SO Rotterdam doet goede zaken middels een verdiende overwinning

Behalve de plaatsen 1 en 10 is er geen zekerheid in deze competitie. Dit heeft natuurlijk zijn sportieve charmes, er zijn geen zekerheden, maar is ook nagelbijtend spannend. In dit kader was deze wedstrijd dan ook de zoveelste vierpunter. Ook ditmaal waren de Rotterdammers aan de goede zijde van de score en werd een forse stap gezet om voor de meesterklasse behouden te blijven. Maar er volgen nog drie ronden en de onzekerheid blijft aanwezig.

Het leven bestaat dikwijls uit toevalligheden of was het toch al voorbestemd? Een aantal voorbeelden t.a.v. deze wedstrijd. Frans Cuijpers en Erik Hoeksema ontmoeten elkaar op het perron van NS station Rotterdam-Alexander. Dat kwam goed uit voor Erik, want zo kwam hij samen met Frans al lopend zonder problemen bij de speellocatie. En wat blijkt even later, zij spelen tegen elkaar aan het vierde bord. Johan Quist en Michael Riemens zien elkaar voor de wedstrijd. En wat blijkt, zij hebben elkaar 31 jaar geleden tijdens het jeugdkampioenschap leren kennen en halen oude tijden op. Even later komen zij tegen elkaar te zitten aan het negende bord!

Ook tijdens de wedstrijd gebeurde aan twee borden een toevalligheid. Milan Mostertman stond al duidelijk beter tegen Robby Kevlishvily. Milan dacht de partij snel naar zich toe te trekken middels de zet 31. Lxg6. Maar beide spelers overzagen dat dit een blunder was, want na … Pxg6 32. Tc4 volgt winnend Pe5. In de partij Martin Martens tegen Amir Nicolai werd de zwartspeler volkomen overspeeld, met een kwaliteit en 2 pionnen voor leek het beslist. De concentratie van de witspeler was even weg en hij produceerde de slechte zet 33. Lc7. Ook hier overzagen beide spelers de voortzetting Ld4+ en wit heeft na gedwongen Kh2 (op Kf1 volgt zelfs Pg3 en mat!) volgt Txb2 met een vervelende penning. Gelukkig werden tenslotte beide partijen gewonnen door de spelers die daar ook aanspraak op konden maken.

Er waren slechts twee remises en een van deze remises was ook het eerste resultaat. Rini Kuijf en Bonno Pel kwamen tot remise zonder al te veel spanning. Daarna regende het uitslagen vlak voor en na de eerste tijdcontrole. Verrassend waren die uitslagen echter niet, want in de uren vooraf maakte het verloop van de partijen dit al duidelijk. Voor de Rotterdammers was het prettig dat tenminste 4 partijen al op winst stonden.

Bart Michiels scoorde een goede overwinning op Jan Werle. In de Dc2 Nimzo-Indisch werd lange tijd de theorie gevolgd, maar Jan gebruikte daar veel tijd voor. Wit stond prettig en met de thematische opstoot e4 opende hij de stelling.

De transactie even later op e4 kostte zwart twee stukken tegen een toren en een verloren stelling. Jan Willem probeerde tegen Jasper Geurink het initiatief te verkrijgen. Maar de witspeler kende de finesses van deze variant beter dan zwart en opende op het juiste moment de stelling en won op slimme wijze een zwarte pion op b5. Daarna probeerde zwart de zaak nog te forceren, maar na Dxe6 was het feitelijk al beslist. Martin Martens won “overtuigend” van Amir Nicolai, zwart werd strategisch overspeeld en verloor al spoedig na de opening een belangrijke pion op d5 en even later een kwaliteit op a8. Daarna werd de zaak vlotjes afgewikkeld door wit.

Milan Mostertman won verdiend van Robby Kevlishvili. Na de opening kwamen de zwarte stukken niet tot goede velden en wit volgde de bekende Siciliaanse patronen welke kenmerkend zijn in deze variant. Nadat zwart een pion had verloren en na een algemene afruil, kwamen de witte dame en toren beslissend de zwarte koningsvleugel binnen. Inmiddels werd de tweede remise van de middag gescoord door Frans Cuijpers en Erik Hoeksema. Hier ging een harde strijd aan vooraf. Frans opende de zwarte koningsstelling middels de opstoot f5, posteerde een mooi paard op d5 en verdubbelde zijn torens op de g-lijn. Maar zwart zat natuurlijk ook niet stil, activeerde zijn torens en lopers als voldoende compensatie. Daarna volgde een afwikkeling ingeluid door de opmars f4 en f3 welke leidde tot een remisestelling. Het volgende Rotterdamse punt kwam door een overwinning van Johan Quist op Michael Riemens. In het middenspel speelden de zwarte stukken veel actiever dan de witte collega’s. Via subtiele zetten wist zwart twee pionnen te winnen en kort daarna de partij.

Bruno Carlier won van Nico Karsdorp voornamelijk omdat het krachtsverschil tussen beide spelers initieel te groot was. Al spoedig was de pionstructuur beter van wit en zijn stukken stonden op de goede velden. Hoewel zwart het lange tijd goed volhield, verloor hij een pion. Het resterende toreneindspel werd door Bruno professioneel uitgespeeld. Het laatste Rotterdamse winstpunt kwam van Michiel Besseling door te winnen van Henk Pompstra. Al direct na de opening kreeg de witspeler een groot ruimtelijk overwicht, hetgeen resulteerde in veel druk op de zwarte stelling. Materiaalverlies kon dan ook niet uitblijven en de ene na de andere pion moest door zwart ingeleverd worden. Toen tenslotte de witte b-pion opstoomde naar b7 was het pleit beslecht.

De laatste partij was een fraaie overwinning van Sipke Ernst op Vitaly Kunin. Na een hoop theorie resulteerde dit in een stelling welke voor wit prettige perspectieven had. Dit kwam bovenal doordat zijn pionstructuur aanzienlijk beter was dan de zwarte. Nadat men uiteindelijk beland was in een toreneindspel ging dit beslissend meewegen en de witte d-pion kon doorstoten naar promotie.

Bord SO Rotterdam Groninger Combinatie Uitslag
1. Vitaly Kunin Sipke Ernst 0 1
2. Bart Michiels Jan Werle 1 0
3. Jan Willem v.d. Griendt Jasper Geurink 0 1
4. Frans Cuijpers Erik Hoeksema ½ ½
5. Rini Kuijf Bonno Pel ½ ½
6. Martin Martens Amir Nicolai 1 0
7. Robby Kevlishvili Milan Mostertman 0 1
8. Bruno Carlier Nico Karsdorp 1 0
9. Johan Quist Michael Riemens 1 0
10. Michiel Besseling Henk Pompstra 1 0
Totaal 6 4

1 Reactie

  1. Avatar
    Hendrikom 09 maart 2014

    Van die jeugdkampioenschappen begin jaren ’80 werden fraaie toernooiboeken samengesteld. Jammer dat vele namen helaas verdwenen zijn, maar gelukkig blijven er ook nog!

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.