BDO 2013 – 5e ronde: de tijd vliegt in het toernooi

Wanneer aan de boulevard van Scheveningen een portretschilder zijn werken tentoonstelt om toeristen te bewegen zich te laten portretteren, zijn het in stedelijk Gymnasium te Haarlem de opgezette dieren die het thema van kunst vormen. De Haagse delegatie herstelt zich enigszins en behaalt drie overwinningen en één gelijkspel.

Roger Meng en Rick Lahaye komen een Siciliaanse Najdorf overeen, waarbij wit vlot aan een pionnenopmars over de koningsvleugel begint. Zodra die opmars afgestopt is staat wit een pion achter. Roger heeft een pionnen meerderheid op de damevleugel, maar heeft geen pionnen op de koningsvleugel om het zwarte pionnenkoppel af te stoppen. Positioneel getouwtrek levert zwart na 63 zetten nog een pion op, waarna de rode loper naar de overkant uit kan voor promotie.

De witte formatie van Arthur Pijpers wordt in de partij tegen Justin Tan geconfronteerd met de draakvariant in het Siciliaans. Na 25 zetten wint Arthur een pion en is de zwarte stelling rijp voor de sloop.

In het BDO Open A wint Maarten van Zetten zijn derde partij van dit toernooi, maar nadert de koploper niet die na een remise op de dinsdag in deze ronde gewoon weer wint. Anna-Maja Kazarian boekt haar tweede winstpartij en Daniil Kolodkin doorbreekt een zware serie met een remise tegen Robert Freer.

In het BDO Open B loopt Peter Pilgrim vast op de witte formatie van Albert Dekker en staat nu een vol punt achter het leidende duo die het in de zesde ronde tegen elkaar zal opnemen.

Uitslagen, indeling en scoretabel

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.