Dick de Graaf wint Eemlandtoernooi 2013

Het Eemlandtoernooi 2013 is gewonnen door Dick de Graaf. Na 6 punten uit zijn eerste 6 partijen hoefde hij in de slotronde niet eens meer in actie te komen om het toernooi te winnen. Hiermee neemt ‘de Kaaieman’ de titel weer over van Richard Vedder, die door andere verplichtingen verstek moest laten gaan.

Het Eemlandtoernooi is al jarenlang het voorbereidingstoernooi voor schakers uit Amersfoort en omstreken. Zeven serieuze ‘lange’ partijen zorgen ervoor dat de roest van de zomerstop al snel verdwenen is. Locatie is het denksportcentrum van En Passant in Bunschoten. Een groep schakers uit de regio en een pilsje voor een euro: het zijn de ingrediënten voor een toernooi dat zowel serieus als erg gezellig is.

Als je op voorhand naar de deelnemerslijst zou kijken, dan was er geen enkele reden om te twijfelen dat Dick de Graaf het toernooi zou gaan winnen. 200 ratingpunten meer dan de eerstvolgende concurrent, dat moet toch een eitje zijn? Maar Dick speelde ook met een handicap: zijn werk. Je kunt niet overdag met Visspecialist de Kaaieman op de markt vis verkopen, na terugkomst in Spakenburg de wagen schoonmaken en douchen (heel belangrijk!) en dan ook nog om 19:45 stipt achter het bord zitten. Meestal begon hij daarom met zo’n drie kwartier vertraging, wat hem de helft van zijn bedenktijd (anderhalf uur p.p.) kostte. Wel kwam er 30 seconden per zet bij, wat in langere partijen de tijdsproblemen enigszins beperkte. Deel twee van zijn handicap was dat hij de slotronde op zaterdagmiddag moest missen, wat hem op voorhand vast een 0 opleverde. Waarom hij dan überhaupt meedoet? "Om ritme op te doen en in vorm te komen voor het nieuwe seizoen."

De opdracht was dus duidelijk: zes keer winnen, zodat hij al vóór de zevende en laatste ronde zeker zou zijn van de titel. Dat gebeurde ook, maar niet op de manier die je zou verwachten. Zeker in de eerste ronden verschenen er vrij rustige, simpele stellingen op het bord, waarin je zonder al te veel tijd te gebruiken toch goede zetten kunt doen. En dat terwijl Dick normaal Lees verder…

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.