ONJK tot in de allerlaatste ronde spannend

De strijd om het Open Nederlandse Kampioenschappen schaken voor de Jeugd (ONJK) bleef tot in de allerlaatste ronde spannend. In de Bornse sporthal ’t Wooldrik schaakten zaterdag ruim 250 jeugdschakers verdeeld over acht nationaliteiten nog één keer tegen elkaar. Er waren dan ook niet alleen Nederlandse winnaars, maar ook buitenlandse kampioenen te huldigen. De huldiging werd verricht door de heer P. ten Hoor van de Bestuurscommissie voor de lichamelijke opvoeding en sport (BLOS) in de gemeente Borne.

De prijswinnaars van 2013

In de A-groep (tot 20 jaar) speelde de top van het klassement onderling gelijk. Hierdoor behield Zyon Kollen zijn voorsprong en hij heeft zijn titel dus geprolongeerd. Op een gedeelde tweede plaats zijn Adriaan de Jongh en Ricardo Klepke geëindigd. Kevin Nguyen is vierde geworden, terwijl Casper Schoppen, Tobias Dreisler, Bent Schleipfenbauer en Daniël Zevenhuizen de vijfde plaats delen.

Maarten van Harten is, na vorig jaar de C-groep te hebben gewonnen, nu kampioen geworden in de B-groep (tot 16 jaar). Thomas Mollema werd tweede en Wessel Braggaar derde. De vierde plaats wordt gedeeld door David Jongste, Quinten Ramacker (Bel), Jasper Zwirs en Myron Roesink. Louise Beukema (Bel) heeft de titel gewonnen bij de meisjes.

In de C-groep (tot 14 jaar) was het uitermate spannend. Met nog één ronde te gaan waren er drie koplopers. Rolf Corstjens en Sourav Bhattarcharjee moesten tegen elkaar en speelden gelijk. Medekoploper Eelke de Boer speelde ook gelijk tegen Lena de Kraker, de kampioen bij de meisjes. Aangezien Max Warmerdam wel wist te winnen, kwam hij gelijk met de andere drie. Op basis van onderling resultaat is Eelke de Boer kampioen geworden. Bas de Feijter werd vijfde.

In de D-groep (tot 12 jaar) was Jasper Beukema (Bel) superieur. Hij heeft deze groep met de maximale score van13 uit 13 gewonnen. Sjoerd van Roon werd tweede, gevolgd door Olivier Verheyen (Bel). Op een gedeelde vierde plaats zijn Lars de Haas, Iris Schelleman en Derk Kouwenhoven geëindigd. Iris was natuurlijk ook kampioene bij de meisjes.

De EF-groep (tot 10 jaar) bleef tot de laatste ronde spannend. Uiteindelijk wist Nathaniel Faybish uit België de titel te veroveren. Hij werd op de voet gevolgd door Jonas Hilwerda. Siem van Dael werd derde en Lucas Nguyen vierde. De vijfde plaats werd gedeeld door Thijmen Bourgonjen, Rembrandt Bruil, Thijs Geelhoed en Gilian Honkoop. Alisha Warnaar was het beste meisje.

In de GH-groep (tot 8 jaar) werd Miguel Angel Garceran Wang uit Hong Kong kampioen. De tweede prijs werd gedeeld door Daniël Kutchoukov, Constantijn Beukema, Vanessa Wiemann, Luuk van Steenoven en Nils Neisingh. Vanessa Wiemann uit Duitsland was daarmee ook de beste van de meisjes.