Erik van den Doel wint 8e Kreeft Consultancy Toernooi

BENNEKOM _ De Nederlandse grootmeester Erik van den Doel heeft het achtste Kreeft Consultancy BSV Schaaktoernooi in Bennekom gewonnen. Hij scoorde in zeven partijen zes punten en bleef ongeslagen. De van oorsprong Russische grootmeester Vladimir Epichine presteerde exact hetzelfde, maar scoorde echter één weerstandspunt minder. Daardoor moest hij de toernooiwinst aan de Nederlander laten.

Van der Doel is al jarenlang één van de toppers in het Bennekomse schaaktoernooi. Hij won in 2011 het evenement eveneens ongeslagen. Eerder, in 2006, werd Van den Doel met IM Ekrem Cekro gedeelde winnaar. De in Leiden wonende 34-jarige grootmeester is prof en speelt voor eersteklasser Charlois Europoort. Van den Doel werd op zestienjarige leeftijd internationaal meester en was drie jaar later al grootmeester. Hij werd in 2001 gedeeld eerste in het NK, maar verloor echter de barrage met Loek van Wely. Ook maakte Van den Doel deel uit van het Nederlandse team dat in 2005 Europees kampioen werd. Vanwege die prestatie is hij lid van verdienste van de KNSB.

In denksportcentrum De Commanderij, waar de Bennekomse Schaakvereniging BSV het toernooi organiseerde, traden niet minder dan 83 deelnemers aan. Naast Erik van den Doel (rating 2553) en Vladimir Epichine (rating 2555), waren de Belgische grootmeester Alexandre Dgebuadze (rating 2521) en zijn Duitse collega Andrei Orlov (2511) van de partij. Twee internationale meesters completeerden de top, namelijk de in België wonende Michael Zaitsev en de Nederlander Sander van Eijk. Regionaal kon Veenendaler Stefan Bekker bogen op de hoogste rating (2263). En er waren jeugdige talenten present, zoals Tycho Dijkhuis (15) uit Utrecht en Dimitrios Loutragotis (11) uit Wijchen.

Veel schaaksfeer kon, na een wat stroeve opening door een niet werkende printer, worden geproefd bij het 8e Kreeft Consultancy BSV Schaaktoernooi. De schade in het tijdschema werd in de loop van de dag rechtgetrokken. Fel werd bij tijd en wijle gestreden tijdens de partijen met een bedenktijd van 18 minuten per speler en een toevoeging van 5 seconden per zet. Dat laatste werkte vooral in de tijdnood, waarin bij een gewonnen stand de verliezende partij niet de tegenstander door de klok kan jagen. Wedstrijdleider Huub Blom hoefde slechts één keer in te grijpen. Dus was het met recht een heel fijne schaakdag.

Het duurde even voordat er wat tekening in de strijd kwam. Achttien spelers kwamen uit de eerste ronde met winst en na de tweede ronde stonden van de 38 deelnemers in groep A nog acht spelers op honderd procent. Van de toppers verspeelde alleen Andrey Orlov een halfje. Omdat telkens spelers met gelijke punten elkaar ontmoetten, sneuvelde de één na de ander ongeslagen speler. Na de derde ronde stonden als enigen Alexandre Dgebuadze, Erik van den Doel en Vladimir Epichine op drie punten. Sander van Eijk, oud-Edenaar en spelend voor Wageningen, verloor een punt door verlies tegen Epichine.

In de vierde ronde werden niet echt klappen uitgedeeld. De hele top speelde remise, waarbij die van Alexander Izrailev tegen Dgebuadze het meeste opviel. En dat gaf de anderen de kans om er bij te komen. Dat lukte onder meer Bekker, Tom Bus, Dijkhuis en Van Eijk. Zij wonnen hun duel. En het werd spannender en spannender. Dus werd er In de vijfde ronde wel gehakt en vielen er spaanders. Epichine won van Orlov en die kon zijn aspiraties op een laag pitje zetten. Omdat Dgebuadze en Van der Doel (elk ook 3,5 punten) remiseerden, kwam Epichine alleen op kop en schoof verder het veld ineen. Want, Zaitsev, van Dijk, Izrailev, Bus en Van Eijk wonnen. Dat betekende zes man op een half punt achter de koploper.

Er werd met scherp geschoten in de zesde ronde. Epichine ontsnapte aan verlies tegen Bus. De voor Voerendaal spelende Eindhovenaar stond stukken beter, maar ging in tijdnood met remise akkoord. Van den Doel (goede winst op Zaitsev), Van Eijk (heel fraaie zege op Dgebuadze) en Izrailev (zege op Hotze Tette Hofstra) profiteerden. Op kop schoof het veld in elkaar. Vier spelers stonden op vijf punten en Bus had een halfje minder. Dat beloofde spektakel in de slotronde.

En het vuurwerk kwam. Van der Doel toonde zich tegen Van Eijk een ware grootmeester. De speler van Wageningen moest een stuk geven en werd in het eindspel weggetikt. De Leidenaar kon de gedeelde eerste plaats niet meer ontgaan. Epichine liet tegen Izrailev zien, dat hij niet voor niets al voor dag en dauw naar Bennekom was gekomen. De Russische grootmeester won en kwam ook op zes punten. Omdat Van der Doel één weerstandspunt meer had, werd hij eerste. De geldprijs werd uiteraard wel met Epichine gedeeld. Zaitsev, Izrailev, Dgebuadze en Van Eijk deelden met een punt minder de derde prijs. Van de regionale toppers eindigde Stefan Bekker met 4,5 punten als vijftiende. Anne Paul Taal (14e), Jan van Pijkeren (15e), Erik van den Dikkenberg (16e), Hotze Tette Hofstra (17e) en Jeroen Franssen (18e) op vier punten. De ratingprijzen gingen naar Anne Paul Taal en Ruud Verhoef, beiden uit Arnhem.

Groep B werd sterk gewonnen door de elfjarige Apeldoorner Mick van Randtwijk. Hij had van de dertig spelers niet de hoogste rating, maar stelde in de slotronde via een remise wel de winst veilig. Carlos Preuter (Arnhem) en koploper tot dat moment verloor, waardoor beide spelers op 5,5 punten uitkwamen. Ook Eric-Jan Morren (Geleen) eindigde op dat puntenaantal. Dus werden de geldprijzen gedeeld en werd Van Randtwijk op weerstandspunten eerste. Preuter en Van Randtwijk wonnen ook de ratingprijs.

Oscar Mercan Cano (ASV) zegevierde met 5,5 punten nipt in groep C. Hij bleef Jan Arts en Klaas van Meijeren (oud-Bennekommer) een half punt voor. Gerhard Bakker en Ko Kooman deelden met 4,5 punten de vierde plaats. De ratingprijzen waren voor Jelle Bottema (Veenendaal) en Ko Kooman.

Uitslagen: zie www.bennekomsesv.nl

Over Redactie

Schaaksite.nl is eind 2009 opgericht. Schaaksite.nl is een onafhankelijke en niet-commerciële Nederlandse website. Ons motto is: Schaaksite.nl is er vóór en dóór schaakliefhebbers. Iedereen die iets te melden heeft kan het (laten) publiceren op onze site.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.