Een vervelend probleempje…

“Die Dortmunder Staatsanwaltschaft hat die Ermittlungen gegen Bundesliga-Schachspieler Jens Kotainy aufgenommen. Der aus Hohenlimburg stammende Spieler wurde beim Sparkassen Chess-Meeting disqualifiziert. Er soll über sein Handy Informationen über Spielzüge des Schachcomputers Houdini empfangen haben.”

Het bovenstaande bericht vond ik op internet, de openingszin in een uitgave van de Westdeutsche Allgemeine Zeitung. In het open toernooi in Dortmund, waar Henk Noordhoek en ik eind juli / begin augustus acte de présence gaven deed ook de heer Kotainy mee. Tot de achtste ronde. Kort daarna waren alle uitslagen die hij in de eerste zeven ronden bij elkaar had gespeeld veranderd: van een nul voor zijn tegenstanders in een één. De toernooileiding had aanwijzingen dat de puntjes niet op eerlijke wijze tot stand waren gekomen. In Duitsland nemen ze dat terecht hoog op: de toernooileiding heeft aangifte gedaan van bedrog. Ik ben benieuwd hoe dit verdergaat. Het “bewijs” berust op indirecte aanwijzingen. Bij elkaar genomen kunnen die aanwijzingen een zo sterk vermoeden opleveren dat een rechter kan besluiten dat de aanklacht gegrond is. Het is echter lang niet zeker dat het zo zal gaan. Zal de rechter genoegen nemen met een verzameling sterke aanwijzingen, of wil hij ook weten op welke manier de heer Kotainy dit precies gedaan heeft?

De aangeklaagde speler zal hem [Lees de column van Manuel Nepveu]

1 Comment

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.