HMC Calder grijpt naast de beker

HMC Calder is er niet in geslaagd om voor de vierde keer in het nieuwe millennium de beker te winnen. In de halve finale werd tegen SISSA ruim gewonnen, net als eigenlijk in alle voorrondes. In de finale bleek Paul Keres echter te sterk. Dankzij een uitgekookt variantje tegen de Ponziani zette Peter Lombaers zowel Jeroen Bosch als HMC Calder al vrij snel met de rug tegen de muur. Terwijl zowel David Miedema als ik een betere stelling om zeep hielpen, deed Jasper er alles aan om een positioneel voordeeltje uit te breiden. Toen er weinig tijd meer over was en er gewonnen moest worden, deed Jasper nog een ultieme winstpoging, maar tegenstander Xander Wemmers was erg handig en counterde het eindspel in no-time naar zich toe.

Paul Keres had dit toernooi al meerdere malen bewezen erg handig te zijn met weinig tijd; meerdere matches werden beslist na snelschaken. Ook in de halve finale werd het tij gekeerd in tijdnood.

SISSA tegen HMC Calder

Paul Keres – DSC Delft

Matthieu Freeke had DSC Delft op 1-0 gezet door met zwart mooi te winnen van Hugo ten Hertog, terwijl Peter Lombaers de stand gelijk trok door het g4 van Ted Barendse in het Spaans dodelijk te counteren.

Demre Kerigan bouwde een enorm sterke aanval op tegen Lisa Hortensius. Deze verdedigde hardnekkig en Demre beet zich toch stuk. Uiteindelijk werd de koning van Lisa met een magneetcombinatie naar het midden van het bord gelokt, waarop ze groot materiaalverlies leed. Achteraf bleek dat er twee gouden mogelijkheden waren voor Lisa:

Kerigan-Hortensius

Ook Xander Wemmers moest diep gaan om van Gert Legemaat te winnen. Gert leverde een goede partij af maar liet de winst glippen in een dubbeltoreneindspel. Het keerpunt was op zet 52.

Het was er nog lang gezellig..

Legemaat-Wemmers

Gert besloot hier een toren af te ruilen met 1.Th8+, maar het eindspel bleek verraderlijk lastig en Xander won door zijn toren te offeren voor de b-pion en door te lopen met zijn verbonden vrijpionnen in het centrum. Met 1.Txf7! had Gert een belangrijke pion mee kunnen pakken, waarbij de witte torens gevaarlijk zouden zijn voor de zwarte koning en de zwarte e-pion goed onder controle zouden kunnen houden, terwijl de witte koning een sterk blok vormt met de verbonden vrijpionnen op de damevleugel.

Het tijdnoodsduel tussen Wemmers en Legemaat

Hierdoor won Paul Keres dus met 3-1 van DSC Delft.

De bekerfinale was goed georganiseerd met een lekkere lunch en live-commentaar voor het publiek.

HMC Calder – SISSA

HMC Calder had ondertussen al met 3,5-0,5 van SISSA gewonnen. Jeroen Bosch leverde een strakke positionele partij af. In de Najdorf werd tegenstander Frits Rietman geen enkele kans gegeven om tegenspel te creëren.

Bosch-Rietman

In deze stelling heeft Jeroen de touwtjes al aardig in handen en zou de druk kunnen vergroten door Rf3, Rg3 of g4 te spelen. Frits doet een laatste poging om uit te breken, maar dit loopt slecht af: 1..e5 2.dxe6 Pxe6 3.Pxe6 Txe6 4.Txe6 fxe6 5.Df6 en de dame komt dodelijk binnen. Na 5..Kh7 6.Txe6 Te8 7.Dxg6+ was het meteen afgelopen.

David Miedema die natgeregend op de fiets iets later aan de partij begon, won met een voor hem kenmerkende manier van het spelen van de Winawer, terwijl ik zelf enkele offers moest overleven tegen Erik-Jan Hummel. Het eerste pionoffer was erg sterk, maar na een minder vervolg kon het initiatief alleen behouden worden met verdere offers. Terwijl Jasper en Jorden elkaar neutraliseerden, werd de eindstand op 3,5-0,5 gezet.

Een natte David Miedema

In de overlevingsmodus.

De finale

Na een vlotte en lekkere lunch begon de finale.

Het leidende trio

HMC Calder – Paul Keres

Door de recente bekersuccessen ging HMC Calder met veel vertrouwen de finale in. Zowel Jasper als Jeroen toverden de Ponziani op het bord: 1.e4 e5 2.Pf3 Pc6 3.c3. Peter Lombaers had hier nog wel wat leuks tegen klaarliggen..

Bosch-Lombaers

1. e4 e5 2. Pf3 Pc6 3. c3 Pf6 4. d4 Pxe4 5. d5 Lc5!?

Een stukoffer waar zwart duidelijk veel compensatie voor krijgt. De witte koning blijft in het midden en de toren op h1 overleeft het vaak niet.

6. dxc6 Lxf2+ 7. Ke2 Lb6

Deze zet is in geen enkel boekje van de Ponziani terug te vinden. Toch heeft zwart het al enkele keren met succes toegepast, waaronder in Broekmeulen – Nieto, in de match tussen zusterverenigingen Amay en Borgerhout in 2010. HMC Calder had dus beter kunnen weten!

8. Dd5 Pf2 9. Dxe5+

9. cxb7 Lxb7 10. Dxb7 Pxh1 Was de voortzetting van Jasper in 2010. Uiteindelijk bleek zwart met zijn pionnenmassa, veilige koning en aanvalskansen toch veel beter te staan.

9…Kf8!

De dames moeten uiteraard op het bord gehouden worden, met zo’n kwetsbare witte koning. Houdini heeft inmiddels ook al een voorkeur voor zwart.

10. Tg1 dxc6 11. Le3 Pg4 12. Lc5+ Kg8 13. Dd4 De8+

De witte koning is in gevaar

14. Kd2?

Jeroen had nog de beste verdediging gevonden, maar de koning staat niet goed op d2. Met 14.Kd1! had wit zijn paard op kunnen tussenplaatsen op d2. 14. Kd1! Bf5 15. Nbd2 Rd8 16. Bxb6 Rxd4 17. Bxd4 Wit heeft een handjevol stukken voor de dame en ik durf niet in te schatten wei er nu beter staat.

14…Lf5 15. Ld3 Lxd3 16. Te1! Dd8!

Dwingt een eindspel met twee pionnen meer af. Jeroen kwam nog behoorlijk terug, maar uiteindelijk had Peter toch een overwicht op de damevleugel en sloot de partij in stijl af door zijn pionnenvierkant op de damevleugel tot het eind intact te houden.

HMC Calder moest dit keer genoegen nemen met de 2de plek

Kerigan-Miedema

David Miedema bereikte een geweldige stelling met zwart tegen Demre Kerigan. Wat moet zwart doen in onderstaande stelling?

Het eindspel was spannend maar het werd een correcte remise.

Broekmeulen-Wemmers

Vervolgens moest Jasper all-in tegen Xander Wemmers. Die bewees maar weer eens hoe handig hij is in tijdnood.

Xander Wemmers compenseert structureel nadeel met actieve torens.

In deze stelling staat Jasper iets beter maar het is erg lastig een goed plan te bedenken. Nu volgt een dappere winstpoging en een koning die een eervolle dood ondergaat in het midden van de arena.

51. Kf5 Tf1 52. Te3 d4! 53. cxd4 Lxf3 54. Ld3 Le4+? (54..Le2+!) 55. Kxe4? (55.Kg4!) f5#

Een fraai plaatje om in te lijsten!

Hugo ten Hertog leek tegen mij graag alles af te willen ruilen. In het eindspel speelde ik nog actief op winst, maar dit werkte averechts en ik raakte een pion kwijt. Er had misschien nog meer ingezeten voor Hugo, maar vrij snel werd remise overeengekomen. Hierdoor won Paul Keres met 3-1 en hebben ze al met al een fantastische prestatie neergezet!

Bekerwinnaar Paul Keres met hun fans.

SISSA – DSC Delft

SISSA, dat veel fans had meegenomen, verwierf de derde plek. Naast drie remises werd Richard Oranje omvergeblazen door Jorden van Foreest. Zie onderstaande PGN-viewer voor alle partijen:

Met dank aan René Olthof voor de foto’s

Zie ook het fraaie foto-album van Harry Gielen.

Zie ook de KNSB-site.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.