Geen veulens in Andijk

De deelnemers aan het West-Fries kampioenschap hebben in het Andijker dorpshuis Centrum wel eens geschaakt in de speelzaal van Schaaklust en in de gymzaal, maar deze keer zitten ze in de feestzaal. Toeval? Het is tachtig jaar geleden dat de eerste editie werd gehouden, ook in Andijk. Dat moet worden gevierd.

Daarom hebben de organisatoren Nico Weel en Co Buysman een kleine verrassing voor de spelers in petto. De jarige trakteert op een consumptiebon waarop ‘WFK schaken 1934-2014’ staat alsmede een volle bierpul. Het is niet verplicht om gele rakkers te bestellen. Frisdrank of een goed glas wijn mag ook.

Het 62e kampioenschap – er is een tijd geweest dat het evenement eens in de twee jaar plaatshad – staat op het punt van beginnen. In het gezelschap van zestien vertegenwoordigers van de verenigingen Aartswoud (Hoogwoud), Attaqueer (Nibbixwoud), Caïssa-Eenhoorn (Hoorn), Degoschalm (Venhuizen/Westwoud), De Groene Zes (Bovenkarspel), KTV (Enkhuizen), De Pionier (Abbekerk), Schaaklust (Andijk) en Torenhoog (Hoogkarspel) zitten twee debutanten: Gerard Beerepoot en Carlo Oud.

Gerard Beerepoot schaakt bij Attaqueer, waar ze twee spelers hebben die Gerard Beerepoot heten. De WFK-ganger gaat als ‘witte’ Gerard door het schaakleven. ,,Het is nu meer grijze Gerard’’, lacht hij, als we hem vragen of hij de ‘witte’ of de ‘zwarte’ is.

Aanvankelijk had het evenement een bescheiden opzet en was iedere West-Friese schaakclub met één speler present. In de jaren tachtig werd dat verdubbeld, maar de kleinere clubs konden vaak slechts één schaker van een redelijk niveau afvaardigen. Tegenwoordig hebben de grote verenigingen een derde deelnemer, waardoor het aantal van zestien spelers gehaald wordt.

Een speciaal woord van welkom op deze maandagavond 3 februari is er voor Rob Bijpost die zijn rentree in het selecte gezelschap maakt. Hij is eigenlijk verantwoordelijk voor de West-Friese verjaardag. In diezelfde jaren tachtig dook de Aartswoud-speler de archieven in om informatie te verzamelen voor het jubileumboek van zijn vereniging die in 1987 het 50-jarig bestaan heeft gevierd. Op de krantenpagina’s kwam hij niet alleen berichten tegen over zijn club, maar ook over andere clubs en over evenementen. Er werd steeds gedacht dat het West-Fries schaakkampioenschap in 1936 van start was gegaan. Rob Bijpost ontdekte aankondigingen en verslagen van de eerste titelstrijd, in 1934. En daar drinken we deze maandagavond een borrel op.

Ook bij dat eerste West-Fries kampioenschap is Schaaklust de gastheer. De vereniging houdt op tweede paasdag 1934 (2 april) een vierkampentoernooi dat 36 deelnemers trekt. Ze spelen in negen groepen, van de hoofd- tot en met derde klasse. Voor de hoofdklassers is de West-Friese titel de inzet van hun strijd. West-Friesland telt dan drie schaakclubs. Caïssa vaardigt Piet Velzeboer af, KTV zet Sietse Sietses in en de organiserende vereniging is van de partij met Jacob Vriend. De vierde man is eigenlijk een ‘halve’ West-Fries: Dirk Appel uit Alkmaar. Zijn schoonfamilie komt uit Enkhuizen en dat is wellicht de reden van zijn deelname. De vader van de Dirk Appel die in 2006 en 2007 Nederlands schaakkampioen in de categorie 90+ werd, houdt zijn drie concurrenten achter zich en wordt in de werkplaats van smid Minne van Heezen – de oude gereformeerde kerk – gekroond tot eerste West-Friese kampioen.

Prijswinnaar in de tweede klasse B is H. van der Holst. Hij legt beslag op de tweede plaats. Van der Holst is een Andijker die in schakend Nederland bekendheid geniet door zijn probleemcomposities. Een van zijn stellingen is opgenomen in de ‘Wij presenteren’-serie van Hans Böhm en Yochanan Afek. In het recent verschenen vierde deel staat de loper centraal. Op pagina 122 is het tweede probleem van de hand van de West-Friese schaker. Een zwarte loper dreigt mat in één te geven, maar wit is aan zet. Tot tweemaal toe laat Van der Holst een pion tot paard promoveren om voor de loper belangrijke velden te ontnemen. ‘Loper tegen pasgeboren veulens’ is dan ook de titel van het betreffende hoofdstuk.

Veulens zijn er niet op deze avond in Andijk. Naast de ingang van de feestzaal hangen wel zes schilderijen met paarden erop en in menig van de zeven partijen – Lukas Boots-Lourens van Veelen is uitgesteld vanwege tragische familie-omstandigheden bij de zwartspeler – spelen ze een belangrijke rol. Bijvoorbeeld bij titelverdediger Peter Holscher. Tegen Fred Avis heeft hij zojuist een centrumpion veroverd, maar de open d-lijn biedt kansen voor de Hoornse dame. De Zwaagse paarden dekken evenwel de belangrijkste velden af en worden niet veel later bij de beslissende aanval ingeschakeld.

Na afloop van hun partij is er in het café van het dorpshuis voldoende ruimte om te analyseren. Peter Holscher informeert aan de bar naar deelname aan de pubquiz die volgende week in het etablissement wordt gehouden. De quizmaster stelt daarin vragen op allerlei gebied: politiek, muziek, cultuur, sport. Zo blijkt dat de kennis van de regerend West-Fries kampioen niet ophoudt bij het schaakspel.

Uitslagen eerste ronde:

Wilko van der Gracht (Aartswoud, 2016)-Peter van der Schee (De Groene Zes, 1877) 1-0

Fred Avis (Caïssa-Eenhoorn, 1810)-Peter Holscher (Aartswoud, 2012) 0-1

Ronald Ritsema (Caïssa-Eenhoorn, 1993)-Rik Slaman (Torenhoog, 1765) ½-½

Rob Bijpost (Aartswoud, 1750)-Jaap Gorter (Schaaklust, 1956) ½-½

Jasper Seelemeijer (Aartswoud, 1949)-Andrew Weltevreden (De Groene Zes, 1699) 1-0

Lukas Boots (De Pionier, 1682)-Lourens van Veelen (KTV, 1903) uitgesteld

Piet Reus (Schaaklust, 1898)-Gerard Beerepoot (Attaqueer, 1526) ½-½

Carlo Oud (Degoschalm, 1554)-Bas Dudink (Caïssa-Eenhoorn, 1880) 0-1

De tweede ronde is op 20 februari in Bovenkarspel, met De Groene Zes als gastvereniging.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.