Snelschaaktoernooi Zuilichem

Dick Schenkeveld wint snelschaaktoernooi Zuilichem

Het 17e van Noord Accountants snelschaakkampioenschap van de Bommelerwaard is traditioneel weer een groot succes geworden. De opkomst viel met 32 deelnemers ietwat tegen, maar er was veel concurrentie. Zowel in Utrecht als in Vught werden ook schaaktoernooien gespeeld en voorts waren er in de Bommelerwaard tal van andere activiteiten. Vorig jaar was de organisatie er nog in geslaagd om de gerenommeerde Russische grootmeester Kammeraat Smirnoff te contracteren, maar de crisis heeft ook de schaakwereld niet onberoerd gelaten, waardoor hij dit jaar niet kon worden ingevlogen.

Weliswaar werd in van Noord accountants een royale hoofdsponsor voor het toernooi gevonden, maar de eisen van Kammeraat Smirnoff gingen het budget ver te boven.

Geert van Herwijnen verrichtte namens van Noord de opening. Aan het bord van Jan Kwakernaak, die helemaal op de fiets uit Giessenburg was gekomen, deed hij ook de openingszet. De enige vrouwelijke deelnemer, Dewi Vermeulen uit Aalst was tevens ook de jongste van het gezelschap. Zij eindigde zeer verdienstelijk in groep 2.

Het toernooi eindigde in een daverende verrassing. Niet de gedoodverfde winnaar David Miedema uit Nijmegen, de enige internationaal meester in het gezelschap, maar Dick Schenkeveld uit Brakel, die het toernooi vorig jaar ook al wist te winnen, ging met de overwinning aan de haal. Dick haalde een 100 % score in de finale: 7 uit 7!

Elmer van Veenendaal, die vorig jaar met overmacht groep 2 had gewonnen, werd op gepaste afstand met 5 punten tweede, terwijl David Miedema een half puntje daarachter "slechts" derde werd gedeeld met Pim Ydo. Jan Kwakernaak werd vijfde en Nol Heinemans zesde.

Remco van Brakel en Kees van den Nieuwenhof van de organiserende vereniging speelden geen rol van betekenis voor wat betreft de eindzege. Zij werden met anderhalf en 1 punt zevende en achtste.

Groep 2 werd een prooi voor Wim van Oostrum. Hij is de enige speler die alle edities heeft meegedaan! Wim scoorde 6 uit 7. In de voorronde wist hij zowel van winnaar Dick Schenkeveld als van nummer twee Elmer van Veenendaal en nummer 3/4 Pim Ydo te winnen! Eric van Heusden werd op een vol punt tweede en daar weer een punt achter werd Bonnie Strik derde.

Groep drie leverde een gedeelde overwinning op voor Karel den Boer en Nico van Brakel met 6 uit 7. Gijs van Breukelen en Jan Willem Verhoeven werden gedeeld derde.

In groep 4 eindigden drie spelers gedeeld bovenaan met elk 6 uit 7. Het waren Paul van den Berg, Sven Schipper en Frans Deckers.

De prijsuitreiking werd gedaan door Rogier Mooiman namens de hoofdsponsor. De wedstrijdleiding was bij Maarten de Wit in zeer bekwame handen. Het toernooi werd mede mogelijk gemaakt door hoofdsponsor Van Noord Accountants en Belastingadviseurs, O.B. Gereedschapstaal, Rabobank Bommelerwaard Noord, Sachem Europe BV , allemaal uit Zaltbommel, Dorpshuisbeheer den Ham uit Zuilichem en Wendel Reklame uit Aalst. Zonder iemand tekort te willen doen verdient Wim van Riessen alle lof voor zijn niet aflatende inzet om dit toernooi mogelijk te maken en om de genoemde gulle gevers enthousiast te maken voor het toernooi.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.