Jan gedurende ruim 47 jaar Lees meer….

1 Reactie

  1. Avatar
    Charles Kuijpers 28 mei 2013

    Ik kwam Jan jaren tegen in seniorentoernooien. Een bijzonder aardige man!

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.