27e Open Prometheus Kampioenschap – 1e ronde: geen verrassingen in Groep A

In Denksportcentrum Sebastiaansbrug is donderdag 9 januari de 27e editie van het Open Prometheus Kampioenschap van start gegaan. De zevenrondige strijd draait tevens om Het Bronzen Paard, een bokaal die uitgereikt wordt aan de Kampioen van Delft.

In de groep A is er door zestien schakers gestreden, terwijl een drietal bye-ers zich in de tweede ronde meldde. De B-groep nam in de eerste ronde vijftien borden in beslag, terwijl daar nog een kwartet aan deelnemers aan toegevoegd werden die tijdens eerste ronde absent waren.

Enkele reakties

Derk Dekker had zich vluchtig op een confrontatie met zijn collega Lars Vistisen voorbereid. De pest is dat je door late aan- of afmeldingen nooit zeker weet wie je in de eerste ronde zult treffen en met welke kleur. Maar Lars ging met wit zowaar precies voor een door Derk thuis bekeken variant van het Schots (Derk week af van de variant waarin hij al zo vaak door Lars in vluggertjes was afgeslacht), wat resulteerde in een klein voordeeltje voor zwart, zowel op het bord als op de klok. Lars ging voor een radicale poging om uit de problemen te komen, die objectief niet de beste was, maar na een paar onnauwkeurige zetten van zwart werd wits creatieve spel beloond.

Bert Berritsma schrijft: „Ik speelde het gesloten Siciliaans en kwam een gezonde pion voor. Daarna blunderde Jan een stuk weg en was de winst niet moeilijk meer.”

René Weerts schrijft: „Mijn eerste partij van de OPK was een cadeautje, mijn tegenstander Jan Nienhuis was er niet helemaal bij omdat hij een drukke dag had gehad. Nadat hij een pion weggaf zonder compensatie moest hij al snel het hoofd buigen en opgeven. Ik speelde weer de moderne verdediging en Jan begon gelijk met de aanval, helaas iets te snel. Toch weet Jan wel eens te winnen van spelers van mijn rating. Dat moesten twee vrienden van mij ondervinden bij het Haags weekendtoernooi. In ieder geval was het voor mij een goed begin.”

Auke de Vries schrijft: „Ik speelde in de eerste ronde met zwart tegen Rens ter Veen . Hij opende met b4, waar ik helemaal niet in thuis ben. Ik heb op de damevleugel een wederzijds volledig gesloten blokkerende pionnenstelling bereikt. Ik alles op de witte en hij alles op de zwarte velden. In het vervolg zag ik een combinatie die me een vrije pluspion op d 4 opleverde met aansluiting. In het eindspel was dus zijn koning gebonden. Die van mij echter ook, omdat hij op de koningsvleugel twee verbonden pionnen kreeg. Ik was echter te ambiteus en heb ten onrechte op winst gespeeld. Daardoor is mij een remise tegen een speler met meer dan 200 elo-punten meer aan de neus voorbij gegaan. Balen dus!”

verslag en reacties | uitslagen en standen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.