Eminences grises

Het programma van het Groninger schaakfestival is dit jaar mooier dan ooit. Er is een behoorlijk bezette open hoofdgroep en er zijn diverse toernooien voor de amateurs. Daarnaast wordt er veel voor de jeugd georganiseerd: een schaakchallenge, een Grand Prixtoernooi, het Raindropschaakkampioenschap voor basisscholen en een oefenmatch tussen grootmeester Jan Werle en de Nederlandse jeugdkampioen Nick Maatman. De Groningers bouwen een traditie op van oefenmatches voor schaaktalenten uit het Noorden. Jorden van Foreest heeft het al eens opgenomen tegen Hans Ree en John van der Wiel en Anna Maja Kazarian tegen Martine Middelveld. Eerder had Robin van Kampen Jan Timman het vuur na aan de schenen mogen leggen. Het is niet erg om als schaker in het Noorden te wonen!

Dit jaar zijn Timman en Karpov de eregasten van het festival. Zij spelen vier partijen in het Groninger Museum. Schaken in musea is tegenwoordig erg trendy. De organisatie heeft een druk programma voor hen opgesteld. Als ze klaar zijn met hun match gaan ze simultaans geven. Voor Karpov is de statige Fraeylemaborg in Slochteren gereserveerd. Hoewel de kans op aardschokken groot is, zal tout Groningen acte de présence geven. De simultaan van Timman vindt plaats in het Sportcentrum en is blijkbaar bedoeld voor het gewone volk. Lees de column van Ruurd Kunnen

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.