KNSB ontmoet KNSB

Schaken en schaatsen gaan in de vijfde ronde van het West-Fries kampioenschap hand in hand. De deelnemers zijn te gast bij Attaqueer uit Nibbixwoud dat zijn speelavonden in ijsclubkantine ’t Sluisven heeft.

Tussen twee ramen hangt een foto van een verlichte ijsbaan. Met een prachtige ijsvloer. IJsclub Nibbixwoud is op 22 december 1907 opgericht en het 100-jarig bestaan werd gevierd met onder anderen een receptie op de voorlaatste zaterdag van 2007. Die winter is niet de boeken ingegaan als een spectaculaire, maar voor de Nibbikker schaatsliefhebbers wel. Want slechts één dag gedurende die vier, vijf koudere maanden werd de 400-meterbaan opengesteld en dat was op de jubileumdag. ’s Avonds tijdens de receptie ging menig spreker in op die toevalstreffer. De ochtend na het feest trad de dooi dermate snel in, dat het toen al niet meer verantwoord was de schaatsen onder te binden.

Hoog aan de korte muur van de kantine hangt een prachtig geschilderd drieluik van een winters tafereel. Een van de cadeaus die de eeuweling toen heeft gekregen. Een schaker kan niet urenlang met zijn hoofd gebogen de plus- en minpunten van de stelling beoordelen en af en toe kijkt hij op. Bij Attaqueer biedt dat een plezierige aanblik. Schaatsende kinderen, schaatsende volwassenen, het amusante kunstwerk heeft een mooie plaats gekeken.

Attaqueer is ook de club van het BMW-toernooi. Niet gesponsord door een bekend automerk, maar bekend om de boerenkool met worst. Inderdaad, winterkost.

Al vele edities komen schakers van heinde en verre om op een zaterdagmiddag eerst enkele rondjes rapid te spelen om rond de klok van half zes van de maaltijd te genieten. De schaakborden op de tafels maken plaats voor de etensborden die groot genoeg zijn voor een paar scheppen boerenkool, een kuiltje voor de jus en er bovenop een halve rookworst. Een uurtje later wordt er weer verder gerapidschaakt. In 1996 doet ook Piet Reus uit Andijk, nu in de race om de West-Friese titel, mee. De routinier van de club Schaaklust zegt de organisatie toe een deel van zijn land beschikbaar te stellen om er boerenkoolplantjes te laten groeien. Ze krijgt de struiken dan gratis voor het volgende toernooi.

Op de eerste vrijdag van april is het boerenkoolseizoen ten einde, maar op deze avond met West-Friese spelers valt er wel wat te eten. In de gezellige kantine staan schaaltjes met pistache-, cashew- en borrelnootjes klaar. De veertien WFK-gangers zitten tegenover de bar, tien leden van de gastvereniging spelen in het gedeelte achter de bar hun partijen uit de clubcompetitie die drie onderdelen telt. Halverwege de maand worden steeds 5-minutenpartijen gespeeld, de laatste vrijdag van de maand is de rapidavond en op de overige dagen staat het klassieke schaak op het programma.

Attaqueer is een van de kleinere verenigingen in West-Friesland, maar wel een met een bepaalde reputatie. De club is in 1974 opgericht. Het 5-jarig bestaan wordt in september 1979 gevierd met een levend schaakspel. Moeders van de jongste leden zijn maanden in de weer geweest om kostuums voor hun kinderen te maken. De jeugd neemt plaats op een schaakbord, waarop Max Euwe en de burgemeester van Wognum (toen een zelfstandige gemeente; het dorp Wognum was de vestigingsplaats van Attaqueer) een partij spelen. De oud-wereldkampioen heeft in die tijd een volle agenda.

Op Attaqueers jubileumdag landt hij op Schiphol en wordt door de organisatie opgehaald. Zonder nachtrust begint de Amsterdamse grootmeester aan de partij. Onder prachtige weersomstandigheden begeleidt Max Euwe de kinderen zelf naar de velden waarop ze moeten staan. Zijn honorarium mag worden gestort in het fonds dat zijn naam draagt.

Attaqueer is ook de club van het vrouwentoernooi dat in de jaren tachtig op de kalender staat. Op 31 maart 1990 trekt de viering van het tweede lustrum liefst 81 deelneemsters. Er is een speciale eregroep, waarin Sylvia de Vries uit Wormer wint voor Erika Belle, Käty van der Mije-Nicolau en Jessica Harmsen.

De laatste jaren is het wat rustiger bij Attaqueer. Een aantal seizoenen ontbreekt een Attaqueer-deelnemer op het West-Fries kampioenschap en de vereniging ontvangt het reizende schaakcircus niet meer. Voor het eerst sinds vrijdag 13 februari 2009 wordt er West-Fries geschaakt in Nibbixwoud en ook de aanwezigheid van Gerard Beerepoot, als vertegenwoordiger van de club, valt op. Hij heeft de laagste rating, maar staat na vijf ronden met twee punten keurig in de middenmoot.

Schaatsen en schaken. Net als in Sotsji draait het in Nibbixwoud uit op een secondenspel. Koploper Peter Holscher raakt tegen concurrent Piet Reus een licht stuk achter. Wordt in hun partij de basis gelegd voor de gouden medaille van het West-Frieskampioenschap? Peter biedt echter geweldige tegenstand. In verloren positie tilt hij de eindspeltechniek naar een hoger niveau. Nog net voor de honderdste zet en met vijf tellen op de klok bereikt hij voor de derde keer dezelfde stelling. Aristiek schaatsen noemen we kunstschaatsen, dit is artistiek schaken. Kunstschaken.

Uitslagen vijfde ronde:

Piet Reus (1930)-Peter Holscher (1978) ½-½

Peter van der Schee (1879)-Bas Dudink (1865) ½-½

Ronald Ritsema (2053)-Jaap Gorter (1979) ½-½

Lukas Boots (1680)-Jasper Seelemeijer (1955) 0-1

Rik Slaman (1748)-Fred Avis (1892) ½-½

Gerard Beerepoot (1632)-Co Buysman (1640) ½-½

Rob Bijpost (1746)-Carlo Oud (1563) ½-½

Stand aan kop: 1. Peter Holscher 4, 2. Piet Reus en Bas Dudink 3½, 4. Peter van der Schee, Ronald Ritsema, Jaap Gorter en Jasper Seelemeijer 3.

De zesde en voorlaatste ronde is op dinsdag 15 april in Hoorn (bij Caïssa-Eenhoorn).

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.