Nederlandse verrichtingen bij EK-clubteams (ronden 3, 4 & 5)

Voordat we gaan kijken naar de verrichtingen van alle Nederlanders in Rhodos, eerst een rectificatie. Bij het vorige verslag was Jan Willem van de Griendt vergeten. Jan Willem, mijn excuses! Jan Willem speelt voor White Rose uit Engeland en had in de eerste ronde een zware kluif aan IM Vladislav Kovalev. Met zwart kwam Jan Willem er nooit echt aan te pas. De tweede ronde ging gelukkig beter, William Hewitt werd door middel van een mooie truc verslagen.

En Passant

In ronde 3 was Sautron uit Frankrijk de tegenstander. Met hogere ratings op elk bord was een overwinning voor En Passant te verwachten. En zo geschiedde ook, Sautron werd met 5,5-0,5 verslagen. Onderstaand fragment is een voorbeeld van een mooie afwerking van Friso Nijboer, die de witspeler hardhandig mat zet.

Tripoteau, Nicolas – Nijboer, Friso

In al een erg goede stelling maakt Friso het mooi af.

24…Lc5+ 25. Kh1

Een zet als 25. Ld4 is ook niet voldoende. 25…Txd4! 26. Pxd4 Lxd4+ 27. Txd4 Txf1+ 28. Kxf1 Df6+! en zwart staat totaal gewonnen.

25…Pg3+! 26. hxg3 Th5+

Opgegeven. De pointe is dat wit mat loopt na 26…Th5+ 27. Ph2 Txh2+ 28. Kxh2 Th4+! 29. gxh4 Dxh4#

0-1

Ronde 4 was voor En Passant een erg spannende strijd. De Nederlands Kampioen speelde tegen het als 11e geplaatste Peristeri uit Griekenland. Hoewel Peristeri over het geheel gezien een hogere rating heeft, wint En Passant toch met een nipte 2,5-3,5. Vijf remises en één heel knap punt van IM Manuel Bosboom tegen GM Stelios Halkias (2568) zorgden hiervoor.

Na deze erg goede overwinning moest En Passant tegen een nog sterker team, namelijk PGMB-Rostov. Deze mannen uit Rusland hebben al Accres Apeldoorn gepakt, en konden ook En Passant aan dit lijstje toevoegen. Het moet gezegd worden dat En Passant tot op zekere hoogte mee kon spelen met de sterke Russen, in de breedte bleek PGMB-Rostov toch net wat sterker te zijn. Een 2-4 verlies is zeker niet onverdienstelijk, waarbij IM Manuel Bosboom weer een GM-scalp te pakken had. Deze keer was GM Sergei Azarov (2623) aan de beurt. Manuel heeft zich na een jammerlijke eerste ronde heel erg sterk herpakt door 2,5 uit 3 te scoren tegen een gemiddelde rating van boven de 2600!

Bosboom, Manuel – Azarov, Sergei

Nadat Manuel eerder zetherhaling uit de weg is gegaan, wint hij nu materiaal met de volgende zet.

41. Txe7! Txe7 42. Ta8

En de zwarte dame gaat verloren.

42…Dxa8 43. Lxa8

Uiteindelijk tikt Manuel deze betere, maar moeilijke, stelling erg soepel uit.

1-0

En Passant doet het erg goed tot dusver. In de subtop eindigen lijkt zeker geen onmogelijke taak meer!

Accres Apeldoorn

Minsk was de tegenstander voor Accres Apeldoorn in ronde 3. Dit werd een erg vervelende aangelegenheid voor de Apeldoornse mannen. Het team had weinig in te brengen en verloor met 0,5-5,5. Alleen Martin van Dommelen scoorde een half punt tegen Aleksandr Kocheev (2388), een goed resultaat in een ronde om verder te vergeten.

Gelukkig herpakte Accres Apeldoorn zich mooi in de hierop volgende ronde. Tegen Jetsmark uit Denemarken werd met een nette 4,5-1,5 gewonnen. Jetsmark was niet op volledige oorlogssterkte, maar desalniettemin een goed resultaat. IM Merijn van Delft scoorde een mooi punt in een chaotische Siciliaan, terwijl de punten van IM Stefan Kuipers en Martin van Dommelen ook beide uit vermakelijke partijen kwamen.

In de vijfde ronde was het Italiaanse A.S.I. Bologna de tegenstander van Accres Apeldoorn. Dit team is in de breedte erg sterk en de uiteindelijke 3-3 uitslag was dan ook erg mooi. GM Roeland Pruijssers liet zijn klasse zien tegen GM Krasimir Rusev (2556) door met een gewaagde paardmanoeuvre een pion te snoepen. Hierna leek de partij vrij soepel de kant van Roeland op te gaan.

Ook IM Stefan Kuipers won een soepele partij van IM Marco Codenotti (2374). Stefan offerde eerst een pion en won daarna een erg strakke partij.

Codenotti, Marco – Kuipers, Stefan

Wit gaat in deze stelling in de fout.

26. bxc4? 26. b4!? om de loper van het goede veld c5 weg te houden was wellicht een betere zet geweest.

26…Df5!

Deze zet zal de witspeler wel gemist hebben. Het paard op h3 komt enigszins in de problemen.

27. Df3 27. Dg3 was een ander idee, waarbij de pionstructuur van wit intact blijft. Het probleem is dat de zwarte stukken nu ineens om de hoek komen kijken. Bijvoorbeeld: 27…dxc4 28. Tac1 Td3! 29. Dh2 g4 30. Pf4 g3-+

27…Dxf3 28. gxf3 dxc4

En na deze afwikkelingen won Stefan het betere eindspel gemakkelijk.

0-1

SV Voerendaal

Voerendaal mocht in ronde 3 spelen tegen Adare uit Ierland. De match werd een kleine afstraffing voor SV Voerendaal, aangezien zij met 1,5-4,5 verloren. Marcel Winkels pakte een volledig punt, terwijl Dr. Dragos Ciornei een remise kon snoepen tegen de Ieren.

In ronde 4 herpakte Voerendaal zich gelukkig, door van het Duitse Muelheim Nord 1931 met dezelfde cijfers te winnen. Het Nederlands-Duitse onderonsje werd met duidelijke cijfers gewonnen. Een mooi punt in deze partij werd gemaakt door FM Patrick Driessens, die een pionoffer van zijn Duitse tegenstander aannam en niet meer teruggaf.

Nachbar, Benjamin – Driessens, Patrick

Wit staat al minder, maar gaat met de volgende zet gruwelijk in de fout. Patrick straft dit mooi af.

37. T1h2? 37. Te1 was benodigd, om na 37…f4+ 38. Kxg4 te kunnen spelen.

37…f4+! 38. exf4 38. Kxg4? verliest nu een toren wegens 38…Le2+

38…gxf4+ 39. Kg2 e3 40. Te5 exf2

Wit gaf in deze stelling maar op, de pionnen van zwart lopen veel te hard om tegen te houden.

0-1

Expik Kosova was de tegenstander in ronde 5. Deze tegenstanders bleken net te sterk te zijn en na een spannende strijd werd er nipt met 2,5-3,5 verloren. Expik Kosova was op de eerste 2 borden net iets daadkrachtiger dan Voerendaal, waardoor die partijen beide in het nadeel van de Nederlanders beslist werden.

Andere Nederlanders

Het gerucht gaat dat de bril van GM Anish Giri stuk is gegaan. Dit kan wellicht de reden zijn waarom Anish niet is opgesteld in ronde 3. Voor ronde 4 zal Anish weer een vervangende bril hebben gevonden, hij speelde namelijk weer mee. Anish won ook deze ronde overtuigend van IM Jean-Baptiste Mullon (2445). Ronde 5 was er sprake van het eerste (halve)puntverlies voor Anish, hij kon het toreneindspel met een pion meer jammer genoeg niet omzetten tot winst.

De Nederlanders die spelen bij Amay hadden in ronde 3 allemaal gewonnen. Voor IM Benjamin Bok was dit zijn eerste punt van het toernooi. Ronde 4 scoorden de vijf mannen ook weer goed, er werd in totaal 4 uit 5 gehaald tegen de Italianen van Bologna. In ronde 5 won IM Matthew Tan een mooie partij van GM Vitaly Teterev (2506). IM Christov Kleijn heeft een mooie score van 4/5 bij elkaar gesprokkeld, IM Twan Burg en FM Jasper Broekmeulen doen het met 3,5/5 en 2,5/5 ook niet onverdienstelijk.

Het toernooi van GM Robin Swinkels moet nog een beetje op gang komen. In ronde 3 wist Robin weer niet te winnen, waarna hij mocht uitzitten in ronde 4. Ook in ronde 5 werd er niet gewonnen door Robin, hij zal dan ook niet tevreden zijn met zijn toernooi tot nu toe. Martijn Dambacher speelt net als Robin voor SK 47 Eynatten. In de laatste drie ronden werd 1,5/3 behaald door Martijn.

Jan Willem van de Griendt speelt bij White Rose en hij doet het met een score van 3,5/5 erg goed. In de derde ronde pakte Jan Willem het halve punt tegen IM Ilja Zaragatski, waarna hij in de twee ronden daarna beide keren tot winst kwam. Het laatste punt werd op de onderstaande manier gewonnen.

Macqueen, Calum – Van de Griendt, Jan Willem

Jan Willem staat al erg goed en maakt het op een mooie manier af.

30…Lxe4! 31. Txe4

31. Pxd2 zal het idee van de witspeler zijn geweest, maar dit faalt op het mooie 31…Txd2 32. Txe4 Td1+ 33. Te1 Txe1+ 34. Txe1 Pc3! De pion zal nu altijd promoveren.

31…Td1+ 32. Te1 Txc1 32…Txc1 33. Txc1 Td1+ is uiteraard helemaal gewonnen voor zwart.

0-1

Alle partijen of fragmenten via de viewer:

Over Redactie

Schaaksite.nl is eind 2009 opgericht. Schaaksite.nl is een onafhankelijke en niet-commerciële Nederlandse website. Ons motto is: Schaaksite.nl is er vóór en dóór schaakliefhebbers. Iedereen die iets te melden heeft kan het (laten) publiceren op onze site.

1 Reactie

  1. Avatar
    Hendrikom 26 oktober 2013

    Als Jan Willem vandaag minstens een WIM tegenover zich krijgt, heeft hij denk ik een IM-norm, misschien al wel bij verlies, maar hij moet dacht ik nog een titelhouder. Manuel heeft aan remise genoeg voor GM-norm, ik heb helaas een GM te weinig gehad, anders had ik ook aan remise genoeg.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.