Hoe zit het met het denken?

De tweede ronde van het West-Fries kampioenschap, op 20 februari, speelt zich in een Sotsji-temperatuur af. In de grote zaal van het Vereenigingsgebouw in Bovenkarspel is het wat frisjes, omdat de verwarming niet werkt. Er is de afgelopen tijd veel energie gestoken in een verbouwing die bijna is afgerond.

In de zaal met de bar staan vier biljarttafels, waarop in een aangename temperatuur vele caramboles worden gemaakt. Voor de leden van thuisclub De Groene Zes staat, in de eigen speelzaal, een avond met rapidpartijen op het programma. En wij, de zestien deelnemers van het WFK, kunnen ongestoord onze zetten doen. Na een paar uur worden we getrakteerd op bitterballen. Die lijken nog lekkerder te smaken dan gebruikelijk.

Tussen twee partijen door – de vrijdagse tegen Lukas Boots en de donderdagse tegen Piet Reus – lees ik de wekelijkse column van René Diekstra in het Noordhollands Dagblad. Op maandag 17 februari vraagt de psycholoog en hoogleraar zich af of wij, de mensen, nog wel in vooruitgang moeten geloven. Heeft de ontwikkeling in muziek, kunst, literatuur zijn hoogtepunt bereikt? In het verlengde daarvan schrijft hij: ,,Hoe zit het met het denken?’’

En die zin zet mij weer aan het denken. Het alledaagse leven staat in het teken van de Olympische Winterspelen, waar in veel disciplines topsport wordt bedreven. Nederland is in het schaatsen oppermachtig, met een record aantal medailles als resultaat. De hegemonie wordt aangetoond door de tien kilometer, waarop de ene na de andere buitenlandse concurrent zich heeft afgemeld. Afschaffen dat eentonige en saaie onderdeel, zo is de strekking van de daaropvolgende discussie.

In de sportwereld wordt lang niet altijd goed nagedacht en is kortzichtigheid vaak troef. Stoppen met de 10.000 meter, omdat Oranje domineert? Dan kunnen we ook stoppen met het Champions League-voetbal, omdat de beker toch wel naar een Spaanse of Italiaanse club gaat. Dan kunnen we ook stoppen met de korte afstanden in de atletiek (een prooi voor atleten uit Jamaica) en met de lange afstanden (altijd gewonnen door Kenianen en Ethiopiërs.

Het internationale schaken werd ooit gedomineerd door topspelers uit de Sovjet Unie. Geen seconde hebben de schakers in andere landen eraan gedacht om te stoppen. En wat is er daarna gebeurd? Nederland leverde topspelers (Jan Timman), India (Viswanathan Anand), Bulgarije (Veselin Topalov) en veel andere landen ook; de huidige wereldkampioen komt uit Noorwegen.

We blijven dichter bij huis. Arie Karreman heeft tien keer het West-Fries kampioenschap gewonnen. Er is nooit overwogen om dan maar te stoppen. Na zijn laatste titel, in 1986, greep Dimitri Reinderman de macht en de volgende 26 edities leverden zestien verschillende winnaars op. In alfabetische volgorde: Rob Bijpost, Ron Deen, Jeroen Edeling, Jaap Gorter, Wilko van der Gracht, Adri Haakman, Nico Hauwert, Marc Helder, Rob van den Heuvel, Peter Holscher, Peter van der Schee, Willem Meyles, Wouter Waagmeester, Peter van Waert, Joost Wempe en Ton Wessels. Veel regionale topspelers en hier en daar een outsider. Sensationale winnaars en sensationele evenementen. Hoe vaak zal het gebeuren dat je op een zevenrondig toernooi met vijf punten ongedeeld op de eerste plaats kan eindigen zoals in 2012? Gelukkig zijn we nooit gestopt en kan de organisatie het 80-jarig bestaan van het West-Fries kampioenschap vieren.

Na twee ronden is Peter Holscher de enige met een score van honderd procent. Aan de bar van het Vereenigingsgebouw vertelt de titelverdediger over een uitermate gezellige verjaardag; Peter is zeventig geworden. Op de dag van die tweede ronde viert Willem van Hanegem zijn zeventigste verjaardag en krijgt als cadeau een in het Feyenoord-stadion naar hem genoemde tribune. Jammer dat schaakzalen zo laag zijn. Daar past geen Peter Holscher-tribune in.

Uitslagen tweede ronde:

Bas Dudink (1865)-Wilko van der Gracht (2001) ½-½

Peter Holscher (1978)-Jasper Seelemeijer (1955) 1-0

Gerard Beerepoot (1632)-Ronald Ritsema (2053) 0-1

Jaap Gorter (1979)-Lukas Boots (1680) 1-0

Co Buysman (1640)-Piet Reus (1930) 0-1

Rik Slaman (1748)-Rob Bijpost (1746) ½-½

Andrew Weltevreden (1627)-Fred Avis (1892) ½-½

Peter van der Schee (1879)-Carlo Oud (1563) 1-0

Stand aan kop:

1. Peter Holscher 2

2. Ronald Ritsema, Wilko van der Gracht, Jaap Gorter, Piet Reus en Bas Dudink 1½

De derde ronde is op 13 maart in Abbekerk (gastvereniging De Pionier).

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.