Ook op tweede speeldag veel strijd

HWP’er Jaap de Jager en de Indische IM Khamparia Akshat zijn na twee ronden de enige spelers met de maximale score in het BDO Chess Tournament. Na opnieuw een strijdlustige ronde – de kortste partij duurde 45 zetten – gaan David Klein en Ali Bitalzadeh in het Premier Tournament aan kop na een onderlinge remise. Opvallend: vijf verliezers uit de openingsronde sloegen terug met een overwinning.

Jaap doet het beter dan in zijn BDO-partijen tegen Stewart Haslinger en Vaibhav Suri in de Premier-groep van 2011. De Engelsman zette toen voort met 6…, Pc6 waar Roger Meng het met 6…, b5 probeert, zoals ook Suri deed. Jaap reageert twee jaar later anders, maar niet per se beter. Roger komt prima te staan, maar met 23. Pb6-d5 gaat hij helemaal de mist in. De loper naar d3 of f5 lijken simpele en vooral betere mogelijkheden die het voordeel bij zwart houden.

Na de gespeelde paardzet kantelt de partij volledig. Roger lijkt dan nog een vesting te bouwen, maar Jaap schuift de partij uiteindelijk netjes uit.

De enige die Jaap bij kan houden is Khamparia Ashkat. Op zet 17 in een Kalashnikov moet wit, de jonge Justin Tan, toch lekker staan, maar als het op echt schaken aankomt blijkt de Indiƫr beter.

In de Challenger dus wel twee ongeslagen koplopers, in het Premiertoernooi slaan de verliezers terug en blijven de andere koplopers op remise steken.

Het is vandaag ook Holland-Deutschland 0-2. Daar krijgt dus even de hoop van twee ambitieuze mannen een knauw. Rasmus Svane geeft in een instructief eindspel Benjamin Bok een nul en Stephan Buchal ontnuchtert Rick Lahaye, zo deze al onder invloed was, door hem weg te offeren. Noemde ik Buchal schaaktoerist? Dat is dan toch liefkozend en beslist niet beledigend bedoeld.

Maar vooral de nederlaag van Benjamin is een hard gelag. Bij de Internationale Jeudkampioenschappen van Duitsland, nog geen half jaar geleden, hield Benjamin Rasmus nog op remise. Die jonkies moeten elkaar natuurlijk niet te veel in de wielen rijden voor een norm.Lees verder…

Foto: website organisatie

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.