NK in De Telegraaf

Haperende start NK-schaken

Amsterdam. Het NK-schaken dat gisteren in het Manor Hampshire Eden-hotel van start ging, kent enkele haperingen. Dat uitgerekend een periode is gekozen waarin het WK-voetbal, Wimbledon en de Tour de France het sportnieuws beheersen, is op zijn zachtst gezegd een ongelukkige keuze. Maar in letterlijk precies dezelfde periode, 5-13 juli, wordt ook het Amsterdam Science Park-toernooi gehouden, met een sterk hoofdtoernooi en vele nevengroepen. Die concurrentie in eigen gelederen had de KNSB niet mogen laten gebeuren. Dat het NK twee grote publiekstrekkers mist, Jan Timman en Anish Giri, heeft ook te maken met de agenda. "Men heeft mij gevraagd en de voorwaarden waren goed," verklaart Jan Timman, "maar ik speel een toernooi in Kopenhagen dat daags na dit NK begint en dat is me te zwaar. Als het bijvoorbeeld in september was gehouden had ik graag meegedaan". Ook Giri zei af vanwege de agenda.

Aan de spelers die wel meedoen zal het niet liggen. Op papier is dit het sterkste NK ooit en de deelname van de gerenommeerde grootmeesters Loek van Wely (zesvoudig kampioen), Sergei Tiviakov (tweevoudig kampioen) en regerend kampioen Dimitri Reinderman staat garant voor een spannende strijd. Hun grootste concurrenten zijn Erwin l’Ami, die onlangs de mondiale tophonderd binnenkwam en het grote talent Robin van Kampen, die binnenkort deel uitmaakt van het Nederlandse Olympiadeteam. Lees meer……

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.