Vrijwilligerswerk in ruil voor zorg

Ouderen, zieken en gehandicapten kunnen vanaf 2015 worden geconfronteerd met het dringende verzoek van hun gemeente om in ruil voor zorg vrijwilligerswerk te verrichten.

Dat is onderdeel van het plan voor een inclusieve samenleving van PvdA-staatssecretaris Martin van Rijn.

Grote commotie in het land. Van Rijn ontkende direct. Ouderen en gehandicapten hoeven niet bang te zijn dat de gemeenten hen gaat dwingen vrijwilligerswerk te doen. "Ik ben voor een betrokken maatschappij, niet voor een voor-wat-hoort-wat-maatschappij. Dat is een belachelijk idee. Er wordt een hele rare karikatuur gemaakt van het wetsvoorstel."

De Volkskrant zal er niet wakker van liggen. Al geruime tijd laat deze krant met een zekere regelmaat ballonnetjes op om de discussie over de herinrichting van onze samenleving op gang te brengen. De ouderen werden al voor de eeuwwisseling onder vuur genomen; het offensief richt zich nu tegen de zorg in zijn geheel: laten we het eens hebben over de vraag hoe de productiviteit van de zorgbehoevenden kan worden vergroot.

Ondanks alle geruststellende woorden blijft onduidelijk wat Van Rijn wil. Hij heeft toch niet voor niets een verband gelegd tussen zorg krijgen en vrijwilligerswerk doen? Waarom wil hij juist zorgvragenden het dringende verzoek doen om vrijwilligerswerk te gaan verrichten? Of worden gezonde ouderen ook benaderd? En, pikant, waarom alleen de zorgvragenden die geen hoge eigen bijdrage kunnen betalen? Op deze manier wek je op z’n minst de indruk dat je een deel van de gegeven zorg wilt laten terugverdienen.Vrijwilligerswerk.

1 Reactie

  1. Avatar
    Lucas 07 oktober 2013

    Ik heb zo’n beetje iedere week wel met het opruimen van de borden en stukken op onze club. Is dat genoeg :D

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.