Anand favoriet voor eindzege

In het Siberische Khanty-Mansiysk vindt momenteel het kandidatentoernooi van de Fide plaats. Er zijn acht spelers die mogen bepalen wie de uitdager wordt van wereldkampioen Magnus Carlsen.

De rustdag is een mooi moment voor een tussentijdse evaluatie. Na negen rondes staat Anand fier aan de leiding met een punt voorsprong op Aronian en 1,5 op Kramnik, Mamedyarov en Karjakin. Laten we eens kijken naar de stand:

Bij gelijk eindigen wordt er eerst gekeken naar het onderlinge resultaat. Dit zie je in de kolom Res.

Anand heeft weliswaar een beter onderling resultaat ten opzichte van Aronian, maar tegen Kramnik en Karjakin kan hij op dit punt mogelijk nog onderdoen. Anand treft beide heren met zwart, in ronde 11 en ronde 13. Ik verwacht dat deze heren alles uit de kast gaan halen om te proberen Anand pootje te lichten.

Resterend programma Anand:

10. Mamedyarov (w)

11. Kramnik (z)

12. Andreikin (w)

13. Karjakin (z)

14. Svidler (w)

Anand heeft in mijn ogen nu twee verschillende strategie├źn.

1. Zo solide mogelijk proberen spelen, in elke partij op remise aansturen, energie besparen, en op het moment dat niemand het verwacht misschien weer toeslaan.

2. Vol gas geven in zijn witpartijen, zich realiserende dat de zwartpartijen een stuk lastiger kunnen worden.

Ik denk dat Anand vast blijft houden aan zijn toernooistrategie en toch meer naar 1. neigt. Tegenstanders als Mamedyarov nemen zelf wel risico!

1 Comment

  1. Avatar
    wimw maart 24, 2014

    Ja, dat had echt niemand verwacht dat Anand na negen ronden met drie overwinningen en zes remises nog ongeslagen zou zijn, terwijl alle andere spelers al minstens twee keer verloren hebben.

    Zijn solide spel loont zeker en ik denk ook niet dat hij zijn strategie gaat veranderen.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.