De drie gezusters

Onlangs logeerden wij in een hotel aan de Geschwister Schollstrasse in Remagen. Daar zag ik een mooi bruggetje in naar onze vakantie in Engeland. Om daar wat aantekeningen over te maken, pak ik een kladblaadje midden uit de stapel en tot mijn niet geringe verbazing staat daar op: “zaterdag 16 februari door Drie gezusters Groningen op maandag bijgewerkt”. Het blijkt een mislukte facebook print te zijn van de lokale omroep, een keer door mij als kladpapier meegenomen. Deze aaneenschakeling van toevalligheden kan toch niet anders beduiden dan dat van mij een column verwacht wordt over drie zusters. Bij deze!

Het etablissement “De drie gezusters” in Groningen was ooit het startpunt van een horeca imperium. De zeer succesvolle formule werd geleidelijk in vrijwel alle grote steden ingevoerd. Inmiddels weten we dat het succes niet alleen zat in het onderbrengen van verschillende variaties aan horecazaken onder één dak, maar vooral door het werken met plof pachters en het voorblijven van schuldeisers. Een kort bezoek aan Wikipedia leerde mij dat de naam geen historische was, wat ik had verwacht. Zelf had ik gedacht aan de drie zusters van Tsjechow of drie roemruchte Groningse zusjes uit een ver verleden, zo die er ooit waren. Maar neen, niets van dat alles, de naam was gekozen omdat de twee compagnons die er ooit begonnen, beiden drie zusters hadden.

Mijn ontoereikende Duitse woordenschat was niet alleen manifest bij het spreken met het hotelpersoneel, maar kwam ook onbarmhartig naar voren toen ik, ook in Wikipedia, de Geschwister Scholl ging opzoeken. Wat blijkt: Geschwister zijn geen zusters, maar broers en zusters!Lees verder…

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.