Schaakavonturen in Leuven

Deze zomer ben ik voor mijn studie naar Leuven getrokken en dit weekend was het dan zover: mijn eerste schaaktoernooi in België. Het Open Leuven is een open toernooi over zeven rondes volgens het Zwitsers systeem. Iedere speler heeft twee uur voor de eerste 40 zetten, gevolgd door nog eens 15 minuten per persoon na de tijdcontrole. Met 105 deelnemers waaronder negen titelhouders beloofde het een uitdagend toernooi te worden.

De eerste ronde begon vrijdagavond om half acht, en de indeling gaf aanleiding tot voorzichtig optimisme. Ik had wit tegen Peter Taverniers en diens rating van 1712 maakte dat ik mezelf als favoriet beschouwde. In het Boedapestgambiet ging zwart al snel de fout in, en ik had de kans om het meteen af te maken. In plaats daarvan won ik een pion, maar zwarts stukken kwamen actief te staan. Urenlang probeerde ik mijn pion te verzilveren, maar mijn tegenstander bood taai verzet. Om half één ’s nachts hadden we uiteindelijk nog ieder een koning over en werd de vrede getekend.

Een wat teleurstellend begin, zeker omdat ik meerdere winsten had gemist. Gelukkig had ik nog zes partijen voor de boeg, te beginnen met twee op zaterdag. De eerste partij speelde ik tegen Stein Dewitte, een medestudent met een rating van iets meer dan 1500. Met zwart haalde ik in een Tarrasch makkelijk gelijk spel, maar Stein deed niets geks en zijn stelling had geen zwaktes. Mijn geïsoleerde d-pion was wel zwak, maar in wits pogingen om die te veroveren veronachtzaamde hij zijn koningsvleugel. Mijn paard kwam op f3 te staan en toen mijn tegenstander een tussenschaakje miste was het uit.Lees meer…

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.