‘Zelden zo blij met winst’ (bron AD)

Profschaker Erwin l’Ami revancheert zich sterk

WOERDEN * De overwinning in het Open NK Schaken betekende een opsteker én een enorme opluchting voor Erwin l’Ami. De 28-jarige Woerdenaar nam wraak op zichzelf voor zijn matige optreden tijdens de ‘gesloten’ nationale titelstrijd, drie weken geleden in Amsterdam.

,,Een heerlijke revanche inderdaad,” erkent de grootmeester. ,,Zelden ben ik zo blij geweest met een toernooioverwinning. Ik speelde lekker fris en heb daardoor ook weer een sprongetje kunnen maken. Mijn nieuwe ratingrecord was 2640, maar ik denk dat ik nog wel iets hoger moet kunnen komen. Het ziet ernaar uit dat ik iets geslepener en harder ben geworden. Dat uit zich in het goed omgaan met bijvoorbeeld de laatste ronden in een toernooi of, zoals in Dieren, met de druk van het ratingfavoriet zijn.”

L’Ami, vijfde op de nationale spelersranglijst, wint tegenwoordig meer toernooien dan voorheen. Tijdens het Open NK ging hij op basis van zijn rating als favoriet van start. Het leverde hem in de eerste ronde het eerste bord van het deelnemersveld op. Dat bord stond hij daarna niet meer af. Slechts drie remises in negen ronden leverden hem de fraaie score van 7,5 punt op. Geen enkele keer kwam hij in de problemen. Met veel duw- en trekwerk slaagde de Indiër Deep Sengupta erin tot dezelfde score te komen, maar de Nederlandse profschaker scoorde één weerstandpunt meer en werd daardoor toernooiwinnaar. De laatste wedstrijdronde, die zich vaak kenmerkt door een aantal vlotte remises, was een ware thriller. Sengupta moest het opnemen tegen Greenfeld, die tot op een half punt van de leiders was genaderd. Hij ging, als altijd, vol voor de winst en slaagde daar ook in. L’Ami kon tegen runner-up Akshat een fraai stukje eindspeltechniek laten zien en besliste de partij in zijn voordeel.

De zege leverde hem ook automatische plaatsing op voor het gesloten NK van volgend jaar. Op dat platform zal hij zich dan écht moeten revancheren, want in de recent gespeelde achtkamp finishte hij als zesde met 2,5 punt. Tegenover één winstpartij stonden drie nederlagen en dat is opmerkelijk voor L’Ami, die wereldwijd bekend staat om zijn taaie verzet. ,,Het is altijd lastig aan te geven waardoor het slecht ging, maar ik denk dat ritme een factor is. Na een periode van rust is het altijd wel even zoeken naar de goede vorm aan het bord, maar dat ik daar een heel toernooi voor nodig had is wel heel ongebruikelijk.”

In Dieren was het herstel overduidelijk. Precies op tijd, want L’Ami is nu begonnen aan het ‘zomercircuit’, zoals hij dat zelf noemt. Inmiddels speelt hij alweer in het sterke Hogeschool Zeelandtoernooi in Vlissingen, een evenement dat hij eerder – in 2006 – winnend afsloot. Na het BDO-toernooi in Haarlem (medio augustus) maakt de Woerdenaar zich op om op 7 september zijn vorig jaar veroverde titel bij het OK van Gouda te verdedigen. In oktober staat Hoogeveen in zijn agenda en een maand later is zijn rentree gepland in het Nederlandse team op het EK-landentoernooi.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.