Nederlandse verrichtingen bij EK-clubteams (ronden 1 & 2)

In Rhodos, Griekenland is op 20 oktober het Europese Club Kampioenschap begonnen. Er doen drie Nederlandse teams mee, namelijk Nederlands Kampioen En Passant, Accres Apeldoorn en SV Voerendaal. Eén voor één zullen de clubs behandeld worden.

En Passant

De Nederlands Kampioen is als 21e (van de 52) team geplaatst, en had zodoende in ronde 1 een relatief makkelijke tegenstander. Een 4,5-1,5 overwinning tegen het veel lager geplaatste Istogu uit Kosovo valt dan ook tegen. Manuel Bosboom laat zich in een heel erg goede stelling verrassen, waardoor zijn tegenstander uit het niets een winnend toreneindspel overhoudt. Ook GM Friso Nijboer loopt averij op, na een lange partij houdt Friso alleen een paard over tegen een witte pion, wat uiteraard niet genoeg is voor een volledig punt.

Ronde twee is tegen het hele sterke Ugra uit Rusland. Met vijf spelers boven de 2650 lijkt er heel weinig in te zitten voor En Passant. Manuel Bosboom herpakt zich mooi op zijn mindere resultaat uit de eerste ronde en pakt een heel erg mooi halfje tegen Anton Korobov (2716). De partij had zelfs nog mooier kunnen eindigen, als Manuel de winst had gevonden in het onderstaande diagram.

Korobov, A.. – Bosboom, M..

Na de opening stond Korobov een tikkeltje beter, maar na de onvermijdelijke (je speelt tenslotte tegen Bosboom) chaos krijgt zwart ineens kansen. Manuel had hier groot voordeel kunnen behalen met

42…Te3! In plaats daarvan speelde Manuel 42…Dxd3?! waarna Korobov erg veel tegenspel over de h-lijn kreeg. 43. Th1 Pf4+ 44. Kg3 <met compensatie voor het geofferde materiaal> De partij ging verder met 44…Ph3 45. Dxh3 Dxd6+ 46. Kf2 Dd4+ 47. Kg3 Df4+ 48. Kf2 Dd4+ 49. Kg3 Te2 50. Dh7+ Kf8 51. Dh8+ Dxh8 52. Txh8+ Ke7 53. Tb8 Txa2 54. Txb7+ Ke6 55. Tb5 f6 56. Ta5 Ta1 57. Kg2= 1/2-1/2

Met deze zet wint Manuel het stuk. De pointe is dat wit niet over de h-lijn tegenspel krijgt, omdat de witte koning dan in erg veel problemen komt.

43. Th1 43. Pe1 verliest ook na 43…Pf4+! 44. Kh1 Dxd6-+ en de witte problemen zijn te groot om op te lossen.

43…Pf4+! 44. Pxf4 44. Kg3? faalt nu op 44…Txf3+! 45. Kxf3 Dxd3+ 46. Kf2 De2+ 47. Kg3 De3#

44…Db2+ 45. Kg3 gxf4+ 46. Kxf4 De5# 1/2-1/2

Ook Henk Vedder had een mooie remise tegen Aleksey Dreev (2679), Dreev speelde de Caro Kann waarna Henk snel het loperpaar veroverde. Er kwam een eindspel op bord waarbij Henk het loperpaar had, maar wel wat passiever stond. Toen alle lichte stukken geruild werden bleef er een toreneindspel over die Henk soepel naar remise speelde. Erg mooie resultaten in de tweede ronde, een 5-1 verlies tegen dit Russische team is totaal geen schande, dit belooft veel voor de volgende rondes.

Accres Apeldoorn

De nummer twee van Nederland, Accres Apeldoorn, is ook aanwezig in Rhodos en had in de eerste ronde een erg zware tegenstander in PGMB-Rostov. De Russische kanonnen hadden op bord 1 GM Baadur Jobava (2694) opgesteld, de beste man had de eer om tegen topscorer van de Meesterklasse van vorig jaar, GM Roeland Pruijssers, te mogen spelen. Roeland stond na een goede opening duidelijk beter, en leek minstens een half punt uit het vuur te slepen tegen de sterke tegenstander. In de onderstaande stelling kreeg Roeland de kans op nog meer dan een punt.

Pruijssers, R. – Jobava, B.

Qua materiaal staat het gelijk, maar wit heeft een hele sterke pion op g7 staan die bijna aan de overkant is. Als Roeland hier

31. Tb3!

gespeeld had, dan zou de winst voor het grijpen zijn geweest. Roeland ging echter verder met 31. Tdg3 , waarna de pion op g7 verloren gaat. De stelling blijft nogsteeds ietwat beter voor wit, maar het is duidelijk dat zwart niet veel problemen meer heeft.

31…Pg4 32. Lxg4

Het verschil met de partij zit hem in het feit dat zwart nu niet meer op g7 mag slaan.

32…fxg4 32…Txg7? verliest uiteraard op slag 33. Txb7++-

33. h5+-

en de pionnen kunnen niet meer worden tegengehouden.

0-1

Uiteindelijk ging de partij zelfs nog verloren, waarna het team van Roeland solidair was en een 0-6 verlies liet noteren. Het is natuurlijk erg moeilijk om te winnen van tegenstanders met een gemiddelde rating van ongeveer 330 punten meer.

Ronde 2 ging Accres gelukkig beter af, tegen het Duitse team van Solingen werd met duidelijke cijfers gewonnen. De tegenstanders speelden met twee IM’s en drie FM’s, maar door mooie punten van Roeland Pruijssers, Stefan Kuipers, Freddie van der Elburg en Martin van Dommelen werd er met 4,5-1,5 gewonnen.

Als Accres Apeldoorn zo doorgaat kunnen ze wellicht de subtop behalen, uit ronde 2 kan in ieder geval veel vertrouwen worden getankt. (Zie ook Stefan Kuipers’ update op het Accres Apeldoorn-blog.)

SV Voerendaal

Het laatste Nederlandse team dat meespeelt is SV Voerendaal. Voerendaal is als 44e geplaatst, en zal hoogstwaarschijnlijk niet voor de medailles spelen. In de eerste ronde is de tegenstander Kfar Saba uit Israël. FIDE-meester Patrick Driessens speelt op bord 1 een mooie remise tegen IM Danny Raznikov (2486). De overige partijen eindigen in een verlies en zodoende verliest Voerendaal met 0,5-5,5.

De tweede ronde is tegen Edinburgh Chess Club. Dit blijkt een gewaagde tegenstander waarbij er nipt met 2,5-3,5 verloren wordt. Erg jammer, een lichtpuntje was te zien in de partij van Bart van der Zwet, die het na een erg sterke partij mooi afmaakt met een schijnoffer.

White, A. – van der Zwet, B.

Zwart staat al enige tijd gewonnen, maar maakt het mooi af met

24…Dxe4! 0-1

Na het spannende verlies in de tweede ronde kan SV Voerendaal met opgeheven hoofd naar de volgende rondes kijken, die matchpunten komen vast wel!

Andere Nederlanders

Er zitten bij andere teams ook nog een aantal Nederlanders, waaronder bijvoorbeeld GM Anish Giri. Anish speelt bij het 1e geplaatste Azerbeidjaanse team SOCAR, waar hij op bord 5 speelt. Het moge duidelijk zijn dat wanneer een team de nummer 15 van de wereld op bord 5 heeft, dit team heel erg sterk is. In de eerste ronde wordt FM Kristian Tygstad (2216) in een eindspel weggespeeld. Hoewel materiaal gelijk was, was de pionstructuur van Anish veel beter en dat bleek uiteindelijk doorslaggevend. In ronde 2 speelde Anish tegen FM Philip Lindgren (2278), waar erg overtuigend van werd gewonnen.

Een ander team waarin veel Nederlanders spelen is Amay uit België. Vijf van de zes spelers zijn Nederlanders, namelijk IM Benjamin Bok, IM Twan Burg, IM Matthew Tan, FM Joris Broekmeulen en IM Christov Kleijn. In de eerste ronde waren er volledige punten voor Twan, Matthew en Christov – Benjamin en Joris verloren beiden een partij die niet verloren hoefde te worden. In de tweede ronde was de tegenstander Odlar Yurdu uit Azerbeidzjan. Jasper heeft een mooie remise te pakken tegen GM Rauf Mamedov (2641) en Christov een mooi punt tegen IM Zaur Mammadov (2426), maar de andere Nederlanders van Amay lopen tegen een 0 op.

De laatste Nederlanders zijn te vinden bij SK 47 Eynatten, ook uit België. Hier spelen GM Robin Swinkels en IM Martijn Dambacher. Robin Swinkels heeft het nog niet dit toernooi, hij staat op 0 uit 2. Martijn gaat echter beter, hij heeft de volledige 100 procent.

Alle fragmenten via de viewer:

Over Redactie

Schaaksite.nl is eind 2009 opgericht. Schaaksite.nl is een onafhankelijke en niet-commerciële Nederlandse website. Ons motto is: Schaaksite.nl is er vóór en dóór schaakliefhebbers. Iedereen die iets te melden heeft kan het (laten) publiceren op onze site.

2 Reacties

  1. Avatar
    Hendrikom 22 oktober 2013

    Goedemorgen/middag, bij Whiterose speelt ook nog Jan Willem van de Griendt! Die mis ik bij het onderste gedeelte. Groeten uit Rhodos!

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.