Schaakjournalistiek online

De Volkskrant had bijna haar wekelijkse dam- en bridgerubriek afgeschaft wegens te weinig belangstelling. Na protesten van dammende en bridgende Volkskrantlezers is dat plannetje niet doorgegaan, maar de damrubriek blijft wankelen aan de rand van de afgrond. De schaakrubriek loopt geen gevaar. Nog niet.

Als jeugdspeler kocht ik op de zaterdagochtend een aantal kranten om de schaakrubriek en één keer is het voorgekomen dat ik ’s middags een nieuwtje kon toepassen dat ik die ochtend had gelezen. De jeugd van tegenwoordig hoeft niet meer te wachten tot de krant uitkomt. Op internet zien ze alle nieuwtjes direct. Voor mindere fanatiekelingen, huis- en clubschakers, hebben de schaakrubrieken in de dagbladen veel meer nut. Ligterink haakt in de Volkskrant altijd aan bij de actualiteit. De namen van de topspelers komen regelmatig terug, zodat zij voor de geïnteresseerde leek geen onbekenden meer zijn als zij in Wijk aan Zee spelen.

Als de actualiteit er aanleiding toe geeft, duikt Ligterink graag de schaakgeschiedenis in, waardoor de namen van Euwe, Donner en al die andere grootheden niet vergeten worden. De rubriek wordt nooit saai. De stukjes gaan vergezeld van partijen met mooie combinaties waarop de schaakliefhebbers het hele weekeinde kunnen puzzelen als zij het cryptogram op de pagina ernaast hebben opgelost.

Knap werk. Vakmanschap.

Dat kan helaas niet altijd gezegd worden van de internetuitzendingen van het TaTaSteel-toernooi. Het is internationaal gebruik geworden dat de partijen in de grote toernooien op internet rechtstreeks worden toegelicht en becommentarieerd door deskundigenLees de column van Ruurd Kunnen

5 Reacties

 1. Avatar
  Paardensprong 09 maart 2014

  Het is goed dat er in de kranten tenminste nog nieuws over het schaken aangeboden, op tv komen we helaas niet meer.

 2. Avatar
  JRV 09 maart 2014

  Smaken verschillen, ik vond Ten Geuzendam toen helemaal niks. Van l’Ami en Ris heb ik wel genoten.

 3. Avatar
  brabo 10 maart 2014

  Vandaag heb ik het gevoel dat de schaakjournalistiek vooral real time gebeurt (en online). De kosten blijven relatief laag en de lezers krijgen onmiddellijk de resultaten + beoordelingen. Een krant hinkt met dit model hopeloos achterop.

  Er is nog steeds interesse voor meer diepgaande journalistiek maar ik zie geen commercieel model. Serieuze research kost vele uren tijd en die krijg je financieel nooit deftig vergoed. Werken met vrijwilligers (of tegen symbolische vergoedingen) is wellicht het maximaal haalbare. In elk geval ben ik blij dat we via Schaaksite geregeld gratis artikeltjes te lezen krijgen die wat dieper gaan dan de oppervlakkige real time journalistiek.

 4. Avatar
  Kees Schrijvers 10 maart 2014

  via Schaaksite geregeld gratis artikeltjes te lezen krijgen die wat dieper gaan

  a. het is de vraag hoe lang de artikeltjes gratis blijven

  b. "wat dieper gaan"?

 5. Avatar
  brabo 10 maart 2014

  a. het is de vraag hoe lang de artikeltjes gratis blijven

  Profs zoals Reinderman, Giri, … schrijven hier artikeltjes. Ik kan mij goed voorstellen dat ze dit niet gratis doen. Ik ben erg blij dat het gratis is voor de lezer maar ik kan begrijpen dat dit op lange termijn onhoudbaar is.

  b. "wat dieper gaan"?

  Iedereen kan vandaag wat foto’s nemen, een engine laten draaien en de beoordelingen met variantjes overnemen in een artikeltje. Dit heeft zeker zijn nut maar is kwalitatief niets bijzonder. Met dieper gaan, bedoel ik bijvoorbeeld een eindspel in detail bespreken, een opening bekijken met historische voorbeelden, een verhaal vertellen, uitweiden over reglementen,…

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.